fbpx
Acasă » SPECIALIȘTI » Avocatul lui Lucan: ”judecătorul de drepturi şi libertăţi nu poate să omoare o valoare a spiritului medicinii româneşti”

Avocatul lui Lucan: ”judecătorul de drepturi şi libertăţi nu poate să omoare o valoare a spiritului medicinii româneşti”

Avocatul medicului Mihai Lucan, fostul procuror Eugen Iordăchescu, a avut o susținere mai specială în fața judecătorului de drepturi și libertăți de la Tribunalul Cluj la momentul dezbaterii cererii de arestare preventivă.

Iordăchescu a vorbit despre studiile lui Lucan în Cuba și Anglia, despre venirea lui la Cluj, înființarea Institutului Clinic de Urologie și Transplant Renal (ICUTR) din Cluj, dar și despre duritatea vestitului urolog. ”Cu duritatea personalităţii sale, şi-a creat nenumăraţi inamici”, a spus avocatul, care a conchis că ”judecătorul de drepturi şi libertăţi nu poate să omoare o valoare a spiritului medicinii româneşti”.

Totul este redat în motivarea încheierii penale prin care s-a respins cererea de arestare preventivă și s-a dispus control judiciar:

”Avocatul Iordăchescu Eugen Constantin, având cuvântul, a solicitat să se ţină cont de faptul că profesorul Lucan a fost adus la Cluj „pentru resuscitarea urologiei clujene, care, în anul 1990, era inexistentă”. Profesorul Lucan a urmat studiile de specialitate în Cuba şi Anglia, anterior anului 1989, ulterior a acceptat să vină la Cluj. Acesta a avut o ambiţie în a construi un institut pentru efectuarea de transplant. Mai mult, este unul dintre puţinii români care a fost primit de două ori de Papa Ioan Paul al II-lea în audienţă.

A arătat că este adevărat că inculpatul are şi defecte, este foarte direct, nu suportă mediocritatea, a criticat în mod vehement prostia profesională (în mod deosebit). Cu duritatea personalităţii sale, şi-a creat nenumăraţi inamici, a fost implicat în nenumărate dosare penale, făcându-se nenumărate plângeri, însă toate aceste cauze penale au fost închise, prin neîncepere a urmăririi penale.

A subliniat că inculpatul a reuşit să înfiinţeze I.C.U.T.R. Cluj cu un efort formidabil, dar şi cu o susţinere politică, pentru că un astfel de institut trebuia înfiinţat ca urmare a exprimării voinţei politice. În acest context, a căutat şi susţinerea oamenilor politici, a cunoscut o paletă de oameni, de politicieni, de oameni de stat prin felul său corect de a comunica ideile, dar peste toate acestea profesorul a format specialişti. Marea problemă a fost modul de manifestare, de unde şi reacţiile adverse nenumărate cu care s-a confruntat. S-a dorit să fie înlăturat din fruntea institutului, precum şi succesorul acestuia, Ciprian Lucan, pentru ca alte persoane din interiorul institutului să se bucure de privilegiile recunoaşterii ştiinţifice care încununau prestigiul I.C.U.T.R. Cluj.

A susţinut că acest dosar a început ca urmare a unor sesizări efectuate de oameni din institut, momentul a fost ales la finele carierei şi a început prin acele controale ale Ministerului Sănătăţii, efectuate în mod succesiv. Aceste controale au fost atacate în contencios administrativ. La predarea mandatului de către managerul anterior, inculpatul Sânpetrean, toate aceste cauze aveau contracte de asistenţă juridică şi toate actele atacate, în evaluarea apărătorilor institutului, erau nelegale. Succesorul inculpatului Sânpetrean, actualul manager Moga, a refuzat să mai atace în contencios actele de control ale corpului ministrului sănătăţii, în condiţiile în care institutul este sancţionat prin constatările acestui control. Toate aceste acte de control au fost valorificate ulterior de neprietenii profesorului Lucan, care s-au grupat în jurul actualului deputat U.S.R. de Cluj Emanuel Ungureanu, fost angajat al institutului, şi care este într-o relaţie privilegiată cu anchetatorul din această cauză.

În opinia apărării, ceea ce s-a menţionat pe toate canalele media cu privire la acest caz a fost orchestrat de către procurorul de caz de la Bucureşti. La momentul la care au început percheziţiile, la orele 05:45, în faţa caselor celor doi, respectiv în faţa casei profesorului Lucan şi a lui Ciprian Lucan, erau ziarişti care aşteptau ora 06:00, moment în care au sosit lucrători ai D.I.I.C.O.T.. De menţionat că, de la Cluj, au plecat două autocare cu martori şi poliţişti însoţiţi de antemergători.

A învederat că apărarea a plecat din Cluj la ora 15:00, iar la ora 21:00 a ajuns la D.I.I.C.O.T. Bucureşti şi a solicitat procurorului de caz să îi permită prezenţa la activităţile de urmărire penală, însă a fost refuzat şi să îi asigure asistenţă şi inculpatului Sânpetrean. Mai mult, a solicitat – în mod repetat –  ofiţerului de serviciu să se consemneze într-un registru prezenţa la D.I.I.C.O.T., însă a fost refuzat. În conformitate cu Codul de procedură penală, a formulat plângere împotriva ordonanţei de reţinere a inculpatului Sânpetrean, plângere respinsă, în sensul că delegaţiile de apărător nu ar fi fost corect întocmite, şefa secţiei, procurorul ierarhic, uitând că un contract de asistenţă este unul „ad probaţiune” şi nu unul „ad validitatem”, iar persoana asistată a confirmat contractul de asistenţă. La momentul în care inculpatul Sânpetrean a fost reţinut, a fost asistat de un apărător din oficiu, apărătorul în cauză fiind la poarta D.I.I.C.O.T..

În continuare, a arătat că sunt incidente dispoziţiile art.16 lit.c N.C.proc.pen. şi că există o cauză care împiedică punerea în mişcare a acţiunii penale pentru ambele infracţiuni imputate pentru inculpaţii Lucan Mihai şi Lucan Ciprian.

În opinia apărării, judecătorul de drepturi şi libertăţi nu poate „să omoare o valoare a spiritului medicinii româneşti”, se arată în motivarea hotărârii.

Aceasta a fost atacată cu contestație de DIICOT, urmând să se judece în 12 ianuarie la Curtea de Apel București.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns