fbpx

Câțiva avocați au lansat petiție pentru respectarea distanțării fizice în sălile de judecată

Mai mulți avocați din București au lansat o petiție pentru respectarea distanțării fizice în sălile de judecată, pe care, după ce se adună semnături online, să o înainteze Ministerului Justiției. Autorii petiției sunt nemulțumiți de faptul că unii judecători nu respectă Hotărârea CSM privind desfășurarea ședințelor în această perioadă de pandemie și se creează aglomerație în săli.

Este vorba de Hotărârea CSM nr.1095/20.08.2020, care prevede, într altele, că „la programarea ședințelor de judecată, președinții de instanță vor ține seama de necesitatea asigurării unui echilibru între principiul soluționării cu celeritate a cauzelor și principiul asigurării sănătății publice” și că  „accesul justițiabililor, al altor participanți la procesele civile și penale și al publicului în sediul instanței se recomandă a fi permis astfel încât să fie respectat intervalul de timp prevăzut la pct. 3 și poate fi limitat în scopul respectării regulilor de distanțare socială.”,

Petiționarii susțin că ”normele de distanțare fizică din sălile de judecată nu se respectă și că mulți dintre avocați se confruntă cu această situație în aproape toate instanțele din București, dar și din întreaga țară, după cum au fost semnalate pe diverse grupuri facebook de avocați, sălile de judecată fiind pline până la refuz” și că ”majoritatea avocaților ce iau parte la ședințele de judecată sunt nemulțumiți de condițiile în care se desfășoară ședințele de judecată, cu privire la nerespectarea regulilor de distanțare fizică”

”Vă solicităm să se respecte disp. Hot. 1095/20.08.2020 cu privire la distanțarea fizică din sălile de judecată, cât și la respectarea orelor prestabilite a cauzelor și să se transmită, astfel, instanțelor de judecată solicitarea noastră, cu asigurarea respectării cu strictețe a acestor norme, având în vedere contextul pandemic actual (pe 9,10 și 11 septembrie, de exemplu, au fost semnalate 1271, 1380 și respectiv 1391 de noi cazuri Covid-19).

Prin acțiunile unor președinți de complet de a accepta aglomerația din sălile de judecată sau mai rău, de a chema toți avocații și toți justițiabilii la aceeași oră, fără să se țină cont de Hotărârea 1095/20.08.2020 și fără aplicarea normelor de distanțare fizică, de fapt se poate ajunge chiar la îmbolnăvirea persoanelor prezente la desfășurarea ședințelor de judecată, în acest sens putând fi incidente disp. art.352 CP referitor la „zădărnicirea combaterii bolilor”, se arată în petiția către Ministerul Justiției.

Semnează  petiția AICI

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina