fbpx
Acasă » ȘTIRI » Cătăniciu despre modificările la legile justiției: ”A existat o mare manipulare… Independența justiției a fost întărită”

Cătăniciu despre modificările la legile justiției: ”A existat o mare manipulare… Independența justiției a fost întărită”

Deputatul de Cluj Steluța Cătăniciu, secretar al Comisiei speciale privind legislația în domeniul justiției, a vorbit, astăzi, într-o conferință de presă despre modificările la cele trei legi ale justiției. Potrivit acesteia, ”a existat o foarte mare manipulare cu privire la faptul că modificările aduse celor trei legi ar aduce atingere independenței judecătorilor ” și că prin modificările făcute ”independența justiției a fost întărită”

”Din punctul meu de vedere, ca secretar al Comisiei speciale pe legile justiției, vă pot spune că a existat o foarte mare manipulare cu privire la faptul că modificările aduse celor trei legi ar aduce atingere independenței judecătorilor și că ar diminua lupta împotriva corupției.

Vă pot spune foarte sincer că pe toata durata dezbaterilor, alaturi de aceasta comisie, formată evident din parlamentari, au existat asociatiile profesionale ale magistratilor, care si-au spus de fiecare dată punctul de vedere cu privire la fiecare modificare care a avut loc în cadrul acestei comisii pe cele trei legi

Vreau să vă spun că acea sectie controversată de cercetare a magistratilor nu a fost ideea niciunui parlamentar, ci a fost solicitata de catre cei din CSM, probabil că nu de toți membrii Consiliului, dar de cei prezenti.”, a spus Steluța Cătăniciu, deputat ALDE de Cluj.

Aceasta a amintit că acea secție există în cadrul DNA și că va exista în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte, unde vor fi aduși procurori pe bază de concurs, iar concursul îl va organiza plenul CSM.

Deputatul a făcut o dezvăluire inteersantă: ”M-a frapat foarte mult ca am auzit de la judecători membri CSM spunand că veneau judecatori colegi din țară să se plângă că erau amenintati de procurori care le spuneau cam așa: Nu va potoliti cu solutiile de achitare pana nu vom aresta pe cativa dintre voi.  Acesta a fost motivul pentru care s-a dorit înființarea acestei secții. Nu este normal ca DNA să aibă posibilitatea de a pune astfel de presiune pe judecători.”

Steluța Cătăniciu a precizat că modificarea legilor a pornit de la dorința judecătorilor de a avea cariere separate de procurori: ”Ne-a fost foarte greu cand am reglementat Statutul judecătorilor și procurorilor, pentru ca aveau reglementari comune. Or, este o diferenta colosală intre ceea ce pot si trebuie sa faca judecatorii si ce pot să facă procurorii. Nicaieri in nicio țară dn lume nu este normal că un procuror să fie egalul judecătorului. Am ajuns la această concluzie că de fapt daca vrem cu adevărat sa separam carierele, pentru că de aici a început modificarea pe legile justiției, de la dorința judecatorilor manifestată în ultimii ani de a fi separate carierele acestora de ale procurorilor. Nu era normal cariera unui judecător să depindă de votul unui procuror din CSM. Lucrurile acestea nu sunt firești, justiția nu așa funcționează și nu poate să fie independentă așa, pentru justitia o fac judecătorii în țara asta, nu o fac procurorii. Asta o știe toată lumea. Numai dacă vrei să manipulezi sau dacă ești procuror și te deranjează că oarecum nu mai ai același statut, numai atunci poți să vorbești că aceste modificări la statutul judecătorilor și procurorilor au adus atingere independenței justiției. Dimpotrivă, independența justiției a fost întărită prin aceste modificări.

 

Recent, a fost declarată neconstituțională o prevedere privind răspunderea magistraților din proiectul de modificare a legii 303/2004, care urmează să fie discutată în comisie. ”Probabil că e o problema sensibila. Știm că există multe frământări în instanțe pentru că, evident, nu se dorește să intre în vigoare răspunderea magistraților așa cum este reglementată în noul proiect. ”, a spus Cătăniciu.

Prin proiectul de modificare, Statul e obligat sa se indrepte cu actiune în regres împotriva magistratului care a săvârșit o eroare judiciară, fiind eliminat ”poate”. De asemenea, s-a schimbat termenul de prescripție.

 

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina