Tinerii s-au pozat înainte să se prezinte la IPJ Cluj

Condamnații din cazul jaf la BT pot ieși în 8 luni, dar au de plătit daune și cheltuieli enorme

Cei doi tineri condamnați în cazul jafului de la Banca Transilvania pot intra în comisia de eliberare condiționată în 8 luni, potrivit avocatului lor. Pe lângă perioada de detenție, cei doi au de plătit suma dispărută din bancă și cheltuieli judiciare enorme.

Andrei Hosu și Bogdan Baciu au fost condamnați definitiv săptămâna aceasta la 3 ani de închisoare pentru tâlhărie, după ce anterior primiseră la Curtea de Apel Cluj câte 10 ani de închisoare. De asemenea, din completul de trei judecători de la Înalta Curte, un magistrat a făcut opinie separată, admițând recursul inculpaților. Cei doi au stat în arest preventiv un an și patru luni, perioadă care se scade din pedeapsă. Astfel, avocatul Vlad Hosu spune că tinerii pot intra în comisia de eliberare condiționată în 8 luni. Dar pe lângă detenție, condamnații mai au o problemă majoră: plata despăgubirilor către firma de asigurări a băncii și cheltuielile de judecată.

Decizia definitivă a Înaltei Curți a menținut dispozițiile anterioare ale Curții de Apel în cazul despăgubirilor. ”Menține restul dispozitiilor ambelor hotarari, care nu contravin prezentei decizii. Obligă în solidar pe inculpatii Baciu Bogdan  si Hosu Andrei Dan la plata sumei de 246.650 lei despăgubiri civile cu titlu de daune materiale în favoarea părții civile Groupama Asigurări SA Cluj (…) În baza art. 191 alin. 1 C.pr.pen., obliga pe inculpatul Hosu Andrei Dan si pe inculpatul si Baciu Bogdan la plata în favoarea statului a sumei de câte 62.000 de lei fiecare reprezentând, cheltuieli de judiciare în favoarea statului la instanta de fond”, se arată în decizia Curții.

Potrivit avocatului celor doi, aceștia trebuie să achite banii de acum înainte. Suma de circa 246.000 de lei este suma invocată de reprezentanții BT că s-ar fi aflat în agenția Mănăștur la momentul jafului. Cheltuielile judiciare de aproape 15.000 de euro de fiecare acoperă expertizele complicate ce s-au efectuat în cauză.

Andrei Hosu s-a căsătorit între timp și are un copil
Andrei Hosu s-a căsătorit între timp și are un copil

bogdan baciu liberDupă eliberarea din arest preventiv din 2011, cei doi tineri, care la momentul arestării aveau 20 de ani, s-au pus pe picioarele lor. Andrei Hosu s-a însurat și are un copil mic. Înainte de condamnare era consilier la organizația Despăgubiri Accidente Vătămări.  ”Ajutăm victimele accidentelor rutiere să își recupereze banii de la asigurări”, ne-a spus atunci Andrei Hosu. Familia acestuia și-a vândut apartamentul din cartierul Mănăștur și s-a mutat în Florești din cauza cheltuielilor cu procesul.

Bogdan Baciu a lucrat un an și jumătate la o firmă de transport valori și, culmea, căra inclusiv bani de la bănci. Mai multe detalii AICI. La o discuție anterioară, Baciu ne-a spus: ”Adevărații hoți sunt în libertate! Măcar acum să se facă dreptate și să se închidă cazul. Nu am avut prieteni infractori, nu am avut antecedente. Eu am jucat fotbal, nu am făcut prostii”.

Cei doi tineri sunt prieteni dinainte de dosarul penal și au rămas în continuare, sprijinindu-se reciproc în viața de zi cu zi.

Avocatul Vlad Hosu se gândește să scrie o carte despre cazul care a durat mai bine de 5 ani. ”Cu așa dosar te întâlnești poate o dată în viață ca avocat. Cu siguranța este un dosar care va rămâne in analele justiției clujene la capitolul “așa nu”, a spus avocatul.

Hosu și Baciu, la momentul arestării preventive, acum 5 ani. (sursa foto: cotidianul.ro)
Hosu și Baciu, la momentul arestării preventive, acum 5 ani. (sursa foto: cotidianul.ro)

Comments

comentarii

Judecătorii au decis în cazul autorului tragediei din stațiunea 2 Mai. Cererea de schimbare a încadrării juridice din ucidere din culpă în omor calificat a fost respinsă.... Citește mai mult
O explozie urmată de un incendiu a avut loc, vineri, în comuna Fizeșu Gherlii, județul Cluj. Un bărbat a suferit arsuri.... Citește mai mult

Lasă un răspuns