Consiliul Județean caută un avocat, după discuții aprinse între consilieri

Consilierii județeani au votat astăzi, după discuții aprinse, pentru selectarea unui avocat, care să reprezinte instituția într-un proces de la Tribunalul Cluj. Consiliul Județean are propriul serviciu juridic, însă ”unele spețe sunt mai complicate”, potrivit președintelui CJ, Vakar Istvan.

Consiliul Județean selectează avocat pentru a reprezenta instituția în procesul în care asocierea TIM SA-Grup 4 Instalații-Electroconstrucția Elco-RADJ SA Cluj (actuala DPJ Cluj SA) a formulat acțiune în pretenții, după ce a pierdut atât la CNSC, cât și la Curtea de Apel Cluj contestația împotriva rezultatului licitației pentru extinderea Tetarom I, câștigată de asocierea ACI SA-Electromontaj-Nord Conforest.

Șef serviciu juridic CJ, Ștefan Iliescu
Șef serviciu juridic CJ, Ștefan Iliescu

Prin Decizia nr. 1134/117C9/1060/1321/18.04.2014, Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor a admis în parte contestaţia formulată de către SC ACI Cluj SA, a dispus anularea raportului procedurii şi a dispus reevaluarea ofertei depuse de către Asocierea TIM SA, SC GRUP 4 Instalații SA, SC ELECTROCONSTRUCTIA Elco CLUJ SA, Regia Autonomă a Drumurilor Județene Cluj, cu respectarea documentaţiei de atribuire şi a dispoziţiilor legale.

Ulterior, Curtea de Apel Cluj, prin Decizia civila nr  4438/2014 pronunţată în dosar nr. 592/33/2014 a respins plângerea formulată de TIM SA, în calitate de lider al asocierii TIM SA-Grup 4 Instalații-Electroconstrucția Elco-RADJ SA Cluj împotriva deciziei nr.1134/117C9/1060/1321, pronunţată la 18.04.2014 de către C.N.S.C.

Nemulţumite de decizia Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor şi a Curţii de Apel Cluj, Trustul de Instalaţii Montaj şi Construcţii SA, SC Grup 4 Instalatii SA, SC Electroconstructia Elco Cluj SA au formulat acţiunea în pretenţii ce face obiectul dosarului nr. 5725/117/2014 aflat pe rolul Tribunalului Cluj, în care Judeţul Cluj şi Drumuri şi Poduri Judeţene Cluj S.A. au calitatea de pârâţi.

Drumuri şi Poduri Judeţene Cluj S.A, societate al cărei unic acţionar este Judeţul Cluj a chemat în garanţie Judeţul, devenind astfel parte adversă acestuia.

adina ratiu gabudean (1)
Maria Găbudean

Totodată, Drumuri şi Poduri Judeţene Cluj S.A l-a chemat în garanţie şi pe Călin Găbudean, soţul consilieruui judeţean Adina Maria Găbudean Raţiu, pentru că făcea parte din consiliul de administraţie al Regiei Autonome a Drumurilor Judeţene Cluj (actualmente Drumuri şi Poduri Judeţene Cluj S.A.).

”Din acest punct de vedere, considerăm că ne aflăm în situaţia unui conflict de interese, întrucât vom ajunge în situaţia de a reprezenta Judeţul Cluj împotriva unei societăţi al cărui unic acţionar este tot Judeţul Cluj. Având în vedere cele de mai sus, pentru a nu plana nicio suspiciune asupra asigurării unei apărări corecte în prezenta cauză, considerăm necesară achiziţionarea serviciilor juridice de consultanţă, asistenţă şi reprezentare a Judeţului Cluj şi mandatarea Vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Cluj, domnul Vakar Valentin Istvan să asigure contractarea acestor servicii, cu respectarea prevederilor articolului I din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 26/2012 şi ale hotărârilor Consiliului Judeţean Cluj nr. 209/2014 şi nr. 260/2014”, se arată în referatul proiectului hotărârii de CJ.

Valentin Pop
Valentin Pop

Unii consilieri, între care fostul judecător de comercial Valentin Pop, nu au fost de acord achiziția de servicii juridice. ”Nu este corect față e colegii noștri de la departmentul juridic. I-am desconsidera”, a spus Valentin Pop

De asemenea, consilierul Rareș Rusu a avut o poziție tranșantă: ”Haideți să-i dăm afară și să angajăm oameni buni! Dacă nu fac față, să angajăm alții. Eu îi știu pe juriștii CJ și sunt buni. Dacă au mici lacune se pot pregăti. Dacă avem serviciu juridic, nu este ok să externalizăm. Ne poate imputa curtea de conturi”

Ioan Oleleu si Vakar Istvan
Ioan Oleleu si Vakar Istvan

Achiziția a fost susținută de conducerea CJ Cluj. ”Nu este vorba de așa ceva că nu ar fi buni juriștii. Volumul mare de muncă al juriștilor presupune și externalizare”, a spus vicepreședintele Ioan Oleleu.

”Speța e un pic complicată. Sunt spețe în care se pot pierde valori foarte mari, cum e Muzeul Octavian Goga, în care trebuie o mai mare atenție”, a spus președintele Vakar Istvan. Acesta a precizat că proiectul de hotărâre CJ a primit avize de legalitate de la comisiile de specialitate.

Hotărârea a fost aprobată cu  24 de voturi și 5 împotrivă.

Hotărârea

Art. 1. (1) Se aprobă achiziţionarea de servicii juridice de consultanţă, de asistenţă şi de reprezentare a Judeţului Cluj  în dosar nr. 5725/117/2014 aflat pe rolul Tribunalului Cluj, litigiu în care Judeţul Cluj are calitatea de pârât în contradictoriu cu Trustul de Instalaţii Montaj şi Construcţii S.A., Grup 4 Instalaţii S.A. şi Electroconstrucţia Elco Cluj S.A., precum şi calitatea de chemat în garanţie de către Drumuri şi Poduri Judeţene Cluj S.A.

(2) Se acordă mandat Vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Cluj, domnul Vákár István Valentin să asigure contractarea acestor servicii, cu respectarea prevederilor articolului I din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 26/2012 şi ale hotărârilor Consiliului Judeţean Cluj nr. 209/2014 şi nr. 260/2014.

Art. 2. Cu punerea în aplicare a prevederilor prezentei hotărâri se încredinţează Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj prin Serviciul Juridic, Contencios Administrativ şi Direcţia Dezvoltare şi Investiţii.

 Art. 3. Prezenta hotărâre se comunică prin intermediul secretarului judeţului, în termenul prevăzut de lege, Serviciului Juridic, Contencios Administrativ, Direcţia Dezvoltare şi Investiţii, Prefectului Judeţului Cluj şi se aduce la cunoştinţa publică prin publicarea în Monitorul Oficial al Judeţului Cluj şi pe pagina de internet „www.cjcluj.ro”.

Comments

comentarii

Mesaj RO-alert pentru oamenii din Tulcea. Soldații ruși au atacat cu drone granița României.... Citește mai mult
Miercuri, 7 august, de la 10:00 - 20:00, te așteptăm într-o călătorie la The Cheesecake House unde fiecare felie de cheesecake va ajuta educația a 100 de copii cu boli grave de la Asociația Păsări.... Citește mai mult

Lasă un răspuns