Brigada de Combatere a Criminalității Organizate (BCCO) Cluj folosește de 11 ani același aparat pentru identificarea drogurilor. Șeful structurii spune că acesta este uzat și așteaptă fonduri pentru achiziționarea unuia nou, mai ales în contextul în care substanțele psihoactive din etnobotanice se schimbă de la o zi la alta.
Aparatul de tip GCSM (gaz cromatograf cu spectometrie de masă) funcționează din 2004, de când s-a înființat laboratorul de la BCCO Cluj , al doilea din țară. Acesta deservește 11 județe din Ardeal. Într-o lună plină se ajunge până la 100 de probe, iar medie se analizează circa 60. Practic tot ce adună pe teren ofițerii se dă la analizat în laborator, indiferent dacă drogul pare cunoscut sau nu.
Potrivit șefului BCCO Cluj, comisa șef Horea Oltean, apar zi de zi substanțe noi. Acestea sunt trimise de Agenția Națională Antidrog către Centrul European de Monitorizare pentru Droguri și Adicții (EMCDDA), la care fiecare țară comunică substanțele utilizate de consumatori pentru a fi introduse pe o listă.
Aparatura de la BCCO Cluj a fost reparată de mai multe ori și a început să dea rateuri. ”Problema cu aparatul nostru e că de 11 ani funcționează non stop și deja este depășit și fizic și moral, mai ales în contextul în care trebuie să facem cât mai fine analizele. A avut câteva defecțiuni, a fost reparat.”, a precizat Horea Oltean pentru Clujust.ro. Un aparat nou GCSM performant costă în jur de 70.000 de euro.
De asemenea, baza de date a actualului aparat nu mai face față. ”Aparatul are o bază de date și compară ce analizezi cu ce are în bază. Unele nu sunt în baza de date. În mod normal trebuie să achiziționezi etaloane de la firme specializate, care costă zeci de mii de euro. O parte sunt cumpărate de IGPR.”, a explicat șeful BCCO Cluj, care speră să obțină fonduri de la autorități locale sau centrale pentru achiziționarea unui nou aparat de laborator.
La nivelul IGPR există programe europene, dar sunt cu desfășurare pe câțiva ani, astfel că nu se știe când s-ar putea direcționa bani spre Cluj. La nivelul Primăriei Cluj-Napoca, în 2012, înainte de a-și termina mandatul intermediar Radu Moison, a fost aprobată în Consiliul Local suma de 60.000 de euro pentru achiziționarea unui aparat, însă nu s-a mai pus în aplicare. Surse judiciare spun că funcționarii de la serviciul de achiziții din Primărie s-au împotmolit la caietul de sarcini și a trecut anul. Laboratorul se putea cumpărat pe sistemul în care s-a achiziționat autospecială pentru ISU Cluj de la Deltamed SRL. De asemenea, în 2012, Consiliul local a alocat 40.000 de lei ca și contravaloare a analizelor ce urmau a fi efectuate în laboratorul Facultății de Chimie, după acreditare. În 2013, s-a semnat și protocolul pe patru ani între Primărie, Facultate și BCCO Cluj, dar suma de bani din 2012 a rămas singura alocată în acest scop, deși în protocol scria că se va aloca anual o sumă de bani. Laboratorul de jumătate de milion de euro al facultății este folosit acum strict pentru cercetarea în domeniul chimiei. Cert este că la fluxul de substanțe psihoactive existent, ofițerii BCCO Cluj au nevoie ca laboratorul propriu de analiză a drogurilor să fie performant și funcțional la orice oră.