fbpx

CJUE le dă lovitura de grație fondurilor de pensii private: Au încălcat normele în domeniul concurenței

Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) confirmă: Fondurile de pensii private din România au încălcat normele UE în domeniul concurenței.

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a confirmat că fondurile de pensii private din România au încălcat normele UE în domeniul concurenţei, aşa cum a constatat Consiliul Concurenţei din România în 2010, în urma unei investigaţii derulate pe aceasă piaţă. Consiliul Concurenţei a amendat, în anul 2010, cu peste 5,2 milioane lei (aproximativ 1,22 milioane Euro) 14 companii care au participat la o înţelegere anticoncurenţială pe piaţa administrării private a fondurilor de pensii obligatorii (Pilonul II) din România. Înţelegerea a vizat aşa numitele „dubluri” (participantii inregistrati cu doua acte de aderare la fonduri de pensii diferite), în perioada de aderare iniţială la fondurile de pensii administrate privat.

Toate companiile sancţionate au acţionat în instanţă Consiliul Concurenţei, solicitând anularea amenzii. “Instanțele au pronuntat soluții diferite, pentru companiliile participante la înțelegere: în unele situații menținând sanctiunile, iar în altele anulându-le. Ca urmare, ne-am adresat Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, având în vedre că acesta îi este rolul: să îndrume instanțele naționale în interpretarea legislației comunitare. CJUE a confirmat interpretarea noastră. Spearăm că aceste clarificări vor ajuta Innalta Curte de Casație și Justiție în formularea soluțiilor irevocabile pentru cazurile aflate pe rol”  a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei

În acest context, al litigiilor aflate pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect anularea amenzilor aplicate, instanţa supremă a dispus sesizarea CJUE, în vederea obţinerii unor clarificări din partea acesteia cu privire la noțiunile de restrângere „prin obiect” și de afectare semnificativă a concurenței. În ceea ce priveşte contextul economic şi juridic în care se înscrie această înţelegere, CJUE a reţinut că legislația națională impunea obligativitatea aderării persoanelor vizate la unul dintre fondurile de pensii private autorizate în acest scop. Această aderare devenea validă din punct de vedere legal doar la momentul înregistrării sale la CNPAS. Totodată, persoanele care s-au înscris la mai mulți administratori ai unor asemenea fonduri nu au efectuat o aderare validă si trebuiau repartizate între aceste fonduri, în mod direct proporțional cu numărul de personae a căror aderare fusese validată pentru fiecare dintre fondurile respective.

Hotărârea CJUE pronunţată în Cauza C-172/14 ING Pensii a validat susţinerile autorităţii de concurenţă, stabilind că acordurile de împărțire a clienților încheiate între fondurile de pensii private în cauza principală constituie o înțelegere care are un obiect anticoncurențial, fără ca numărul de clienți vizați deaceste acorduri să poată fi relevant în scopul aprecierii condiției referitoare la restrângerea concurenței în cadrul pieței interne.Anterior acestei decizii, opinia  Avocatul General Nils Wahl în cauza (C-172/14) ING Pensii, a confirmat, de asemenea, poziţia Consiliului Concurenţei  în sensul  că acordurile încheiate între administratorii fondurilor de pensii administrate privat pentru repartizarea persoanelor care au semnat mai multe acte de aderare au denaturat concurenţa pe piaţa pensiilor private obligatorii.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina