Bătut măr ca să nu mai intre la păcănele. Un judecător de la CAB a respins arestarea agresorilor

Un judecător de la Curtea de Apel București a respins propunerea procurorilor DIICOT de arestare preventivă a doi bătăuși din mega-dosarul ”Las Vegas”. DIICOT anunță că a făcut contestație. Propunerea a fost făcut la curtea de apel pentru că în dosar este cercetată și o avocată din Iași.

”La data de 15.03.2023, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală au dispus reținerea pentru o perioadă de 24 de ore a doi inculpați, cercetați pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat și tentativă la omor.

În cauză s-a reținut că, începând cu anul 2022, cei doi inculpați au aderat la grupul infracțional organizat pe care l-au sprijinit până la data de 23 noiembrie 2022 (data la care acesta a fost destructurat), prin acțiuni de constrângere a clienților recalcitranți, cu scopul de a-i determina să nu mai pătrundă în interiorul sălilor de jocuri de noroc, acțiuni desfășurate împreună cu mai multe persoane cunoscute la nivel local și național ca fiind violente.

Astfel, la data de 25.05.2022, în jurul orelor 23:32, în timp ce se aflau în municipiul Bacău, în fața unei săli de jocuri de noroc, la solicitarea angajaților acesteia, cei doi inculpați, prin aplicarea unor lovituri, în mod repetat și cu intensitate, atât cu un baston telescopic metalic, cât și cu pumnii și picioarele, într-o zonă vitală a corpului, respectiv în zona capului, au constrâns o persoana vătămată să nu mai intre în sălile de jocuri de noroc controlate de grupul infracțional organizat. Constrângerea a fost  realizată în contextul în care persoana vătămată nu a respectat această interdicție dispusă anterior de către reprezentanții cazinoului.

Urmarea periculoasă, respectiv suprimarea vieții persoanei, nu s-a produs datorită unor factori externi voinței inculpaților, respectiv modalitatea de apărare a victimei, persoana vătămată parând o parte dintre lovituri cu antebrațele la nivelul cărora a suferit leziune de apărare grave. Leziunile traumatice provocate persoanei vătămate de loviturile aplicate de cei doi inculpați au necesitat 40-45  de zile de îngrijiri medicale.

În cursul zilei de 16.03.2023, judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Curții de Apel București a respins propunerea de arestare preventivă a inculpaților și a dispus măsura controlului judiciar. Împotriva încheierii procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală  au declarat contestație.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul polițiștilor din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București – Serviciul Grupuri Infracționale Violente.”, a transmis DIICOT

Soluția CAB pe scurt: ” În baza art. 227 C.p.p. respinge propunerea Pachetului de pe lângă I.C.C.J. – D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală, Secţia de Combatere a Criminalită?ii Organizate de luare a măsurii arestării preventive faţă de inculpaţii FERARU VASILE zis „Florian” şi FERARU MARIAN. În temeiul art. 227 al. 1 C.p.p. rap. la art. 227 al. 2 C.p.p. şi la art. 202 al. 4 lit. b C.p.p. ia faţă de inculpaţii FERARU VASILE zis „Florian” (date) şi FERARU MARIAN (date) măsura preventivă a controlului judiciar pe o perioadă de 60 zile, începând din data de 16.03.2023 până la data de 14.05.2023 inclusiv.

Dispune punerea de îndată în libertate a inculpaților, dacă nu sunt reținuți sau arestati în altă cauză. În baza art. 215 al. 1 C.p.p., pe durata măsurii controlului judiciar, inculpaţii trebuie să respecte următoarele obligatii:

a) să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanţa de judecată ori de câte ori sunt chemaţi; b) să informeze de îndată instanţa de judecată sau organul judiciar în faţa căruia se află cauza cu privire la schimbarea locuinţei; c) să se prezinte la organul de poliție desemnat cu supravegherea- secţia de poliţie în a cărei rază teritorială îşi au locuinta, conform programului de supraveghere întocmit de organul de politie sau ori de câte ori sunt chemaţi.

În temeiul art. 215 al. 2 C.p.p., pe durata măsurii controlului judiciar, inculpaţii FERARU VASILE zis „Florian” şi FERARU MARIAN sunt obligați: a). să nu depășească limita teritorială a României; b). să nu se deplaseze la niciun cazino sau sală de jocuri de noroc de pe teritoriul țării; c). să comunice periodic informaţii relevante despre mijloacele de existenţă; d). să nu participe la manifestări sportive sau culturale ori la alte adunări publice; e). să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte arme; f). să nu se apropie de ceilalţi participanți la săvârşirea presupusei infracţiuni de grup infracţional organizat, Doroftei Mihăiță zis „Polonezu”, Doroftei Sorin, Șpac Vladimir-Florin, Bița Cătălin-Mihai, Rădoi Dorin-Anton zis „Tori”, Lungu Bogdan-Florin, Barcău Costel, Popescu Dumitru-Cristian, Apostoaie Emil-Gabriel, Stăncuță Laurențiu, Manea Nicolae, Corduneanu Constantin, Pletosu Mitică-Laurențiu, de ceilalţi participanți la săvârşirea celorlalte infracţiuni (cu excepţia inculpaţilor din prezenta cauză, unul de altul) şi martorii ce vor fi individualizați în dosarul de urmărire penală nr. 4584/D/P/2022 şi de persoana vătămată Ilie Cătălin Valentin.

În baza art. 215 al. 3 C.p.p. atrage atenția inculpaților că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care le revin, măsura controlului judiciar poate fi înlocuită cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive. În baza art. 275 al. 3 C.p.p. cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Cu drept de contestaţie în termen de 48 de ore de la pronunţare. Pronunţată în camera de consiliu, azi, 16.03.2023, ora 15:35.”

Comments

comentarii

Mulți dintre copiii din mediul rural nu au ieșit niciodată din satul lor, potrivit unui studiu realizat de World Vision România.... Citește mai mult
Un centru de îngrijiri animale a preluat recent o pisică pe nume Max, abandonată de stăpânii săi după șapte ani. Motivul abandonului este surprinzător și a stârnit indignarea iubitorilor de animale.... Citește mai mult

Lasă un răspuns