fbpx

Andrea Chiș: ”Inspecția Judiciară constituie în continuare una din vulnerabilitățile majore la adresa independenței magistraților”

In contextul concluziilor Avocatului General Bobek privind numirea interimară a șefului Inspecției Judiciare, reamintesc reacția a 7 membri ai CSM, aceeași 7 pe care îi cunoașteți din multe poziții publice privind legile justiției, și sesizarea Avocatului Poporului cu privire la neconstituționalitatea ordonanței de urgență prin care a fost numită conducerea interimară a Inspecției Judiciare.

Am avertizat atunci că există riscul ca ordonanţa să fie declarată neconstituţională “cu consecinţa compromiterii unor anchete disciplinare vizând magistraţi sau a altor tipuri de verificări şi controale ce ţin de competenţa Inspecţiei Judiciare”.

Am spus și că executivul „a uzurpat, sub pretextul rezolvării unei situaţii de urgenţă, o atribuţie esenţială a Consiliului Superior al Magistraturii, respectiv aceea de desemnare a conducerii Inspecţiei Judiciare, potrivit art. 65 alin. (2) din Legea nr. 317/2004.” https://www.agerpres.ro/…/membri-ai-csm-cer-avocatului…

Acum e sesizată Curtea de Justiție a Uniunii Europene, iar Avocatul General, în concluzii, spune același lucru, așa cum rezultă din comunicatul de presă al CJUE de azi, 23 septembrie 2020:„numirea interimară a conducerii Inspecției Judiciare introdusă printr-o ordonanță de urgență, fără a consulta organul care trebuie consultat în mod normal cu privire la o astfel de numire, nu este concepută doar pentru a asigura continuitatea funcției, ci are ca efect practic reintegrarea în funcție a unei persoane al cărei mandat a expirat deja, prin intermediul unei proceduri diferite de cea instituită de lege. Acest sistem este susceptibil să dea naștere unor îndoieli cu privire la interesul guvernului român de a numi o anumită persoană în fruntea organului însărcinat cu efectuarea cercetărilor disciplinare împotriva magistraților. În consecință, un astfel de sistem nu pare să cuprindă garanții de natură să înlăture orice îndoială rezonabilă cu privire la neutralitatea și la impenetrabilitatea organelor judiciare față de factorii externi.”

Reamintesc că am făcut parte din comisia de concurs pentru această funcție, pentru care singurul candidat înscris a fost inspectorul șef numit interimar de executiv. Împreună cu colegul procuror Florin Deac, am acordat note care ar fi determinat un punctaj sub cel cerut de lege pentru promovarea concursului. Notele noastre au fost anulate nelegal în aprecierea mea de către ceilalți 3 membri ai comisiei de concurs, doamnele judecător Lia Savonea și Evelina Oprina, precum și domnul Victor Alistar, reprezentant al societății civile în CSM. Aceștia au acordat note maxime domnului inspector Lucian Netejoru.

Hotărârea de validare a concursului a fost contestată în instanță de asociații profesionale ale magistraților. Cauza se află pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Inspecția Judiciară constituie în continuare, așa cum am avertizat constant mai mulți membri CSM, una din vulnerabilitățile majore la adresa independenței magistraților.

Este nevoie clară de o reformare a acesteia, lucru care presupune în mod necesar o modificare legislativă.

Text preluat de pe contul de Facebook al judectoarei Andrea Chiș, membru al Consiliului Superior al Magistraturii

Comments

comentarii

Lasă un răspuns