fbpx
Acasă » JURIDICE-LEGISLAȚIE » Parlamentul lovește recuperatorii de creanțe! Li s-a impus un prag până la care pot cere bani oamenilor

Parlamentul lovește recuperatorii de creanțe! Li s-a impus un prag până la care pot cere bani oamenilor

Camera Deputaților, ca for decizional, a adoptat, un proiect de lege pentru modificarea OUG nr.50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori, prin care impune un prag până la care pot cere bani de la oameni recuperatorii de creanțe.

Proiectul, inițiat de 93 de deputați și senatori, adoptat în februarie în Senat și în 19 decembrie în Camera Deputaților, prevede că firmele de recuperări creanțe pot cere de la presupușii datornici maxim dublul sumei plătite de firme către bănci la momentul cesionării creanței. Și după cum s-a vorbi până acum în piață, sumele plătite de SRL-uri precum Kruk sau Secapital pe creanțe ar fi derizorii, astfel că proiectul le lovește în plin. Problema care se pune este cum vor ști oamenii agasați de recuperatori cât au plătit aceștia băncii pentru datoria lor, căci creanțele se vând la pachet și tranzacțiile sunt confidențiale.

Modificările la OUG 50/2010 adoptate de parlamentari sunt următoarele:

”Cesionarul nu va putea pretinde de la debitorul care are calitatea de consumator mai mult decât dublul sumei plătite de acesta pentru a cumpăra creanța de la cedent.

Aceste dispoziții se vor aplica indiferent de instrumentul juridic utilizat pentru transferul creanței, inclusiv în cazurile cesiunii de contract, al cesiunii de portofoliu de creanță și al subrogației.

Debitorul-cedat care are calitate de consumator se va putea elibera de datorie plătind cesionarului dublul prețului pe care acesta l-a plătit pentru a dobândi creanța, fără costuri suplimentare.”

Pentru echilibrarea riscurilor contractului, dispozițiile se vor aplica și contractelor de credit aflate în derulare la data intrării sale în vigoare.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns