fbpx

Afaceristul Urdăreanu, martor în dosarul ”mită la CJ Cluj”, condamnat în dosarul ”mită la Primăria Iași”

În dosarul în care fostul primar din Iași, Gheorghe Nichita, a fost condamnat azi la 5 ani de închisoare cu executare, omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu (fost patron la UTI) a primit 8 luni cu suspendare pentru dare de mită. Amintim că afaceristul a fost martor în dosarul fostului președinte CJ Cluj, Horea Uioreanu.

Gheorghe Nichita a fost găsit vinovat de luare de mită.  Mai exact a primit 10% dintr-un contract de aproape 70 de milioane de lei atribuit firmei UTI și unei alte firme, precum și reduceri la un hotel de lux din București, dar și cazare în China. Totalul sumelor și al beneficiilor primite drept mită de către Gheorghe Nichita este de 3.693.710 lei, potrivit procurorilor DNA.

În 13 noiembrie 2017, Nichita a fost condamnat, în primă instanță, de Tribunalul București, la patru ani de închisoare, însă decizia a fost contestată de fostul edil. Azi, Curtea de Apel București a pronunțat decizia definitivă.

În aceeași cauză a fost condamnat și omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu la opt luni de închisoare cu suspendare pentru dare de mită, sentință menținută prin decizia de miercuri a Curții de Apel București.

În urma cercetărilor, a rezultat că, în luna august 2013, în contextul implementării proiectului „Sistem de Management de Trafic în Municipiul Iași”, care privea fluidizarea traficului rutier și pietonal, precum și scăderea gradului de poluare, finanțat din fonduri europene, Gheorghe Nichita, în calitate de primar al municipiului Iași, a pretins și primit de la ceilalți inculpați mai multe foloase necuvenite pentru a agrea câștigarea licitației de către asocierea UTI – IBC și semnarea contractului respectiv, în valoare de 69.614.309 lei (fără TVA), precum și pentru asigurarea derulării acestuia în bune condiții, susțin procurorii DNA.

Judecătorii au pus sub sechestru 2,4 milioane de lei, din conturile omului de afaceri Gabriel Mardarasevici și 1,2 milioane de lei din conturile lui Urdăreanu. Banii au fost mita pe care ar fi dat-o cei doi afaceriști fostului primar al Iașului.

Amintim că UTI a încheiat cu Consiliul Județean Cluj contractul de concesiune a parcării de la Aeroport pe 49 de ani. Între timp, contractul a fost preluat de altă firmă.

Vezi ce a declarat Urdăreanu la Tribunalul Cluj

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina