Andrea Chiș la marșul din Varșovia

Andrea Chiș, după marșul istoric de la Varșovia: ”Am dovedit ca impreuna suntem puternici. Am trăit cu adevărat istoria”

Judecătoarea Andrea Chiș, membru CSM, a vorbit pentru Clujust despre marșul istoric al magistraților de sâmbătă din Varșovia, la care a participat.

Mii de judecători şi procurori au participat sâmbătă, la Varşovia, la un marş în tăcere pentru apărarea independenţei justiţiei. ”Marşul celor o mie de robe” a început în faţa Curţii Supreme din capitala poloneză, la manifestație participând și magistrați din mai multe state europene (inclusiv Germania, Franța, Spania, Cehia, Danemarca etc.), scrie Reuters. 

Judecătorii din 20 de țări europene s-au alăturat sâmbătă omologilor lor polonezi într-un marș tăcut de protest prin Varșovia, într-o prezentare publică fără precedent a solidarității judiciare internaționale, scrie The Guardian, care notează că au fost magistrați și din Olanda, Bulgaria și România, citând-o chiar pe judecătoarea Andrea Chiș, membru al Consiliului Superior al Magistraturii. Aceasta a vorbit pentru Clujust despre ce a simțit la marș.

”A fost o experienta extraordinara! Nu am mai simtit vreodata atata solidaritate, din partea colegillor din toata Uniunea Europeana, dar, mai ales, din partea populatiei civile, care a insotit marsul. Zeci de mii de oameni, pe 3,5 km, aplaudau si strigau: “multumesc”, “instante independente”, “Constitutia”.

Am dovedit ca impreuna suntem puternici.

Parafrazand mesajul Presedintelui RECJ (Reteaua Europeana a Consiliilor Judiciare), din care CSM Romania face parte, Kees Stark, cetatenii Europei apara justitia, pentru ca justitia sa-i poata apara pe ei.

In rezolutia judecatorilor si procurorilor romani, se arata ca judecatorul este gardianul drepturilor si libertatilor fundamentale si de aceea este important si absolut necesar sa fie independent. Fara o justitie independenta, nu exista democratie si coeziune europeana.

In Varsovia, am trait cu adevarat istoria. Am fost impreuna fizic si moral pentru apararea statului de drept in UE.

Sunt mai mandra ca oricand ca sunt judecator in Romania!”, ne-a spus judecătoarea plecată în CSM de la Curtea de Apel Cluj.

Comments

comentarii

Emil Boc a vorbit despre pronosticul său pentru Campionatul European de Fotbal. El a precizat că România a renăscut din nou în fotbalul european.... Citește mai mult
O nouă etapă în realizarea Spitalului Regional de Urgență Cluj, prin lansarea licitației pentru construcția propriu-zisă, lucrări evaluate la 2 miliarde de lei.... Citește mai mult

Lasă un răspuns