fbpx
Acasă » SPECIALIȘTI » Avocatul Marius Roman despre domeniul IT: ”În ultima perioadă, angajatorii preferă contractele individuale de muncă”

Avocatul Marius Roman despre domeniul IT: ”În ultima perioadă, angajatorii preferă contractele individuale de muncă”

Avocatul Marius Roman, partener în cadrul SCA Iordăchescu și Asociații și șeful departamentului civil din firmă, a vorbit despre domeniul IT în cadrul unei emisiuni de la TVR Cluj. Potrivit avocatului, angajatorii din IT au început să prefere contractele individuale de muncă în detrimentul contractelor de prestări servicii cu PFA-urile angajaților, metodă folosită în urmă cu 7-8 ani, care însă le-a adus unele probleme cu Fiscul.

Avocatul Marius Roman a precizat că optica companiilor s-a schimbat în ce privește modul în care colaborează cu IT-iștii. ”Este o problemă interesantă și care a cunocut variații de-a lungul timpului. Dacă în urmă cu 7-8 ani, majoritatea se concentrau pe zona contractelor de prestări servicii, raportat la modificările fiscale din ultimii 3-4 ani și odată cu adoptarea noului cod fiscal și a așa-numitei revoluții fiscale, asistăm la o modificare a raporturilor dintre angajați și angajator. Tot mai frecvent întâlnim contractele individuale de muncă. Angajatorii preferă, ca să spunem așa, mai puține bătăi de cap, preferă să nu se expună riscului ca, în eventualitatea unui control fiscal, activitatea desfășurată în temeiul unui contract de prestări servicii să fie recalificată ca o relație de muncă, ce ar genera, evident, obligații fiscale suplimentare pentru părți și atunci preferă, de la bun început, să reglementeze aceste raporturi, în ultima perioadă, în temeiul unor contracte individuale de muncă.

Asta nu exclude aplicabilitatea contractelor de prestări servicii. În continuare, datorită specificului activității, se pot utiliza și chiar trebuie utilizate din perspectivă legală, în funcție de activitatea în concret desfășurată, și contracte de prestări servicii. Avem situația în care un prestator de servicii, așa numitul PFA în limbaj comun, lucrează pentru mai mulți beneficiari. În cazul acesta nu discutăm de un raport de muncă cu angajatorul, de subordonare și așa mai departe, ci de raporturi de colaborare între părți, care pot să fie cu mai mulți beneficiari.”, a declarat Roman.

Acesta a mai spus că majoritatea investitorilor și a angajaților se plâng de lipsa de previzibilitate a normelor fiscale: ”Dacă în urma cu un an discutam de anumite norme fiscale și anumite reglementări care generau o sarcină fiscală asupra părților, astăzi discutăm o cu totul altă situație și nu știm dacă peste șase luni situația actuală se va menține sau va apăre o nouă modificare care să încurce lucrurile”

Comments

comentarii

Lasă un răspuns