fbpx

Clujeanul care a creat aplicația Știrili: ”Biziday a pornit dintr-un spirit de imitație neconcurențial”

Clujeanul care conduce start-up-ul clujean finanțat de Google pentru aplicația Știrili, Emil Ștețco, susține că proiectul Biziday al jurnalistului Moise Guran ”a pornit dintr-un spirit de imitație neconcurențial și a sfârșit într-o involuție tehnologică care nu a livrat nici 10% din ceea ce a promis.”

Emil Ștețco (foto) a scris pe blog-ul aplicației Știrili că jurnalistul Moise Guran s-a inspirat de la aplicația creată de start-up-ul clujean și a făcut o analiză de tip ”Competitive Analysis” a noii aplicații Biziday, lansată de Moise Guran, culmea, la Cluj.

”Merită instalată aplicația Biziday a lui Moise Guran? Răspunsul nostru sincer și obiectiv este: NU! Și nu pentru că suntem creatorii aplicației “concurente” Știrili, ci pentru că proiectul Biziday a pornit dintr-un spirit de imitație neconcurențial și a sfârșit într-o involuție tehnologică care nu a livrat nici 10% din ceea ce a promis.

În iunie 2016 jurnalistul Digi24 Moise Guran a devenit foarte entuziasmat de proiectului unui startup clujean, care promitea să creeze primul algoritm din lume de determinare a nivelului de încredere al știrilor online. Proiectul celor de la Zetta Cloud, finanțat printr-un grant al Google DNI, a fost popularizat în mod surprinzător chiar la Digi24, printr-un material video. Ceea ce în mod normal trebuia să devină un subiect interesant pentru emisiunea lui Moise Guran, axată pe subiecte financiare și de business românesc, a devenit însă o idee de business pentru dl. Guran care, aflându-se apoi liber de contract la Digi24, a promis cititorilor săi extremi de fideli că va lansa o aplicație care va filtra știrile false și clickbait-ul, livrând utilizatorilor știri personalizate. Adică exact ce va face algoritmul TrustServista (www.trustservista.com) încă în curs de realizare și aplicația Știrili, lansată de Zetta Cloud încă din anul 2013, aplicație de filtrat și citit știri unică în România.

Aplicația Biziday a fost lansată, printr-o nouă coincidență, chiar la Cluj-Napoca, acum câteva zile. Lansarea a fost precedată de un “statement of work” al lui Moise Guran, care descria în detaliu funcționalitățile aplicației și modul în care va revoluționa mediul online din România: http://www.biziday.ro/2016/12/15/totul-despre-aplicatia-biziday/ Am instalat și noi cu nerăbdare și emoție aplicația Biziday, pentru a înțelege cum o idee- concept pe care am pus-o noi în practică în anul 2013 a fost implementată de echipa unui adevărat monstru sacru al presei din România. Analiza în detaliu o puteți vedea mai jos. Este genul de analiză de tip “Competitive Analysis” pe care orice firmă o face concurenței și care are menirea de a genera noi idei, de a te face să creezi ceva mai bun ca și competitorii tăi, de a oferi utilizatorilor o experiență unică, fidelizându-i.”, scrie creatorul aplicației din Cluj.

Analiza o puteți vedea pe blogul Știrili. 

Concluzia celor de la Știrili:  ”Din păcate pentru cititorii de știri online din România, Biziday este doar un agregator de știri și nimic mai mult. Fără unele funcționalități de bază (știri fără poze? în anul 2016?), fără niciun fel de control (de unde vin știrile, pot să adaug eu surse, pot să blochez?), fără chiar a avea data publicarii știrilor (sunt de azi, de ieri, de acum un an? urmează știri fără titlu?), însă cu o alertă de cutremur (foarte util când citiți știri în Vrancea!), aplicația Biziday promite multe – prin vocea lui Moise Guran – dar livrează mai nimic. Măcar un agregator de știri îți permite să adaugi propriile surse, nu îți livrează doar știri de la 5 (cinci!) publicații, așa cum am primit noi timp de două zile cât am testat aplicația! Știm desigur că se ascund acolo și știri locale, dar a trebuit să le căutam cu abnegație pentru a le găsi, chiar și cu setarea de localizare geografică activată.”

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina