fbpx

E-guvernare intră în legile urbanismului și autorizării construcțiilor. Vezi ce obligații are administrația locală

Pe ultima sută de metri, Guvernul Cioloș a aprobat o Ordonanță de Urgență importantă pentru modificarea și completarea Legii nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului şi urbanismul, precum și a Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii. Sistemul online e-guvernare intră în cele două legi pentru a debirocratiza și a urgenta emiterea autorizațiilor de construcție, care se știe cât durează la Primăria Cluj-Napoca.

”În condițiile unei dinamici de dezvoltare la nivel național, susținută atât de mediul privat cât și de prezența fondurilor europene ce accelerează investițiile inclusiv în domeniul construcțiilor, planificarea urbană și teritorială devine din ce în ce mai importantă, dezvoltarea dinamică presupunând luarea a tot mai multor decizii care trebuie coordonate și corelate, inclusiv în plan fizic şi spaţial.”, se arată în introducerea Ordonanței.

De asemenea, reprezentanții Guvernului notează că ”din practica acumulată în aplicarea prevederilor legale se constată existența unor proceduri birocractice împovărătoare și insuficienta utilizare a instrumentelor de e-guvernare în domeniul urbanismului și autorizării construcțiilor, instrumente ce ar conduce la creșterea calității serviciilor, accelerarea termenelor de emitere a actelor adminsitrative necesare și la reducerea riscului de corupție” și că  ”întârzierile majore în elaborarea sau actualizarea documentaţiilor de amenajarea teritoriului și de urbanism se datorează în principal dificultăților majore de obținere a avizelor, din punct de vedere al duratei de avizare extrem de lungi și a solicitărilor necorelate ale avizatorilor, fapt ce generează întârzieri majore în implementarea investițiilor în construcții”

Astfel, în Legea nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului și urbanismul apare un alineat care precizează: ”Pentru emiterea avizelor de către autoritățile publice centrale și locale, documentația poate fi depusă și în format electronic, prin intermediul portalului aferent punctului de contact unic electronic http://www.edirect.e-guvernare.ro/, cu condiția aplicării semnăturii digitale de către specialiștii atestați de către Registrul Urbaniștilor din România, potrivit prezentei legi.”

Iar  celebra lege 50/1991 privind autorizarea construcțiilor va cuprinde alineate prin care se introduce sistemul online, care sună în felul următor:

„Autoritatea emitentă a autorizaţiei de construire stabileşte o perioadă de valabilitate de 24 luni de la data emiterii, interval în care solicitantul este obligat să înceapă lucrările. Începerea lucrărilor se notifică de către beneficiar la autoritatea administrației publice emitente a autorizației și către inspectoratul de stat în construcții, inclusiv prin transmiterea înștiințării în format electronic prin intermediul punctului de contact unic electronic, http://www.edirect.e-guvernare.ro/. Valabilitatea autorizaţiei se extinde pe toată durata de execuţie a lucrărilor prevăzute prin autorizaţie, în conformitate cu proiectul tehnic și graficul de lucrări aferent, începând cu data notificării începerii lucrărilor În situația nerespectării obligației de notificare, durata de execuție se calculează de la data de emiterii autorizației de construire.”

Autoritatile administratiei publice locale sunt obligate să se înscrie în portalul aferent punctului de contact unic electronic http://www.edirect.e-guvernare.ro/ și să primească documentațiile pentru emiterea certificatelor de urbanism, pentru prelungirea acestora și pentru prelungirea autorizațiilor de construire, precum și pentru emiterea avizelor și certificatelor în format electronic, online, condiționată de semnarea prin semnătura digitală a documentațiilor, prin interemediul portalului, după cum urmează:

a) Consiliile județene și municipiile în termen de 60 de zile de la publicarea in monitorul oficial a prezentei ordonanțe de urgență,

b) Orașele în termen de un an de la publicarea in monitorul oficial a prezentei ordonanțe de urgență,

c) Comunele care au structuri de specialitat organizate în condițiile legi și exercită competențe de autorizare a lucrărilor de construcții, în termen de 2 ani de la publicarea in monitorul oficial a prezentei ordonanțe de urgență”

”În termen de 3 ani de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, toate autoritatile administratiei publice au obligatia sa permită primirea tuturor documentatiilor pentru emiterea certificatelor de urbanism, autorizațiilor de construire în format electronic, online, prin intermediul portalului aferent punctului de contact unic electronic http://www.edirect.e-guvernare.ro/”

Textul complet al Ordonanței de Urgență

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Comments

comentarii

Barbu Mateescu, sociolog stabilit la Cluj-Napoca, consideră comparația dintre centrul orașului de pe Someș cu Iașiul „o veste minunată”.... Citește mai mult
Un bărbat de 36 de ani din Cluj-Napoca a fost reținut luni de polițiști după ce au constatat că a intrat într-o casă din municipiu pentru a fura. Acesta este anchetat pentru furt calificat.... Citește mai mult
O legumă cu multiple beneficii pentru sănătatea noastră este și leguma pe care o evităm cel mai mult, deși aceasta poate preveni chiar și cancerul.... Citește mai mult
Un tânăr cu o chitară și o voce de aur a făcut un show de senzație în Centrul Clujului, marți noaptea. Clujenii l-au acompaniat cu vocea.... Citește mai mult

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

error: Alert: Conținut protejat !!