fbpx

Amintiri de la CJUE: ”Mi-aș fi dorit să pot filma cum se transfigurau judecătorii”

Un avocat a povestit la conferința Cluj Tax Forum cum a fost la prima pledoarie în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene și un episod interesant din cauza ”Bara și alții”, în care a fost investit de Baroul Cluj să-i reprezinte pe avocații clujeni.

Avocatul a povestit un episod dintr-o cauză de maxim interes de la CJUE, pe care ar fi vrut să-l filmeze: ”Îmi place să urmăresc figurile oamenilor în timpul pledoariilor și una dintre cele mai interesante experiențe din acest punct de vedere a fost atunci când am pledat în cauza Bara, după ce colegii de la Baroul Cluj mi-au făcut onoarea de a mă desemna pe mine să pledez în fața CJUE. Am avut un complet de 5 judecători extrem de interesat de aceată cauză, inclusiv judecătorul român, doamna Toader. Mi-aș fi dorit să pot filma, deși regulile Curții nu permit acest lucru, cum se transfigurau judecătorii pe măsură ce vorbea reprezentantul Guvernului, pentru că acesta susținea în fața Curții că, în temeiul vechilor dispoziții de la articolul 11, respectiv 60 până la 62 din codul de procedură fiscală, nu doar că autoritățile publice ar avea dreptul să comunice între ele informații personale, fără a informa contribuabilii, ci chiar obligația să facă acest lucru.

Îmi aduc aminte o întrebare a doamnei Toader, care a mocnit vreo două ore și nu s-a mai putut abține și a întrebat: Da totuși, nu v-a trecut prin cap să-i informați pe contribuabili? Măcar să scrieți într-un formular unde urmează să fie folosite datele lor. Consecința o vedeți în afacerea Bara, care e o hotărâre de principiu până la urmă și chiar dacă erau niște hotărâri directoare pe această materie, interesul Curții a fost vădit. De obicei se judecă în complet de 3 judecători la CJUE și acesta a fost un complet de 5 judecători. Au fost, dacă îmi aduc bine aminte, vreo 12 întrebări distincte puse de judecători Guvernului, plus vreo două întrebări din partea avocatului general, pentru că Guvernul avea o problemă destul de serioasă cu modul de principiu în care înțelegea să gestioneze datele cu caracter personal. Cred că această stare de lucruri ar trebuie să ne facă să reflectăm mai serios la modul în care înțelegem să tratăm această problemă. ”

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina