fbpx
Acasă » PROCESE » Cum s-au stabilit daunele morale de 500.000 de lei pe care trebuie să le plătească Mega Image și un inculpat

Cum s-au stabilit daunele morale de 500.000 de lei pe care trebuie să le plătească Mega Image și un inculpat

Clujust.ro vă prezinză pasaje din sentința deja celebră prin care compania Mega Image, în solidar cu un inculpat, a fost obligată să plătească daune morale de 500.000 de lei unui fost angajat. Sentința a rămas definitivă, printr-o decizie recentă a Curții de Apel București.

În 10 august 2016, Florică Cercel, în vârstă de 38 de ani, a fost lovit cu motostivuitorul de un coleg de muncă, în depozitul Mega Image din Popești-Leordeni. Bărbatul care conducea motostivuitorul, Gabriel Ene, a fost trimis în judecată pentru vătămare corporală din culpă, iar Mega Image a fost parte responsabilă civilmente în dosar.

Libertatea.ro a anunțat decizia definitivă a Curții de Apel București, prin care s-a stabilit în sarcina inculpatului o pedeapsă de 1 an și 4 luni închisoare, dar care a fost amânată pe un termen de supraveghere de 2 ani. Curtea a menținut daunele morale de 500.000 de lei acordate de prima instanță, Judecătoria Cornetu, pe care trebuie să le achite în solidar Mega Image și vinovatul.

Procesul nu a fost lipsit de peripeții. Asta după ce compania Mega Image a angajat detectivi, în speranța că va scăpa de plata banilor. Cei de la Mega Image au crezut că l-au prins pe bărbatul rănit că umblă, în timp ce zice că e invalid. Dar nu a fost așa.

”Avocatul celor de la Mega Image a venit la mine și mi-a spus că are un CD cu înregistrări video cu clientul meu care ar merge pe picioare. Pe moment m-am panicat un pic, l-am sunat și l-am intrebat daca e adevarat ce zice Mega Image. El a zis că nici vorbă că doar l-am văzut. A venit apoi la instanță și când a văzut înregistrarea a zis că nu e el, că e fratele lui. Acesta din urmă mergea în fiecare zi la el ca să-i ducă copiii la școală, iar detectivii, care stăteau în fața casei, l-au filmat. Și instanța a confirmat că nu este clientul meu în imagini. Ne gândim să mergem mai departe și să cerem daune pentru intruziune în viața privată. ”, a declarat pentru Clujust.ro avocatul Vlad Hosu, cel care i-a reprezentat la Cluj pe cei doi tineri acuzați de jaful de la BT din 2009 din Mănăștur.

Curtea de Apel București a respins, ca nefondat, apelul formulat de apelanta-parte responsabila civilmente SC MEGA IMAGE SRL împotriva sentinței penale nr. 401/03.08.2018 a Judecătoriei Cornetu.

Potrivit sentinței ”instanța constată că sunt îndeplinite condițiile pentru angajarea răspunderii civile delictuale, atât a inculpatului Ene Gabriel, cât și a părții responsabilă civilmente SC Mega Image SRL.”

”În ceea ce privește condițiile speciale ale răspunderii comitentului, partea responsabilă civilmente Mega Image SRL, pentru fapta prepusului, inculpatul Ene Gabriel, instanța constată îndeplinirea acestora.

Astfel, la data de 10.08.2016, ca de altfel și în prezent, inculpatul Ene Gabriel era angajat al părții responsabile civilmente SC Mega Image SRL conform contractului individual de muncă nr…. /13.08.2014, ocupând postul de încărcător-descărcător. Prin urmare, exista un raport de prepușenie între aceștia.

Totodată, fapta ilicită prejudiciabilă a fost săvârșită de către inculpat în timpul programului de serviciu, în timp ce manipula mărfuri cu ajutorul unui motostrivuitor electric, astfel încât fapta are legătură cu atribuțiile de serviciu ce îi fuseseră încredințate de partea responsabilă civilmente.”, se arată în sentință.

Cum s-au stabilit daunele morale

Potrivit motivării sentinței, ”în ceea ce privește valoarea compensației bănești acordată pentru daunele morale suferite de partea civilă instanța urmează a lua în considerare finalitatea acestora, de a înlătura durerile fizice și suferințele psihice ale părții civile, diferită de finalitatea daunelor materiale, de a înlocui o valoare economică pierdută sau de a compensa posibilitatea unui câștig material.

Or, în acest context, este necesar ca instanța să stabilească anumite repere în funcție de care să aprecieze întinderea despăgubirilor acordate, cu ținerea cont de suferințele fizice și psihice ale părții civile, precum și de consecințele negative ale acestora pe plan personal, social și familial al acesteia.

Astfel, ținând cont și de elementele de analiză a prejudiciului moral, astfel cum s-au cristalizat în doctrina și practica judiciară, instanța va analiza următoarele criterii:

a) importanța valorii morale lezate

Integritatea corporală reprezintă o valoare fundamentală, un drept al omului de prim rang, protejată atât în dreptul intern, cât și în cel internațional, în toate ariile de drept, în absența căreia nu este posibilă dezvoltarea social-economică a individului, și nici existența unei societăți democratice.

b) intensitatea durerilor fizice și psihice în raport cu personalitatea victimei (vârsta, profesia, nivelul de pregătire ș cultură generală, mediul social, etc.)

În ceea ce privește intensitatea durerilor fizice suferite de către persoana vătămată, instanța apreciază, pe baza probatoriului administrat, că acestea au fost de o intensitate sporită raportat la numărul mare de îngrijiri medicale stabilite prin raportul de expertiză medico-legală și a suplimentului la raport.

Totodată, instanța constată că aceste dureri fizice au persistat o durată lungă de timp, raportat la complicațiile apărute în procesul curativ și la multiplele intervenții chirurgicale suferite, partea civilă aflându-se în continuare în proces de recuperare medicală.

Astfel, instanța constată că durerile fizice au debutat în data de 10.08.2016 și persistă până în prezent, la mai mult de 2 ani de la momentul accidentului.

În mod evident, durerile fizice sunt corelate cu durerile psihice, indispoziția fizică afectând starea psihică, moralul unei persoane.

Instanța apreciază că, raportat la vârsta (36 de ani la momentul accidentului), nivelul de pregătire și cultură generală (5 clase, muncitor necalificat), mediul social din care provine (mediu rural, comunitate defavoriată), partea civilă a avut parte de suferințe psihice sporite, prin prisma resurselor limitate de gestionare a consecințelor accidentului.

c) durata consecințelor vătămării

Având în vedere că nu s-au epuizat toate mijloacele curative de ameliorare a stării de sănătate a părții civile, că acesta, conform Deciziei nr.161635 din data de 05.07.2017 a Casei teritoriale/sectoriale de pensii Ilfov, beneficiază de o pensie de invaliditate și, prin urmare, nu mai este considerat apt pentru muncă, precum și de faptul că nu se poate deplasa fără sprijin în prezent, consecințele vătămării au un caracter continuu, începând cu data de 10.08.2016 și până în prezent, fără a se putea stabili un termen la care acestea se vor diminua ori vor înceta

d) repercusiunile prejudiciului în plan social, profesional, personal și familial

În plan social, repercusiunile accidentului se evidențiază prin restrângerea libertății de deplasare a părții civile, acesta nemaiputându-se deplasa la evenimente sociale liber, fără ajutor. Totodată, din declarațiile sale și ale martorei P. Dumitra, partea civilă nu se mai bucură de compania și atenția prietenilor săi ca înainte de suferirea accidentului.

Pe plan personal, partea civilă nu mai poate practica sporturi (forbal, box), nu se mai poate deplasa liber, nu mai poate desfășura activități curente gospodărești.

În plan familial, partea civilă, tată a doi copii minori, nu mai poate exercita o supraveghere efectivă a acestora, nu îi mai poate conduce la activitățile școlare și extrașcolare, nu se mai poate juca cu aceștia în aer liber. În plus, soția sa se ocupă de supravegherea sa.

Toate aceste elemente indică pierderea anumitor plăceri ale vieții, făcând necesară acordarea unei compensații bănești care să ofere părții civile înlocuirea acestora cu satisfacții noi, în obținerea cărora sunt necesare cheltuieli, adesea importante.

Prin urmare, ținând cont și de principiul echității, în sensul că valoarea indemnizației pentru daunele morale suferite să depășească o limită rezonabilă, raportat la posibilitățile financiare ale inculpatului și ale părții responsabile civilmente, precum și pentru a preveni o îmbogățire fără just temei a părții civile, instanța apreciază, raportat la analiza efectuată mai sus, ca fiind justă acordarea sumei de 500.000 de lei, cu titlu de daune morale, părții civile”, se arată în partea de sentință, menținută prin decizia definitivă a Curții de Apel București.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina