Acasă » PROCESE » Ce a pățit un tânăr prins cu ”iarbă” și ”sare de baie” la Untold 2017. A cumpărat drogurile din festival. Vezi prețurile

Ce a pățit un tânăr prins cu ”iarbă” și ”sare de baie” la Untold 2017. A cumpărat drogurile din festival. Vezi prețurile

Un tânăr prins cu ”iarbă” și ”sare de baie” la Untold 2017 a fost condamnat de Tribunalul Cluj la plata unei amenzi penale. Inculpatul a declarat că a cumpărat drogurile din interiorul festivalului de la persoane necunoscute. Prețurile au fost de 60 de lei gramul de cannabis și 80-90 de lei pliculețul de etnobotanice.

Prin rechizitoriul emis la data de 16 noiembrie 2017, în dosarul nr. 398D/P/2017 al DIICOT Serviciul Teritorial Cluj, a fost trimis în judecată inculpatul Andrei Tudor B, în vârstă de 22 de ani, pentru săvârșirea infracțiunilor de deținere de droguri de risc fără drept pentru consum propriu, prevăzută și pedepsită de art. 4 alin. l din Legea nr. 143/2000, și efectuare de operațiuni fără autorizație prealabilă cu produse știind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive, prevăzută de art.16 alin. l din Legea nr. 194/2011,  cu aplic. art. 38 alin. 1 Cod penal

S-a reținut în esență în actul de sesizare al instanței faptul că ”inculpatul B.A.T, la data de 05.08.2017 a deținut fără drept pentru propriul consum cantitatea de 1,7 grame cannabis și o țigaretă care conține cannabis în amestec cu tutun, substanță pe care s-a pus în evidență tetrahidrocannabinol (THC) – substanță psihotropă biosintetizatâ de planta cannabis, ce se regăsește pe Tabelul Anexă nr. III la Legea nr. 143/2000, respectiv la data de 05.08.2017 a procurat și manipulat fără a deține autorizația emisă de ANSVSA cantitatea totală de 0,0439 grame substanță care conține compusul bk-DMBDB (Dibutylone), efectuând în această modalitate operațiuni dintre cele prevăzute de art. 2 alin. 1 lit. b din Legea nr. 194/2011.”

Potrivit rechizitoriului, ”la data de 08.08.2017 Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Cluj a fost sesizată de către Gruparea de Jandarmi Mobilă „Ștefan Cicio-Pop” Cluj-Napoca cu privire la faptul că, la data de 05.08.2017, lucrătorii din cadrul instituției amintite, l-au depistat pe inculpatul B.A.T la poarta de acces în incinta locației unde era organizat festivalul „Untold” pe raza municipiului Cluj-Napoca, având asupra sa două pliculețe din plastic transparent care conțin o substanță vegetală de culoare verde maronie, un pliculeț din plastic transparent care conține un praf de culoare albă, o râșniță metalică și o bancnotă de 1 din cupiura de 1 leu înfășurată în filtru de țigaretă și un pachet de țigări Kent în interiorul căruia se află o țigaretă confecționată manual ce conține o substanță de culoare verde maronie, cu privire la care au existat indicii că ar fi substanțe interzise de lege”

Inculpatul a declarat în fața anchetatorilor că ”în luna august 2017, în timp ce participa la festivalul de muzică Untold, și-a procurat de la niște persoane necunoscute 3 grame de cannabis cu suma de 60 de lei gramul și 2 pliculețe cu „sare de baie” cu suma de aproximativ 80-90 de lei bucata. Inculpatul a precizat că a consumat un gram, de „iarbă” și un pliculeț de sare de baie, iar în dimineața zilei de 05.08.2017 când dorea să părăsească incinta alocației unde a avut loc festivalul, a fost observat de către agenții de pază, care l-au legitimat și care i-au efectuat un control corporal, ocazie cu care asupra sa au fost descoperite substanțele amintite mai sus.”

Prin sentinția penală nr. 126/2018, pronunțată în 24 aprilie, rămasă definitivă prin neapelare, inculpatul a fost condamnat la pedeapsa de 230 zile amendă, adică o amendă penală de 2.300 de lei.

”Având în vedere faptul că acest inculpat a recunoscut comiterea faptelor, astfel că nu există dubii în privința vinovăției, drept pentru care se va proceda la condamnarea acestuia cu aplicarea criteriilor generale de individualizare potrivit art.74 C.penal, ținând seama de gravitatea infracțiunilor comise, de împrejurările și modul de comitere, de mijloacele folosite, de starea de pericol creată pentru valoarea socială ocrotită de norma penală, de natura faptelor, de motivul și scopul urmărit, de conduita inculpatului, care se află la prima confruntare cu legea penală și a recunoscut faptele.

Pentru aceste motive, tribunalul va condamna pe inculpatul B.A.T, pentru comiterea infracțiunilor de: efectuare de operațiuni fără autorizație prealabilă cu produse știind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive, p.p.de art.16 al.1 din Legea nr.194/2011 și art.396 al.10 C.pr.pen., la pedeapsa de 180 zile amendă cu executare, stabilind cuantumul unei zile amendă la suma de 10 lei, rezultând în total 1.800 lei amendă penală; deținere de droguri de risc fără drept pentru consum propriu, p.p. de art.4 al.1 din Legea nr.143/2000, la pedeapsa de 150 zile amendă cu executare, stabilind cuantumul unei zile amendă la suma de 10 lei, rezultând în total 1.500 lei amendă penală.

În temeiul art.38 al.1 și art.39 lit.c C.penal, va constata concursul real de infracțiuni și va dispune ca inculpatul să execute pedeapsa cea mai grea, aceea de 1.800 lei amendă penală, sporită cu 1/3 din cealaltă pedeapsă, anume 500 lei amendă, rezultând pedeapsa finală de 2.300 lei amendă penală.”, se arată în motivarea sentinței.

De asemenea, instanța a dispus confiscarea specială de la inculpat a dispozitivului pentru mărunțit ”iarba” și a cantității de 1,5 grame cannabis rămasă din proba 1. Inculpatul a trebuit să plătească 600 lei cheltuieli judiciare în favoarea Statului.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina