fbpx

Avocat amendat de DIICOT Cluj cu 3.000 de lei pentru abuz de drept

Un avocat din Baroul Cluj a fost amendat de DIICOT cu 3.000 de lei pentru abuz de drept. Chiar cel pățit a povestit cum a fost amendat, într-un text ironic la adresa procurorului, pe juridice.ro.

Dan Chertes

Avocatul Dan Chertes a scris despre amendă un text din care redăm următoarea parte: ”Foarte recent, ulterior angajării unei cauze penale în vederea studiului dosarului de urmărire penală, studiu pe care l-am și făcut, primesc un telefon semnat DIICOT Cluj. Doamna procuror de caz, cazul fiind cel studiat de mine anterior, mă anunță că pentru abuzul meu de drept de a studia dosarul de urmărire penală fără a avea cerere încuviințată de dânsa mă va amenda. Inutil să spun că argumentele mele juridice nu au fost primite. În schimb, am primit ordonanța de sancționare să mă lămuresc și eu pe ce lume trăiesc.

Care a fost problema juridică a doamnei procuror? Problema dânsei a fost că, deși exista o cerere a altui avocat ales de studiere a dosarului, încuviințată anterior, că deși am studiat dosarul vreo 5 ore cu cel puțin doi polițiști BCCO Cluj în proximitate care m-au legitimat și cărora le-am prezentat și împuternicirea de avocat titular (respectiv avocatul titular nr. 2) și care politicoși mi-au pus dosarul la dispoziție, fără să-mi ceară alte ștampile pe timbru sec, doamna procuror a considerat că ar fi trebuit să mai fac și eu o cerere pe lângă toate hârtiile de mai sus. Și din lipsa acelei cereri a izvorât amenda mea de 3.000 Lei.

Ce zice doamna procuror la categoria abuz de drept (adică să fi făcut cerere expres eu de studiere a dosarului – după ce deja studierea era încuviințată sau să fi avut delegație de substituire de la cel care a făcut cerere) nu scrie niciunde. Nici în Lege, nici în Curtea de Apel Cluj, nici în Udroiu. Dar asta este mai puțin relevant. Suficient de spus că atunci când am întrebat-o pe doamna procuror „Unde scrie asta?” în convorbirea telefonică prin care-mi dădea vestea amendării, mi-a spus: „În Codul de procedură penală pe care ar trebui să-l citiți mai bine”. I-am urmat sfatul și l-am citit. Și am aflat că avocații nici măcar nu pot fi sancționați pe temeiul indicat de dânsa. Ca să vezi ironie!”

Șeful DIICOT Cluj: ”Fiecare are dreptul să se apere cum vrea”

Contactat de Clujust.ro, procurorul șef DIICOT Cluj, Florin Mornăilă a confirmat aplicarea amenzii. Întrebat dacă este îndreptățită, aceasta a răspuns: ”Evident că atâta vreme cât amenda a fost aplicată de un procuror e îndreptățită, atâta timp cât nu e infirmată de instanță.” Amenda poate fi contestată în instanță, însă nu s-a întâmplat acest lucru până acum. Legat de textul de pe juridice.ro, Mornăilă a spus:”Fiecare are dreptul să se apere cum vrea, are dreptul să-și exprime opinia. Pe juridice.ro trebuie să apară probleme de drept, nu răzbunări.” Procurorul șef a precizat că s-au mai dat amenzi avocaților,  chiar el personal aplicând una, dar nu pentru abuz de drept.

Temeiul de drept

Art. 283 Cod procedură penală: Abateri judiciare

(4) Următoarele abateri săvârşite în cursul procesului penal se sancţionează cu amendă judiciară de la 500 lei la 5.000 lei:

n) abuzul de drept constând în exercitarea cu rea-credinţă a drepturilor procesuale şi procedurale de către părţi, reprezentanţii legali ai acestora ori consilierii juridici;

Comments

comentarii

Universitatea Cluj va juca, sâmbătă, 13 aprilie, contra echipei Petrolul Ploiești în etapa cu numărul 4 din play-out-ul Superligii.... Citește mai mult
Ceaiul negru, unul dintre cele mai apreciate și consumate băuturi din întreaga lume, nu oferă doar o pauză plăcută, ci și o serie de beneficii pentru sănătatea noastră.... Citește mai mult

Lasă un răspuns