Acasă » DEZVĂLUIRI / ANCHETE » Capul rețelei ”medicamente psihotrope”, Cosmin Muntean, a luat asupra lui vina implicării atâtor persoane

Capul rețelei ”medicamente psihotrope”, Cosmin Muntean, a luat asupra lui vina implicării atâtor persoane

Capul rețelei ”medicamente psihotrope pentru americani”, Cosmin Muntean, a luat asupra lui vina implicării atâtor persoane în afacerea pentru care 14 persoane au fost arestate.

Procurorul de ședință a precizat la Tribunal că ”este de admirat atitudinea sinceră sau relativ sinceră” pe care Muntean a avut-o în faţa instanţei şi în cursul zilei anterioare în faţa procurorului. Incupatul a spus a parchet că îşi asumă faptele comise.

Procurorul DIICOT Corina Irimieș a arătat că ”este de admirat că încearcă să ia asupra dânsului vina pentru implicarea atâtor persoane în această afacere, dar trebuie avut în vedere faptul că a fost motorul acestui circuit bine pus la punct, a acestui mecanism organizat, pe paliere, cu persoane care îşi cunoşteau fiecare rolul.”

Potrivit anchetatorilor, activitatea lui Muntean se derulează de câţiva ani încoace, iar ”în urma dezvoltării afacerii sale a ajuns ca unii dintre furnizorii din străinătate să îl indice ca principal furnizor, iar România să fie vizată ca fiind ţara care reprezintă sursa acestor medicamente.”

”Tocmai datorită dânsului, atâtea persoane sunt astăzi aici, au ajuns să fie acuzate, chiar dacă iniţial nu a vrut să le facă rău sau să le afecteze existenţa, ci dimpotrivă, să le angajeze la firma dânsului; implicându-le în această activitate cu distribuire de medicamente ilegale, nu a făcut decât să le atragă în acest circuit, în această vâltoare şi să le facă să suporte consecinţele unor fapte penale pe care necunoaşterea legii nu te poate absolvi de răspundere penală.  L-a atras în activitatea infracţională inclusiv pe fratele său, care văzând că este o afacere profitabilă, a acceptat; Scopul principal urmărit a fost acela de obţinere a unui profit material. (…)

Realizarea şi administrarea întregii afaceri strict cu privire la vânzarea on-line de acest medicamente a avut nevoie de cât mai multe persoane, ori aceste persoane chiar dacă au fost angajate ca şi operatori calculatoare, referent marketing, în situaţia doamnei Bolojan, fizician, la o societate la care denumirea sugerează că ar avea legătură cu produsele farmaceutice, avea ca obiect de activitate ”consultanţă, desfacere” iar codul CAEN absolut întâmplător sunt trecute operaţiuni de comerţ, dar nu cu produse farmaceutice.

Pentru a asigura procesarea tuturor comenzilor care veneau de pe aceste site-uri din străinătate, domnul Muntean Cosmin a implicat persoanele angajate legal de la o firmă anterior constituită şi nu constituită în acest scop, dar care pe lângă activităţile de la SC Mac Farmacons, care nu avea o activitate deosebită, fiind verificate achiziţiile efectuate pe această societate din 2013 în prezent, livrările efectuate şi nici o astfel de activitate nu este în măsură să atragă un profit deosebit sau să necesite un număr atât de mare de angajaţi.

Odată angajate aceste persoane care aveau fiecare atribuţiile lor de procesare a acestor comenzi, activitatea s-a derulat din ce în ce mai bine, profiturile au fost din ce în ce mai mari, iar sumele de bani obţinute din această activitate, care se încadrează pe dispoziţiile Legii 143/2000 din punctul de vedere Parchetului, au ajuns în posesia inculpatului Muntean Cosmin în principal, prin intermediul acelor societăţi din străinătate (…)

Activitatea ilegală s-a derulat în România, deoarece, infracţiunea de trafic de droguri care presupune procurare, transportare, deţinere de astfel de substanţe care sunt incriminate de Legea 143/2000 a fost realizată efectiv în România cu ajutorul celorlalţi inculpaţi, iar faptul că au fost exportate şi distribuite de alţi astfel de administratori de site-uri în străinătate, se circumscrie disp. art. 3 şi priveşte efectiv scoaterea fără drept din ţară de astfel de substanţe stupefiante sau psihotrope ori preparate de acest fel.”, se arată în propunerea de arestare.

 

 

Procuroii DIICOT au susținut că Muntean a speculat anumite lacune care există în aplicarea dispoziţiilor legale de către autorităţi. ”Într-adevăr este o greşeală a autorităţilor care permit ca şi în ziua de azi, dacă vom căuta pe motorul de căutare Google, se vor găsi pe Publi24 sau pe OLX, anunţuri cu vânzare de Alprazolam fără reţetă, fără nici o problemă. Este o problemă a sistemului, dar care a fost speculată în speţă de către inculpaţi şi s-a ajuns să aibă această amploare şi să vorbim de mii de cutii cu mii de pastile care ar trebui să fie sub regim special şi distribuite doar în anumite condiţii expres prevăzute de lege.”

Iana Litan, membră în Asociația Femeilor de Afaceri, principalul furnizor de medicamente

”În situaţia doamnei Litan se pare că perioada infracţională reţinută este mult mai mare decât cea pe care Parchetul a reţinut-o.(…) din actele primite de la autorităţile americane, în acele procese verbale de consemnare a comenzilor era menţionată farmacia de la care se aprovizionau, respectiv în 2013 se vorbeşte deja despre farmacia Matia Impex, iar pe de altă parte, declaraţiile inculpaţilor Boldiș şi Dan Cătălin confirmă faptul că încă din 2013-2014, farmacia Matia era principalul furnizor de medicamente a domnului Muntean. ”, au precizat procurorii DIICOT.

Litan a susţinut la parchet că uneori i se prezentau reţete, alteori nu şi că uneori i se prezentau şi reţete albe. ”Reţete albe pentru astfel de produse nu există, iar dânsa în calitate de farmacistă trebuia să ştie şi nu poate să invoce necunoaşterea legii, respectiv că pentru astfel de medicamente nu ştie că pe tabelul doi sunt reţete de culoare galbenă şi pe tabelul trei reţete de culoare verde”, a precizat procurorul DIICOT Corina Irimieș.

”Tot satul avea reţete verzi”

Procurorul a mai arătat că în rețea erau implicare farmacii de la țară, că să nu bată la ochi. De exemplu farmacia Iulfarm din Bonțida, unde este farmacist șef Irina Vermeșan, arestată în dosar.

”Controalele sunt şi mai puţine la farmaciile care au puncte de lucru în mediul rural şi unde oricând se poate justifica că fiind o populație în vârstă au nevoie cu toţii de Xanax, cum de altfel s-a şi constatat la percheziţia făcută la unul din punctele de lucru ale doamnei Vermeșan. Acolo, tot satul avea reţete verzi date de un domn doctor din dispensarul învecinat.”, a precizat reprezentantul DIICOT Cluj.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns