fbpx
Acasă » PROMO » Centenar 2018. Iuliu Maniu – Întoarcerea Acasă. Calendarul evenimentelor

Centenar 2018. Iuliu Maniu – Întoarcerea Acasă. Calendarul evenimentelor

Clubul Monarhiştilor Clujeni va omagia personalitatea lui Iuliu Maniu printr-o serie de manifestări ce vor fi organizate în Cluj-Napoca în perioada 22 – 27 octombrie 2018.  În acest an, trebuie să amintim rolul lui Maniu în realizarea Unirii din anul 1918 și trebuie să îi prețuim și să îi ducem mai departe moștenirea.

Iuliu Maniu a fost unul dintre cei mai prestigioşi oameni politici din istoria României, membru de onoare al Academiei Române din 7 iunie 1919. Având o carieră politică ce s-a întins pe parcursul a 56 de ani, Iuliu Maniu s-a numărat printre marii oameni de stat ai ţării noastre, luptând cu perseverenţă împotriva tendinţelor autoritare ca un adevărat apărător al democraţiei.

S-a implicat activ în realizarea Marii Uniri de la 1 decembrie 1918, iar din funcţia de preşedinte al Consiliului Dirigent a reuşit integrarea rapidă a administraţiei din Transilvania în cea a României reîntregite.

În Adunarea Națională de la Alba Iulia, din 1 Decembrie 1918, Iuliu Maniu rostește unul dintre cele mai memorabile discursuri politice din istoria contemporană a românilor: ” Dacă privim îndărăt la suferinţele îndurate de neamul românesc, dacă ne amintim de sângele vărsat, nu ştim cum să mulţumim lui Dumnezeu că ne este dat nouă, celor din generaţia de acum, să trăim aceste timpuri de înălţare. În aceste momente ne vom purta vrednic de timpurile pe care le trăim. Vrednicia naţională se judecă după înţelepciunea, cuminţenia şi înălţarea sufletească cu care se aduc hotărâri chemate să croiască soarta noastră. Noi nu voim să devenim din oprimaţi oprimatori, din asupriţi asupritori”, spunea Maniu, în aplauzele delegaților.

Calitatea care l-a consacrat în prim planul scenei politice a fost moralitatea ireproşabilă, motiv pentru care era numit „sfinxul de la Bădăcin”, locul unde a copilărit şi unde la maturitate se retrăgea pentru a se odihni. Simptomatic pentru moralitatea lui Maniu şi înaltul său spirit de dreptate este că atunci când va deveni prim-ministru al României, în 1928, va introduce o lege prin care tuturor foştilor funcţionari austro-ungari, statul roman se obliga să le plătească integral pensiile, ca şi când ar fi lucrat toată viaţa pentru România.

Iuliu Maniu a rămas în conştiinţa publică drept liderul permanent al opoziţiei, teren pe care nu a putut fi egalat. A dus o luptă neîncetată împotriva asupririi austro-ungare asupra Ardealului românesc, împotriva dominaţiei lui Ionel Brătianu în viaţa politică şi împotriva sovietizării ţării de către autorităţile comuniste.

Spectacolul „Centenar 2018. IULIU MANIU – Întoarcerea acasă.”

Stadiul în care se află proiectul restaurării Casei Memoriale din Bădăcin, dar şi anvergura, respectiv înţelesurile personalităţii lui Iuliu Maniu, vor fi evidenţiate prin câteva mesaje prezentate de către preotul paroh din Bădăcin, Cristian Borz; de către preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România, Octav Bjoza şi de către conf. univ. dr. Valentin Orga, director al Bibliotecii Centrale Universitare „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca.

Latura artistică a evenimentului va fi asigurată de recitalul extraordinar „Un secol de dor”, susţinut de către inegalabilul artist-folclorist, domnul Grigore Leşe, dar şi de către Corala Regală Transilvană, condusă de domnul Dan Dumitrana, cu un repertoriu de frumoase şi emoţionante cântece patriotice româneşti.

Calendarul evenimentelor

  • Expoziţia „Iuliu Maniu” – localizată în spaţiile publice ale Bibliotecii Centrale Universitare „Lucian Blaga” din Cluj. Aceasta  va cuprinde cărţi, fotografii şi obiecte care au aparţinut Marelui Patriot.

Vernisaj: 22.10.2018

  • Simpozionul „IULIU MANIU” – Artizanul Marii Uniri de la 1918 – Bibliotecia Centrală Universitară „Lucian Blaga” din Cluj. Vor participa mai mulți istorici, personae care l-au cunoscut pe Maniu și personalităţi ale vieţii ecleziastice din Ardeal.

Perioada: 24.10 – 26.10. 2018.

  • EVENIMENTUL CENTRAL al săptămânii – Spectacolul „Centenar 2018. IULIU MANIU – Întoarcerea acasă. Acesta va avea loc sâmbătă, 27 octombrie (ora 18.00), în sala Auditorium Maximum a Colegiului Academic din Cluj.

Organizator – Clubul Monarhiştilor Clujeni

Clubul Monarhiştilor Clujeni este o organizaţie non-guvernamentală constituită în anul 2013. Asociaţia are între obiectivele principale susţinerea de activităţi/acţiuni cu caracter cultural şi social. In mod special, asociaţia doreste să restituie prezentului momente/pagini de excepţie din trecutul recent al neamului românesc cu o relevanţă naţională, democratică, regală. Constant Clubul Monarhiştilor Clujeni este preocupat de a elabora o agendă de activitate prin care să fie marcate, la nivel public momente importante din istoria neamului românesc.

 

Comments

comentarii

Lasă un răspuns