fbpx

CCR a decis, după 4 ani, neconstituționalitatea unei prevederi din Legea urbanismului, care nu mai e în vigoare

După 4 ani de la sesizarea trimisă de Tribunalul Cluj, Curtea Constituțională a României a decis neconstituționalitatea unei prevederi din Legea urbanismului, care nu mai e în vigoare. Rămâne de văzut dacă va avea efect în litigiul urbamistic în care s-a dispus sesizarea, decis definitiv între timp.

CCR a analizat excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor art.32 alin.(1) teza întâi din Legea nr.350/2001 privind amenajarea teritoriului și urbanismului, în forma modificată prin art.I pct. 6 din Legea nr.289/2006 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului şi urbanismul.

Acest text avea următorul conţinut: ”(1) În cazul în care prin documentaţia înaintată se solicită o derogare de la prevederile documentaţiilor de urbanism aprobate pentru zona respectivă, prin certificatul de urbanism se poate solicita elaborarea unei alte documentaţii de urbanism prin care să se justifice şi să se demonstreze posibilitatea intervenţiei urbanistice solicitate. După aprobarea noii documentaţii de urbanism – Plan urbanistic zonal sau Plan urbanistic de detaliu – se poate întocmi documentaţia tehnică în vederea obţinerii autorizaţiei de construire.”

În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu majoritate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile art.32 alin.(1) teza întâi din Legea nr.350/2001 privind amenajarea teritoriului și urbanismului, în forma modificată prin art.I pct. 6 din Legea nr.289/2006 pentru modificarea şi completarea Legii nr.350/2001 privind amenajarea teritoriului şi urbanismul, sunt neconstituționale.

Articolul 32 din Legea 350/2001 a suferit de atunci mai multe modificări, având acum o altă formă ce poate fi consultată aici.

Cererea de sesizare a CCR a venit din celebrul litigiu urbanistic ”Luminia” din Cluj-Napoca. În 25 august 2016, Tribunalul Cluj a admis în parte cererea de sesizare a Curtii Constitutionale în raport de art. 32 al Legii 350/2001 în vigoare în momentul adoptarii HCL atacata.

Amintim că litigiul a fost câștigat de dezvoltatorul imobiliar Cyane împotriva Asociației de Protecție Urbanistică a Clujului. USR-istul Elek Levente, fondator al asociației care l-a consacrat, susține că ”decizia Curții Constituționale deschide calea de atac extraordinară a revizuirii”. Rămâne de văzut asta după ce va fi publicată motivarea deciziei CCR.

Motivarea deciziei definitive în celebrul caz urbanistic ”Luminia” din Cluj-Napoca. De ce a pierdut APUC și de ce a câștigat Primăria și Cyane

Comments

comentarii

Lasă un răspuns