fbpx
Prodecanul Victor Rusa, decanul Flavia Maier și purtătorul de cuvânt Mihai Neamț

Consiliul Baroului Cluj a transmis instanțelor că avocații din oficiu nu se vor prezenta la penitenciar

Consiliul Baroului Cluj a dat replica la adresa secției penale a Curții de Apel Cluj, publicată astăzi pe Clujust, prin care se cerea desemnarea unui avocat din oficiu pentru o inculpată și prezența acelui avocat la locul de deținere când inculpata va fi audiată prin videoconferință.

Consiliul Baroului Cluj a transmis tuturor instanțelor din Cluj că  ”avocaţii desemnati din oficiu se vor prezenta la sediul instanţei, nu la locul de deţinere”

Redăm mai jos adresa Baroului Cluj:

”1. Nicio prevedere din actele normative sau administrative mai sus menţionate, precum nici Codul de procedură penală nu stabileşte obligativitatea avocatului de a se prezenta la locul de deţinere, în vederea susţinerii apărării în cauza în care a fost desemnat.

Conform prevederilor art. 350 alin. 1 C.pr.pen., judecata cauzei se desfăşoară la sediul instanţei. Prin urmare, obligativitatea prezenţei avocatului se raportează la acest loc, nu la locul de deţinere al persoanei inculpate. Art. 364 alin. 1 C.pr.pen. stabileşte doar că inculpatul poate fi prezent la judecarea cauzei şi prin videoconferinţă, aspect ce nu determină obligativitatea avocatului de a fi prezent, fizic, la locul la care se afiă inculpatul.

Prin urmare, avocaţii desemnati din oficiu de către Baroul Cluj se vor prezenta la sediul instanţei, nu la locul de deţinere, în vederea exercitării apărării inculpatului.

2. In măsura in care prin adresa prin care instanţa solicită desemnarea unui avocat din oficiu nu va fi precizat şi temeiul urgenţei, astfel cum sunt acestea limitativ enumerate la art. 1 din Hotărârea nr. 24 din 19 martie 2020 a Colegiului Curţii de Apel Cluj, Serviciul de asistenţă judiciară al Baroului Cluj nu va desemna un avocat în cauză, ci va aduce la cunoştinţa instanţei lipsa acestui temei, urmând a desemna un avocat doar când instanţa va transrnite terneiul urgenţei, în scris, printr-o nouă adresă sau verbal, printr-o notă telefonică, directorului Serviciului de asistenţă judiciară.

Avem rugămintea de a face cunoscută prezenta adresă tuturor completurilor de judecată din cadrul instanţei dvs. in vederea unei bune colaborări.”, se arată în documentul semnat de decanul Flavia Maier

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina