fbpx

Arpad Paszkany, interceptat pe siguranță națională în 2007. Convorbirile au ajuns în dosarul Mazăre

Omul de afaceri din Cluj, Arpad Paszkany, a fost interceptat în baza unui mandat pe siguranță națională în 2007, anul când a primit de la DIICOT Cluj interdicție de a părăsi localitatea. Două convorbiri ale lui Paszkany cu subalternii lui despre proiectul unui mall din Constanța sunt probe în dosarul primarului Radu Mazăre, acuzat că a primit mită un milion de euro de la Tripont Invest printr-un contract de publicitate cu Neptun TV.

Convorbirile apar în motivarea deciziei Înaltei Curți de Casație și Justiție din 2 aprilie, prin care s-a dispus arestarea preventivă a lui Radu Mazăre și a partenrului său de afaceri Sorin Strutinsky pentru săvârșirea unor infracțiuni de corupție. Procurorii DNA susțin că Radu Mazăre a primit, în perioada 2006-2009, de la reprezentanții societății Tripont Invest SRL, circa un milion de euro, în scopul facilitării emiterii documentațiilor necesare construirii unui mall în Constanța. Mita ar fi fost luată sub forma unor contracte fictive de publicitate încheiate între Soti Cable Neptun SRL (firmă controlată de Sorin Strutinsky) și societatea Tripont Invest SRL, iar de la Soti banii ar fi ajuns la Radu Mazăre. Un martor cu identitate protejată, numit Fodor Zoltan, a declarat că Radu Mazăre a cerut un milion de euro de la reprezentanții Tripont Invest SRL, informația fiind confirmată și de alte persoane, printre care se află și Arpad Paszkany.

“Toate aceste informații sunt confirmate și de Arpad Paszkany, unul dintre investitorii mall-ului, de Ciorcă Vasile, administratorul de la Tripont Invest SRL, mâna dreaptă a acestuia, de Pocola Adrian George, șeful de proiect, de Felix Arsene, arhitect la SC Kalina SRL, toate aceste persoane arătând că inculpatul Mazăre Radu Ștefan a solicitat această sumă prin intermediul lui Strutinsky Sorin Gabriel, iar banii urmau a fi dați prin încheierea contractelor fictive de publicitate. Aceste contracte au fost întocmite în momente cheie emiterii documentațiilor de urbanism, iar prelungirea autorizației de construire a fost făcută chiar înainte de a fi formulată o cerere în acest sens, fapte care rezultă din cronologia datelor”, se arată în motivarea instanței.

La dosar există și convorbiri interceptate în baza unui mandat de siguranță națională declasificat, purtate, la data de 12 iulie 2007, între Arpad Paszkany și Vasile Florin Ciorca, care a fost administratorul societăţii Tripont Invest SRL în perioada 2008-2010. Acesta îi transmitea lui Paszkany că trebuie să dea mită o sumă de bani.

În martie 2007, Arpad Paszkany a fost chemat la DIICOT Cluj și pus sub acuzare pentru că, în perioada 2004 – 2006, ar fi finanţat presupusul grup infracțional numit Gazeta pentru a-l denigra pe rivalul său în afaceri cu mall-uri, Iulian Dascălu, patronul Iulius Mall. Aflând că este cercetat de procurorii DIICOT, Arpad Paszkany i-a scris un memoriu preşedintelui Traian Băsescu, în care îl acuza pe şeful Consiliului Judeţean Cluj, liberalul Marius Nicoară, că a manipulat în favoarea Iulius Grup licitaţia organizată pentru construirea unui mall şi pierdută de firma lui Paszkany. Imediat, preşedintele a anunţat că a primit un memoriu de la „un cetăţean”, pe care l-a transmis procurorului general al României. Ulterior, omul de afaceri a fost trimis în judecată pentru sprijinirea unui grup infracțional și șantaj, dar a fost achitat

Ciorca: No, m-am întâlnit cu arhitectul şi el o zis aşa: că deci o lucrare ca şi ordin de mărime, o zis aşa, cam în jurul sumei pe care o ştii tu, ştii când am fost noi, te-am dus la ultima întâlnire şi te-ai întâlnit acolo cu omul ăla la care nu te aşteptai. Înainte să plecăm în concediu te-am dus. Şi te-am aşteptat.
Paszkany: Când m-am dus… a, da, da. Ştiu. Când am fost acolo pe deal?
Ciorca: Exact. Deci atâta îi. Rotund.
Paszkany: Deci când am fost pe deal?
Ciorca: Exact. Ştii că ai zis că o venit… ştii că ai zis că o venit omul surpriză şi aţi ajuns la…
Paszkany: A, ăla? Care m-o rugat ca să …a, da, da. Deci ăla la care am fost.
Ciorca: Da. Şi aţi ajuns acolo la un consens. Ca treaba să fie OK, cam atâta…
Paszkany: Ştii ce rugăminte am? Trimite-mi cifra pe SMS pe ăsta.
Ciorca: Bine.
Paszkany: Bine?
Ciorca: Da, dar îi simplu, îi prima cifră.
Paszkany: Dă-mi-l pe… deci… dă-mi un SMS pe ăsta.
Ciorca: Te aud foarte rău, întrerupt.
Paszkany: Şi eu te aud destul de rău. Dă-mi un SMS pe ăsta.
Ciorca: No bun, hai că după ăsta ţi-l …ţi-l trimit. Deci asta şi plătibil acolo, la el. În oraş.
Paszkany: No bun, dar cum? Cu contract?
Ciorca: Da, da, sigur. Printre care se adaugă normal TVA-ul.
Paszkany: Atunci bine că nu mai…
Ciorca: Cum zici?
Paszkany: Nu…
Ciorca: No, nu te mai aud”.

De asemenea, se arată că, după dialogul purtat, Florin Ciorca îi trimite lui Paszkany un SMS cu textul ‘Dollar baby (filmul), dar în ce se practică’, despre care procurorul presupune că se face referire la titlul filmului “Million Dollar Baby”, transmițând astfel că valoarea mitei este de un milion, dar nu în dolari, ci în euro (în ce se practică)

mazare2Mazăre făcut ”fasole”

Relevanţă prezintă, arată magistraţii, şi discuţia telefonică purtată între Paszkany şi numitul George – împuternicitul Tripont Invest la predarea amplasamentului pentru mall-ul din Constanţa, la 14 iulie 2007. Procurorii susțin că Mazăre este numit ”fasole”.

George: Îmi pare bine! Dacă vrei să… dacă vrei să discutăm, putem mâine, că eu plec mâine seară la Constanţa pentru predare de amplasament. Cu ăştia, m-am…
Paszkany: Mâine-i ziua lui tata şi merem la Chidea de dimineaţă.
George: Bine, bine, nu-i …dar nu-i o prioritate, numai dacă ai vrut tu ceva, să ştii că-s în Cluj, dacă nu, eu mâine mă duc, oricum, dacă îi ceva problemă, mai povestim.
Paszkany: Sigur, sigur.
George: Îmi spune Florin. De fapt o spus exact ce s-o întâmplat şi….
Paszkany: Da, da.
George: Eventual, dacă mai sunt noutăţi, luni o să sun, bine?
Paszkany: Păi, cum să spun? Am înţeles cât îi ceasul, oricum este o escrocherie cu urechi …
George: Eu cred, eu îs convins, dar….
Paszkany: Nu intru în detaliu, ştii? Deci escrocheria este pe lângă faptul că, adică cum să spun? Nu atât cât trebuie plătit, că şi ăla-i mult, ci faptul că chestia asta s-o plătit deja o dată. Ştii?
George: Da.
Paszkany: Deci când s-o luat, când s-o făcut contractul cu drogatul ăsta, ştii?
George: Da, da, da, păi şi eu aşa …şi eu aşa….aici aşa am aflat şi eu, mi-o spus taică-to sau ceva, adică tangenţial numa.
Paszkany: Da.
George: Şi no, ce să zic? Eu nu ştiu nici de… poate că trebuia abordat direct şi poate nu era discuţia asta. Habar nu am, nu îmi dau seama. Mă rog, nici nu sunt în…
Paszkany: La cine, la cine te referi ca abordat direct?
George: Ăla, fasole. Deci ăla trebuia, probabil că înainte de aia probabil să ai tu o discuţie tete-a-tete cu el. Că nu îmi dau seama cât îi din poveştile, cât s-o fi ofuscat că nu-i băgat în seamă, cât îi şmecherie de Dobrogea, habar nu am. Nu, nu….
Paszkany: Am înţeles.
George: Probabil că o presat, în sensul în care o zis: bă, la ăştia le trebe şi o făcut pe niznaiul, no.
Paszkany: Îhî.
George: Deci o dată când ăsta o să… eu nu am avut nici o… de asta mi s-o părut (?) speriat de toată turnura, dar nu ştiu cât e de bun actor. Că mie mi s-o părut că s-o speriat. Ştii? Şi că nu, nu el şi-o dorit chestiunea asta. Deci probabil că nu el o generat-o. Ştii?
Paszkany: Îhî.
George: Da, no.
Paszkany: No, asta este! Cum să spun? Eu am vorbit cu cine a trebuit…
George: Da, da, da, OK.
Paszkany: Se face. P…. lelea!
George: Ştiu. Ştiu, că…
Paszkany: Asta este!
George: Am asistat şi eu… adică nu am asistat la discuţie, că m-am retras, no, şi am văzut şi… eu mâine în principiu… adică luni îs acolo, dacă văd un pic, să văd care mai e atmosfera şi eventual ne mai auzim dacă-i cazul, dacă nu, nu te mai frec eu la cap că nu are niciun rost.
Paszkany: Dar atuncia predarea amplasamentului se face, nu?
George: Da, se face, da. Păi ea trebuia făcută săptămâna trecută, numai că FELIX n-o venit pregătit”.

Din actele dosarului de urmărire penală rezultă că între SC Tripont Invest SRL şi SC Soti Cable Neptun SRL au fost încheiate mai multe contracte de publicitate.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns