Baroul Cluj va înainta un memoriu pentru deductibilitatea concediului avocaților

Consiliul Baroului Cluj a hotărât înaintarea unui memoriu pentru ca deductibilitatea cheltuielilor avocaților cu concediul să fie recunoscută de către ANAF.

Consiliul Baroului Cluj va solicita Uniunii Naționale a Barourilor din România să ceară mai departe ca noul Cod Fiscal să țină cont de prevederile din Statutul profesiei de avocat privind deductibilitatea cheltuielilor cu concediul de odihnă.

”Se aprobă de principiu inaintarea către Consiliul U.N.B.R. a unui memoriu pentru susținerea și efectuarea de demersuri legislative privind dreptul avocatului la refacerea capacității de muncă sub două aspecte:

  • al deductibilității fiscale a cheltuielilor pentru refacerea capacității de muncă
  • al deductibilității in sistemul C.A.A.R. (Casa de Asigurări a Avocaților din România – n.red.) a cheltuielilor pentru refacerea capacității de muncă”, se arată în hotărârea 152/2015 a Consiliului Baroului Cluj.
Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

”Refacerea capacității de muncă se referă la concediu. Problema este că deductibilitatea acestor cheltuieli este prevăzută în Legea avocaturii și în Statutul profesiei de avocat, dar nu este recunoscută din punct de vedere fiscal”, a explicat decanul Mircea Pop. Potrivit acestuia, memoriul este în curs de redactare.

Articolul 226 din Statutul profesiei de avocat prevede la alineatul 1 că ”Avocatul are dreptul la recuperarea capacităţii de muncă prin una sau mai multe perioade de repaus în fiecare an. În perioada de repaus avocatul nu prestează activităţile sale profesionale obişnuite”, iar la alineatul 4: „Cheltuielile cu recuperarea capacității de muncă efectuate de avocat includ, nelimitativ, costurile transportului, cazării, meselor, tratamentului de refacere etc. Toate aceste cheltuieli sunt necesare pentru exercitarea corespunzătoare a profesiei şi sunt deductibile în condiţiile legii

Amintim că, luna trecută, avocatul Dan Chertes din Baroul Cluj a primit răspuns negativ de la Agenția Națională de Administrare Fiscală la întrebarea lui ”în ce măsură cheltuielile enumerate în art. 226 alin. 4 din Statutul profesiei de avocat sunt deductibile integral sau, dacă nu sunt integral, în ce măsură sunt deductibile (există un plafon)?”. Vezi explicația ANAF AICI. 

Comments

comentarii

Mesaj RO-alert pentru oamenii din Tulcea. Soldații ruși au atacat cu drone granița României.... Citește mai mult
Miercuri, 7 august, de la 10:00 - 20:00, te așteptăm într-o călătorie la The Cheesecake House unde fiecare felie de cheesecake va ajuta educația a 100 de copii cu boli grave de la Asociația Păsări.... Citește mai mult

Lasă un răspuns