fbpx

Andrea Chiș a ridicat problema sancționării Danei Gîrbovan pentru activitate politică

Renunţarea la cererea de eliberare din funcţie a judecătoarei Dana Gîrbovan de la Curtea de Apel Cluj a iscat o dezbatere amplă și aprinsă în Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii.

Deosebit de interesantă a fost poziția judecătoarei Andrea Chiș din CSM, care a spus că este posibilă renunțarea la demisie, dar că trebuie discutat dacă gestul Danei Gîrbovan este sau nu de sancționat.

”In sedinta de azi a Sectiei de judecatori a CSM, am supus discutiei doua chestiuni, si anume:

1. Daca nominalizarea unui judecator in functie pentru o functie politica in cadrul executivului sau legislativului este sau nu activitate politica in lumina paragrafelor 168 si 169 din Decizia nr. 45/2018 a Curtii Constitutionale si ar putea constitui abaterea disciplinara prevazuta de art. 99 lit. d) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, sanctionata cu retrogradarea din functie sau excluderea din magistratura, conform art. 100 din aceeasi lege.

2. Stabilirea unor criterii pentru viitor in cadrul Ghidurilor cu puterea executiva si legislativa din Proiectul TAEJ – privind comunicarea judecatorilor (si procurorilor) cu lumea politica in vederea ocuparii unor functii in cadrul celorlalte doua puteri.

Voi formula in scris aceste solicitari catre CSM si voi reveni cu pozitia mea detaliata si argumentata.”, a precizat Andrea Chiș pe Facebook.

În cadrul ședinței (minutul 13 din filmarea de mai jos), Chiș a cerut sesizarea Inspecției Judiciare care să spună dacă se impune sau nu exercitarea unei acțiuni disciplinare împotriva judecătoarei Gîrbovan.

Urmează ca secția să decidă, după ce Andrea Chiș va formula în scris solicitarea.

Judecătoarea Gabriela Baltag a replicat (minutul 14.11): ”Sunt pur și simplu uimită de dumneavoastră”

Cum s-a desfășurat ședința puteți urmări mai jos

Dana Gîrbovan a declarat în revista Capital: ”In momentul in care presedintele a declarat ca respinge propunerea, ratiunea pentru care mi-am anuntat demisia din magistratura nu a mai subzistat, asa ca mi-am retras demisia, cerand Sectiei pentru judecatori a CSM sa ia act de acest lucru. Optiunea de acum este in perfecta concordanta cu optiunea initiala.

Contrar speculatiilor aparute imediat in presa, o astfel de retragere a demisiei nu este nicidecum fara precedent, existand inclusiv jurisprudenta a Inaltei Curti de Casatie si Justitie in acest sens, care, de mai bine de 10 ani, confirma validitatea unui astfel de act.

Din punct de vedere legal lucrurile sunt simple: demisia este un act unilateral, ce devine irevocabil in momentul in care produce efecte juridice. In cazul magistratilor, efectul demisiei se produce prin eliberarea din functie, care are loc in momentul publicarii decretului Presedintelui in Monitorul Oficial. Pana in momentul publicarii decretului prezidential de eliberare din functie demisia nu produce efecte, magistratul avand deplina libertate de a si-o retrage, iar Sectia pentru judecatori poate doar lua act de aceasta.”

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina