Așa cum v-am obșinuit, în fiecare an vă prezentăm topul companiilor din Cluj în funcție de profitul realizat în anul precedent, scoțând în evidență schimbările din top și prezentând informații despre societățile care ies în evidență.
Topul este realizat cu ajutorul platformei partenere Termene.ro, care preia datele din bilanțurile depuse de companii la Finanțe și le ordonează în funcție de numărul de angajați, cifra de afaceri sau profit net. În tabelul de mai jos sunt companiile din Cluj în ordine descrescătoare a profitului din 2020.
Pe primele trei poziții au rămas Mol, Terapia și De Longhi, la fel ca și anul trecut.
Societatea de stat de distribuție a energiei electrice a căzut de pe locul 4 pe locul 6, fiind depășită de multinaționala IT Endava, care a ajuns la un profit de 73,7 milioane lei față de 62,1 în 2019, și fabrica Emerson cu 55,9 milioane.
Pe locul 9 regăsim o altă firmă de IT, dar originară din Cluj-Napoca, Arobs, care a urca profitul de la 31,6 milioane în 2019 la 40,3 milioane în 2020.
Pe locul 10 avem primul dezvoltator imobiliar din top, Hexagon Equiti Holdings, o firmă cu doar doi ani vechime și care a urcat de la un profit de 5,4 milioane în 2019 la 34,6 milioane în 2020. Asociatul unic este Florin Mariș, fiul unui fost director de la Direcția Silvica Cluj. În jurul lui Mariș gravitează mai multe firme, după cum se poate vedea în graficul de mai jos. Numele Hexagon poate fi întâlnit pe mai multe panouri de șantier din Cluj-Napoca.
Pe locul 11 este o nouă firmă de IT, Cognizant (fosta Softvision), cu un profit net 32,5 milioane lei.
Iar apoi încă un dezvoltator imobiliar, Scala Development, cu profit de 30,2 milioane lei. Compania este controlată de omul de afaceri Dan Mihai Pitic, iar alte firme din grup le puteți vedea în graficul de mai jos.
Alte companii de IT din top 25 sunt Betfair Romania și Fortech, iar alți dezvoltatori imobiliari sunt Amistar Euroconsult, SDC Imobiliare și Gpa Real Estate Invest.
Un new entry interesant în top este pe locul 24 – GPA Real Estate, cu 19 milioane lei, față de 1,58 în 2019. În această companie și-au dat mâna Adam Laszlo – fostul director al Casei de Cultură a Studenților Cluj, Adrian Popa – fost viceprimar în Cluj-Napoca și Sorin Apostu – fostul primar din Cluj-Napoca. Acesta din urmă și-a înființat în 2018 firma ABS Antreprenor Contruct, în care este unic asociat. Doar această firmă are un profit de 4,86 milioane lei în 2020. Toate firmele grupării mai jos.
TOP 25 companii din CLUJ în funcție de profit în 2020
Un nume mare din IT a ieșit din top cu o scădere abruptă
În topul de anul trecut, NTT Data România stătea bine cu un profit de peste 21 milioane lei, însă pe anul 2020 a raportat un profit ce trece puțin peste 2 milioane lei. Cifra de afaceri a rămas însă peste 370 milioane lei, apropiată de cea pe anul 2019.
Mall-urile nu mai sunt în top
De asemenea, pandemia a afectat clar mall-urile din Cluj-Napoca. Iulius Mall Cluj, al cărui profit a scăzut de la 23 milioane lei în 2019 la 14,4 milioane lei în 2020. Polus Transilvania, care deține VIVO, a scăzut de la 16,7 milioane la doar 3 milioane.