fbpx
Acasă » AVOCATURA » Cum a trăit o avocată ziua în care a mers la un oficiu și a ajuns în presa română și engleză

Cum a trăit o avocată ziua în care a mers la un oficiu și a ajuns în presa română și engleză

Ziua de 11 iulie 2019 a fost una dintre cele mai palpitante din viața avocatei Cristina Radu, după cum cum chiar ea ne-a mărturisit. A mers la Curtea de Apel Cluj să apare din oficiu un tânăr pe numele căruia exista un mandat internațional de arestare și a ajuns în toată presa română și engleză.

Avocata Cristina Radu l-a apărat din oficiu pe tânărul Cristian Sabou, acuzat de uciderea unei femei în Anglia, la Curtea de Apel Cluj, unde a fost dus pentru confirmarea mandatului internațional de arestare emis pe numele lui. Crima a avut loc în 2013, iar după șase ani, autoritățile engleze au ajuns la tânărul din Dej.

”Nu s-a predat pentru că riscă detenție pe viață. Nu avea de gând să se predea. A recunoscut când am mers la el să vorbim, plângea”, a povestit avocata Radu în exclusivitate pentru Clujust.

De asemenea, inițial, inculpatul nu vroia să fie dus în Anglia, după ce a fost prins. Până la urmă, a declarat la Curtea de Apel că este de acord cu predarea către autoritățile engleze. ”Eu l-am sfătuit să fie de acord cu predarea. Inițial nu a vrut. Dorea să fie cercetat aici. Dar românii nu au dosarul și până venea dosarul dura mult timp. A cerut să vină apoi să execute pedeapsa în România”, a explicat avocata.

Tânărul susține că a fost denunțat de fosta soție, care locuiește în Anglia și căreia i se confesase după crimă. ”Mi-a spus că l-a amenințat în prealabil în ianuarie că-l va denunța. Au doi copii împreună și au ținut legătura. Ea susține că nu l-a denunțat, și eu zic că se leagă căci anul trecut s-au despărțit.”, a precizat Cristina Radu. A existat o recompensă de 20.000 de lire pentru informații despre el.

Avocata Cristina Radu, asaltată de jurnaliștii englezi veniți la Cluj

Am întrebat-o pe avocata din Baroul Cluj cum a fos experiența cu jurnaliștii englezi? ”Super, mi-a plăcut. Nu am avut emoții. Am avuz ocazia să-mi iau revanșa, să arăt că nu sunt ceea ce se crede, după patru ani de la ce s-a scris în 2015”, a spus Cristina Radu. Aceasta a precizat că a fost privită altfel după 2015 de către colegii avocați.

De asemenea, în premieră, judecătoarea Claudia Ilieș a permis presei engleze să fotografieze în sala de judecată. Asta după ce a cerut acordul inculpatului, avocatei și procurorului.

Cristian Sabou în sala de judecată

 

Pentru cauza din oficiu, avocata va încasa un onorariu de 1000 lei, plătit de Ministerul Justiției. Dar pe lângă bani, Cristina Radu a avut parte de o expunere în toată presa, la care spune că nu se aștepta. A fost citată chiar și în celebrul ziar Mirror din Regatul Unit.

După ce a apărut în presa engleză, avocata Cristina Radu a fost sunată de circa 15 societăți din Marea Britanie interesate să-l preia pe Sabou ca și client după ce ajunge în Anglia. Societățile de avocatură britanice sunt interesate să preia cazul pentru publicitate, căci clujeanul nu are bani, iar onorariul se va deconta din fondurile Ministerului de Justiție din Anglia. ”L-am dat primului care a sunat. Restul back off”, a precizat Radu. Culmea, Sabou va fi apărat în Regatul Unit de un avocat de origine română, Matei Clej, de la societatea de avocatură Wells Burcombe.

Aceasta a mai intrat într-o cauză mediatizată, anume cea a lui Marus Leontiuc, un inculpat cu totul aparte. De altfel, Cristina Radu ne-a spus că Leontiuc a sunat-o după ce a fost liberat condiționat.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns