Acasă » JURISPRUDENȚĂ » Autorul crimei de lângă un club din Mediaș putea fi liberat condiționat fără recursul compensatoriu

Autorul crimei de lângă un club din Mediaș putea fi liberat condiționat fără recursul compensatoriu

Am scris aici despre infractori liberați condiționat mai devreme în baza legii recursului compensatoriu care au recidivat. Dar trebuie spus și faptul că autorul crimei de lângă un club din Mediaș putea fi liberat condiționat fără recursul compensatoriu.

Fără a se ține cont de cel 408 zile beneficiu în baza legii recursului compensatoriu, Marius Rusu avea executate, la momentul judecării cererii de liberare, 3.538 zile plus 96 câștigate prin muncă, adică 3.634 zile în total, iar fracția de 3/4 necesară era de 3.561 zile. Cu recursul compensatoriu a avut executate 3.946 zile, mult peste fracție.

Fostul judecător și membru CSM, avocatul Adrian Toni Neacșu a atras atenția într-o postare pe Facebook asupra acestui aspect: ”acest Rusu Marius a fost liberat condiționat prin sent pen nr. 595 din 16 mai 2018 a Judecătoriei Deva, deci acum 8 luni de zile. El executase fracția de 3/4 din pedeapsa de 4748 de zile (13 ani), adică aproape 10 ani, mai exact 3634 de zile, începând din 2008. Cu sau fara recursul compensatoriu acesta putea fi liberat condiționat de către judecător, în aceleași condiții în care a fost. Beneficiul potrivit Legii nr. 169/2017 a fost de 408 zile, dar și fără acestea el îndeplinea toate condițiile, inclusiv executarea unei părți din pedeapsă, pentru a fi liberat condiționat.

Judecătorul care a dispus liberarea condiționată a făcut-o nu pentru că exista legea recursului compansatoriu ci pentru că a apreciat că acesta s-a îndreptat. Și fără această lege soluția era aceeași. Putea să-l mai țină acolo încă 2 ani dacă considera contrariul.

În concluzie, ce a făcut Rusu Marius e o crimă și o tragedie, dar nu se datorează legii recursului compensatoriu., a precizat Neacșu.

Motivarea sentinței de liberare condiționată a Judecătoriei Deva confirmă cele scrise de Neacșu.

Comisia din penitenciar care a propus liberarea condiționată în mai 2018 a precizat despre autorul crimei de sâmbătă noapte de lângă un club din Mediaș că există ”dovezi temeinice de îndreptare”.

Extras din  SENTINȚA PENALĂ NR. 595 /2018 a Judecătoriei Deva:

”Având în vedere că prin procesul verbal  nr. 18/3.05.2018 al Comisiei de propuneri de pe lângă Penitenciarul Deva se solicită liberarea condiționată a condamnatului Rusu Marius, întrucât îndeplinește condițiile legale.

Din examinarea procesului verbal mai sus amintit se constată că prin sp. nr. 288/2014 (2011 – n.red) a Tribunalul Alba, condamnatului Rusu Marius i s-a aplicat pedeapsa de 13 ani  închisoare pentru săvârșirea infracțiunii prev. și ped. de art. 20 C.p. rap. la art. 176 C.p., a cărei executare a început la data de 26.08.2008.

Din pedeapsa aplicată, echivalentă cu 4748 zile, condamnatul a executat efectiv 3946 zile ceea ce reprezintă 3/4 parte (din care 408 zile ca beneficiu conform Legii nr. 169/2017), iar prin adăugarea zilelor câștigate prin muncă prestată de 96 zile el a executat 3/4 parte din pedeapsa la care a fost condamnat.

Considerând că din cuprinsul procesului verbal rezultă că susnumitul în timpul executării pedepsei a avut o comportare foarte bună, fiind disciplinat, dând prin aceasta dovezi temeinice de îndreptare.

Astfel fiind și întrucât în speță sunt îndeplinite condițiile prev. de art. 6  C.p. rap. la art. 59 C .p., instanța apreciază că propunerea făcută este întemeiată și, în consecință, urmează a dispune liberarea condiționată a condamnatului Rusu Marius conform  dispozitivului.”

Comments

comentarii

Lasă un răspuns