Acasă » PROCESE » Avocatul lui Uioreanu a cerut sesizarea CJUE cu privire la spălarea de bani

Avocatul lui Uioreanu a cerut sesizarea CJUE cu privire la spălarea de bani

Avocatul fostului președinte al Consiliului Județean Cluj, Horea Uioreanu, a depus și susținut, astăzi, la Curtea de Apel Cluj cerere de sesizare a Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) referitoare la Directiva europeană privind spălarea banilor, una dintre acuzațiile aduse clientului său.

În temeiul art.267 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, avocatul Radu Chiriță a solicitat Curții de Apel Cluj să dispună sesizarea CJUE cu următoarele întrebări preliminare ce vizează Directiva UE 2015/849 a Parlamentului European și a Consiliului din 20 mai 2015 privind prevenirea utilizării sistemului financiar în scopul spălării banilor sau finanțării terorismului, precum și Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene 2012/C 326/02:

  1. Art. 3 din Directivă poate fi interpretat în sensul în care ar permite ca fapta materială de spălare a banilor să fie anterioară obținerii efective a unor bani negri de către autorul faptei principale?
  2. În cazul infracțiunii de spălare a banilor prin disimularea unui fapt, principiul non bis in idem și principiul proporționalității pedepsei cuprinse în art. 59 și, respectiv, 49 din Cartă sunt compatibile cu sancționarea disimulării atât ca spălare a banilor, cât și ca infracțiune de fals?
  3. Dacă participantul la spălarea banilor este autorul infracțiunii principale, incriminarea sa potrivit art.3 lit b) din Directivă este compatibilă cu dreptul său de a nu contribui la propria incriminare cuprins în art.48 din Cartă, prin sancționarea refuzului său de a dezvălui adevărata natură, sursa, localizarea, amplasarea, circulația sau proprietatea bunurilor?

Procurorul șef DNA Cluj, Anca Mărincean, s-a opus cererii, precizând că prin maniera de solicitare, inculpatul tinde să obtina un fel de solutionare a cauzei. ”Nu este o veritabilă cerere de sesizare a CJUE, ci o cerere de solutionare pe fond a cauzei. Norma e extrem de clara, avem practica voluminoasa. Acuzatia e in concordanta cu reglementarea actuala si normele europene”, a spus procurorul.

Radu Chirita a replicat: ”Vrem ca prin răspunsuri sa-mi profite hotărârea CJUE, dar nu cer să solutioneze cauza pe fond”

Curtea de Apel Cluj se va pronunța asupra cererii de sesizare a CJUE la următorul termen de judecată din 27 septembrie.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina