Asociația VeDem Just a anunțat 15 programe interesante de educație juridică pentru elevi, unele deja în desfășurare, altele în faza de proiect. Acțiunile sunt coordonate de judecătorul Cristi Danileț de la Tribunalul Cluj.
Proimul proiect al asociației VeDem Just a fost EDUIURIS, prin care a început practic educație juridică în școli. Asociația are în curs de lansare două programe (ELegal și Profu de juridică) și în proiect trei aplicații online (Legal test, E-avocat și Legal Virtual), cât și un proiect offline- Școala de drept.
Programele sunt prezentate pe site-ul asociației:
”Unul dintre obiectivele principale ale asociației este educarea cetățenilor în spiritul respectării legii. În paralel cu o amplă activitate desfășurată în online și offline pentru explicarea legii pe înțelesul tuturor, organizația VeDemJust militează pentru introducerea materiei „educație juridică” ca disciplină de studiu în învățământul preuniversitar. Aceasta nevoie a fost generată de creșterea explozivă a cazurilor penale implicând minorii și faptul că în România nu se cunosc suficient drepturile și îndatoririle concrete pe fiecare etapă de vârstă. Drept urmare, organizația dezvoltă următoarele programe:
- EDUIURIS (lansat în anul 2015) – este programul de educație juridică nonformală pentru elevii din învățământul preuniversitar dezvoltat de asociație. Scopul său este educarea juridică a copiilor și tinerilor, urmârindu-se cunoașterea legii de către aceștia, schimbarea atitudinii față de norme și scăderea infracționalității juvenile.
Programul a avut ca punct de pornire Protocolul dintre Ministerul Justiției și Ministerul Educației prin care practicienilor dreptului li s-a permis accesul în școli și licee, iar elevilor li s-a permis accesul în instanțele judecătorești (încheiat în anul 2013 între ministere, reînnoit în anul 2017 și extins la asociații). VeDemJust este și partener în acest Protocol. Până în prezent, membrii și voluntarii asociației au desfășurat sesiuni de educație juridică în stil nonformal pentru elevii din școlile și liceele din 23 de județe ale țării; în cadrul acestor întâlniri elevilor li se explică la nivelul lor de înțelegere noțiuni despre stat și individ, drepturi și responsabilități, lege și libertate, toate la modul practic și concret, inclusiv cu exemple din cazuistica judiciară privind minorii. Copiilor li se distribuie în mod gratuit manualul de educație juridică întocmit în cadrul asociației. Unele lecții sunt filmate și postate pe internet. Pentru lărgirea rețelei de voluntari, asociația organizează traininguri gratuite de instruire a studenților și avocaților care vor să predea nonformal educația juridică. Se fac procese simulate (mock trials) unde rolurile participanților sunt jucate de elevi.
S-a dezvoltat site-ul www.educatiejuridica.ro cu materiale resursă ce sunt folositoare copiilor și tinerilor: broșura conținând codul penal pentru copii de gimnaziu („Unde-i lege nu-i tocmeală”), manualul de educație juridică pentru liceeni (ediția online gratuită, varianta tipărută contra cost), filmulețe de desene animate, filme motivaționale (statistici dureroase, harta vârstelor pentru minori), fotografii 3D din sala de judecată.
Manualul de educație juridică pentru liceeni a fost tradus în limbile engleză și germană. În prezent se lucrează la traducerea manualului în limbile maghiară, franceză, italiană, spaniolă. Manualul are o variantă audio, disponibilă pe canalul de youtube al programului. Ne propunem și traducerea în limbaj mimico-gestual pentru elevii surzi.
Activitatea asociației privind educația juridică este reflectată și pe rețelele de socializare: www.facebook.com/eduiuris și www.instagram.com/educatiejuridica.
O variantă a programului EDUIURIS a fost implementată de asociația VeDemJust în Republica Moldova, printr-un proiect susținut de ambasada Olandei la București și Chișinău – detalii pe www.educatiejuridica.md.
- Concurs de educație juridică – asociația organizează competiții între echipele având în componență elevi dintr-o localitate, pe teme din manualul de educație juridică, cu trei probe: întrebări cu răspuns viteză, întrebări cu răspuns tip grilă și proba de dezbateri. Au avut loc până acum astfel de evenimente: unul în București (2016) și trei în Constanța (2017, 2018, 2019). În viitor se vor organiza și competiții de procese simulate.
- #O.I. – organisme inteligente (lansat în anul 2018) – constă în producerea unui serial de desene animate pe teme de educație juridică. Au apărut până acum: episodul 1 – „Magazin de vise” (cu sprijinul financiar al Ambasadei Canadei la București) și episodul 2 – „Protest” (cu sprijinul financiar al comunității Declic);
- Doza de educație juridică (desfășurat în anul 2018) – constă într-o serie de materiale prezentate în format grafic. Acestea au ca scop informarea și educarea tinerilor cu privire la unele elemente legislative de bază, descrise sub forma unor scurte paragrafe, ușor de înțeles și cu aplicabilitate imediată. Doza de luni ridică o problemă (Știați că…?), cea de miercuri oferă soluția (De reținut!), iar cea de vineri exemplifică un caz soluționat de justiție (Justiția a decis).
- „De-a Dreptul” (lansat în anul 2018) – este un program dezvoltat în mod autonom de aripa tânără a asociației VedemJust. Constă în dezvoltarea unei rețele de studenți la drept care țin ore de educație nonformală juridică în școli și licee, inclusiv din mediul rural. Rețeaua publică în mod constant mesaje civice și juridice adresate tinerilor pe facebook.com/educatiejuridicadeadreptul și instagram.com/educatiejuridicadeadreptul.
- LEJER (lansat în anul 2019) – LEgea și Justiția Explicate tuturoR. Constă în prezentarea sub forma unor fișe publicate periodic a unor noțiuni elementare privind legislația și sistemul juridic. Materialele au la bază manualul practic de educație juridică și civică „Legea pe-nțelesul tinerilor”. Primul fascicul apărut este despre procesul penal.
- „Tur virtual la tribunal” (lansat în anul 2019) – constă în fotografii în format 3D din sala de judecată, respectiv în fotografii tip tur virtual care au inserate explicații cu privire la rolul deținut de fiecare participant la proces.
- „Legal Academy” (lansat în anul 2019) – asociația adună reprezentanți ai elevilor din diverse județe în tabăre de vară/iarnă. Reprezentanții VeDemJust și invitații lor țin timp de cinci zile cursuri intensive privind subiecte care intră în programa de educație juridică: participanții primesc gratuit manualul de educație juridică editat de VeDemJust, se familiarizează cu noțiuni ce țin de domeniul legal și juridic (organizarea statului, democrația, organizarea justiției, drepturi și responsabilități specifice vârstei, reguli juridice de utilizarea tehnologiei digitale și securitate cibernetică), vizitează instanțe judecătorești și organizează procese simulate, socializează prin jocuri specifice și vizionări de film cu tematică juridică, stabilesc modul de implementare a proiectului de educație juridică la nivel local. Fiecare dintre participanți primește o diplomă de absolvire și devine astfel un ambasador al educației juridice în localitatea/județul său. Primele două tabere au loc în anul 2019: în luna iulie pentru elevii din Transilvania (la Turda, jud. Cluj) și în luna august pentru elevii din Moldova (la Zărnești, jud. Brașov).
- „ELegal” (în curs de lansare) – asociația va încuraja, iar fiecare ambasador de educație juridică va avea ca misiune chiar, organizarea în școli și licee a unor cluburi „Elevul și legea” (denumiri alternative: „ELegal”, „Prietenii legii”, „Micii juriști”) având trei obiective: organizarea de întâlniri regulate pe teme de educație juridică și orientare în carieră, competiții de procese simulate, organizarea anuală a unui concurs de educație juridică, pregătirea cadrului pentru identificarea profesorilor care să predea ca opțional la decizia școlii materia educație juridică ce vor fi apoi instruiți de VeDemJust în cadrul unor sesiuni speciale.
- „Profu` de juridică” (în curs de lansare) – În anul școlar 2018-2019 au fost patru licee în România unde această materie este predată în mod formal de profesori încadrați deja în unitatea școlară, fiind prevăzută în curriculumul la decizia școlii: Iași, Brașov, Baia-Mare și Aiud. VeDemJust a alcătuit programa de educație juridică pentru învățământrul preuniversitar ca materie opțională. Asociația va convoca în special profesorii care nu au studii juridice și care s-au arătat dispuși să predea în următorii ani educația juridică în mod formal în școlile și liceele unde deja activează; ei vor beneficia de un training intensiv bazat pe cunoștințe de bază de drept. Asociația va depune demersuri pentru a fi acreditată de Ministerul Educației ca furnizor de formare pentru a credita cu puncte profesionale pe profesorii participanți.
- Proces simulat (lansat în anul 2016) – Asociația organizează procese simulate (mock trials) unde rolurile participanților sunt jucate de elevi, la diverse evenimente sau chiar în sala de judecată. S-au făcut astfel de procese la Vatra-Dornei, Bascov, Zalău, Turda, Cluj-Napoca vizând violența în școală, discriminarea, traficul de droguri.
- „Legal test” (în proiect) – presupune dezvoltarea unei aplicații digitale distincte și a unui modul atașat site-ului educatiejuridica.ro ce conține un chestionar cu întrebări și răspunsuri tip grilă pe teme de educație juridică. Elevii se vor înscrie în platformă și vor concura, pe baza diferite de dificultate, urmând ca cel care câștigă lunar, respectiv anual să fie premiați de asociație. Aplicația va putea fi folosită de profesorii de educație juridică la evaluările periodice de la clasă. Pentru copiii mici ne propunem producerea unui puzzle având ca temă diverse aspecte ținând de lege și justiție (de ex, o sală de judecată, un palat de justiție, diverse drepturi ale copilului).
- „E-avocat” (în proiect) – presupune dezvoltarea unei aplicații digitale care să ofere consultanță juridică primară pe baza informațiilor deja existente în manualul de educație juridică. Cel interesat va tasta cuvinte cheie, predefinite, referitoare la o problemă juridică pe care o are, după care aplicația va da răspuns pe baza informațiilor cuprinse deja în manual.
- „Legal Virtual” (în proiect) – se va dezvolta o aplicație VR (Virtual Reality) de tip gaming prin care utilizatorul va avea posibilitatea să participe într-o sală de judecată virtuală la toate activitățile judiciare,plasându-se în locul fiecărui participant și îndeplinind activitățile procesuale specifice acestuia. Jocul îi va oferi posibilitatea navigării tip arbore prin diverse opțiuni, rulând astfel scenarii diferite, cu respectarea tiparului întâlnit în procedurilor oficiale.
- „Școala de drept” (în proiect) – va fi construită/amenajată o clădire cu următoarele destinații: sală de judecată (replică), sală de conferințe pentru întâlniri tematice la cererea publicului și, eventual, contra cost, locuri de cazare pentru elevii veniți la școala de vară și cea de iarnă, muzeu cu obiecte și documente privind justiția (cu vitrine itinerante ce vor fi deplasate, prin rotație, în palatele de justiție).”
Judecătorul Cristi Danileț a dat exemple de cazuri penale cu tineri pe blogul lui, pentru a arăta cât de necesară este educație juridică în școli.
”Intru în sala de judecată. Am în față un puști de 19 ani, adus cu cătușele de polițiști. Procurorul vrea arestarea lui. A comandat cocaină pe darkweb, i-au fost livrate acasă cu DHL, le-a plătit cu Bitcoin și căuta clienți pe Snapchat. A recunoscut fapta. L-am arestat pe loc. I-am atras atenția că riscă 15 ani închisoare, dar dacă colaborează cu procurorii și denunță alte persoane implicate pedeapsa i se reduce la jumătate. Mă gândesc că dacă părinții l-ar fi supravegheat, sau prietenii l-ar fi sfătuit bine, nu ar fi încercat să facă bani mulți și ușor în mod nelegal. Acum…va sta după gratii. Va ieși de acolo peste câțiva ani, înrăit. Va recidiva, cu siguranță.
O altă zi, un alt caz. Un golănaș agăța fete pe FB. Le punea să dea click la un site unde ele trebuiau să se logheze. Când o făceau, el prelua controlul asupra contului lor de FB: le căuta poze intime în mesajele trimise, posta una pe profil, după care le șantaja pe fete. Uneia i-a cerut bani. Alteia i-a cerut un telefon mobil. Unei a treia i-a cerut să se culce cu el. Doar una nu a cedat și le-a spus părinților. Aceștia au anunțat poliția și, după ce tipul a fost interceptat, l-au ridicat. Acum e în spatele gratiilor. Mă gândesc câte fete în situația asta mai sunt, care din cauza rușinii sau a neîncrederii în organele statului nu îi denunță pe șantajiști.
Un caz mă face să vărs. Un adult oprește mașina lângă un liceu. Așteaptă să iasă fetele cele mici. O cheamă pe una, separată de grup. Se deschide la pantalon și începe să se masturbeze. O întreabă „Îți place?”. Fata fuge speriată înapoi în liceu. Bărbatul demarează în trombă. Am și eu două fete. Dacă un astfel de nenorocit s-ar apropia de ele l-aș strânge de gât. Dar…stai!…sunt om al legii, nu pot încălca legea eu însumi. Mai mult, nimeni nu are voie să își facă singur dreptate.
O fată dintr-a XII-a sustrage cardul profesoarei, când aceasta nu era în clasă. Pe spatele cardului era scris PIN-ul. Fata se duce la bancomat și retrage 1000 lei. Aruncă apoi cardul și cheltuie banii pe prostii. E prinsă ușor: fiecare ATM are o minicameră video. Polițiștii se uită la înregistrări, iar profesoara își recunoaște eleva. Elevei i se face dosar penal. Primește un an de închisoare cu suspendare și obligația de a face 60 de zile de muncă în folosul comunității. Realizez că, la 19 ani, fata deja are cazier pentru următorii 5 ani. Nimeni nu o va angaja, nici măcar vânzător la magazin.
O mămică care e și avocat intră disperată în biroul meu. „Aseară a fost un caz de viol! Mai mulți băieți de a șaptea au violat în grup o fată. La acel liceu învață și fiica mea! Haideți, vă rog, să le explicați ce au voie și ce nu au voie să facă, și ce îi așteaptă dacă încalcă legea!”. Colega avocat mă cheamă să îi învăț pe elevi ceea ce ei trebuiau să știe deja. Sunt convins că doar câțiva știu, alții intuiesc, dar cei mai mulți sunt indiferenți. Iar indiferența asta îi va face pe unii să fie potențiale victime, iar pe alții să fie infractori.
Acestea sunt o mică parte din tipurile de cazuri pe care le am de soluționat ca judecător. Aproape că sunt neputincios în fața numărului mare de tineri care ajung în fața mea. Unii încearcă să se scuze că nu știau legea – dar nimeni nu poate invoca necunoașterea legii! Alții că nu știau că de la 14 ani răspund penal – dar asta scrie în Codul penal și e obligatoriu de cunoscut. Alții că nu știau că fapta lor e infracțiune – și sunt aproape 10.000 de acte normative și din acestea multe prevăd ce fapte nu avem voie să comitem.
Reacția oamenilor legii este întotdeauna ulterioară comiterii faptei nelegale. Aproape întotdeauna autorul vinovat este sancționat. Oricum ar fi, victima sigur are de suferit. De aceea, cred că e mai bine să accentuăm prevenția, decât să ne concentrăm exclusiv pe represiune. Iar o modalitate de prevenire a comiterii unor fapte ilicite sau a victimizării este educația. E firesc să îi învățăm pe tineri, chiar mai înainte de a împlini vârsta de 14 ani, ce se așteaptă de la ei, care sunt principalele reglementări care li se aplică, care sunt instituțiile la care pot apela dacă au probleme, care sunt procedurile pe care trebuie să le demareze. Acest gen de informații pot fi transmise cel mai bine de de practicienii Dreptului și, de ce nu, de studenții la Drept.
Dacă doriți să vă implicați, dacă alegeți să faceți lumea mai bună, eu vă invit să participați la una din cele 15 acțiuni de educație juridică desfășurate de asociația VeDem Just. Dacă doriți doar să fiți la curent cu acțiunile noastre, căutați contul „educatie juridica” pe rețelele de socializare Facebook, Instagram și Twitter.”, a scris Danileț.