Acasă » ȘTIRI » Achitare pe abuz în serviciu la Curtea de Apel Cluj, fără decizia CCR 405/2016! Acuzați pentru o licitație

Achitare pe abuz în serviciu la Curtea de Apel Cluj, fără decizia CCR 405/2016! Acuzați pentru o licitație

Curtea de Apel Cluj a pronunțat, recent, o achitare definitivă într-un dosar de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, fără a se aplica Decizia CCR nr.405/2016. Inculpații, trei membri ai unei comisii de licitație publică, fuseseră condamnați la fond la câte 1 an de închisoare cu suspendare. În dosar a lucrat și un avocat stagiar de perspectivă, pentru care bucuria rezultatului este cu atât mai mare.

În octombrie 2017, cei trei inculpați, membri ai unei comisii de licitație de la Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Maramureș, fuseseră condamnați de către Judecătoria Baia Mare la câte 1 an închisoare cu suspendare pe un termen de încercare de 3 ani. Sentința a fost atacată cu apel.

”În esenţă, acuzaţiile au vizat modul de soluționare a unei proceduri de achiziții de servicii publice. Practic, în sarcina inculpatului – în calitate de membru al comisiei de licitație publică – s-a reținut faptul că prin îndeplinirea defectuoasă a atribuțiilor de serviciu, concretizată prin comiterea a trei acte materiale, ar fi adus atingere intereselor legale ale părții civile.”, se arată pe site-ul Iordăchescu și Asociații. 

Recent, Curtea de Apel Cluj a pronunțat soluție definitivă de achitare întemeiată pe prevederile articolului 16 alineatul (1) litera b) teza I Cod procedură penală, care prevede că fapta nu este prevăzută de legea penală.

Solutia pe scurt: ”Admite apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Judecătoria Baia-Mare, inculpaţii S.D.V., C.N.V. şi C.V., precum şi de partea civilă SC C..M.V. DR. L.V. SRL împotriva sentinţei penale nr. 2723/02.10.2017 a Judecătoriei Baia-Mare, pe care o desfiinţează în întregime. Rejudecând, în baza art. 16 alin. 1 lit. b teza I C.pr.penală achită pe inculpaţii. – S.D.V., – C.N.V. şi – C.V. de sub învinuirea de săvârşire a infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor prevăzută de art. 246 Cod penal din 1969, cu aplicarea art. 5 Cod penal.

În baza art. 25 ali. 5 C.pr.penală lasă nesoluţionată acţiunea civilă formulată de partea civilă SC C.M.V. Dr. L.V. SRL. Înlătură dispoziţia de obligare a inculpaţilor la plata cheltuielilor de judecată în favoarea statului la judecata în fond. Respinge cererea părţii civile SC C.M.V. Dr. L.V. SRL de obligare a inculpaţilor la plata cheltuielilor de judecată în apel. Cheltuielile judiciare la judecata în fond şi în apel rămân în sarcina statului. Definitivă. ”

Milu Timoce

Avocatul unuia dintre inculpați, Milu Timoce de la SCA Iordăchescu și Asociații, a precizat pentru Clujust.ro că este ”o soluție curată de achitare” pe motiv că nu s-a comis o ilegalitate, soluție care nu se întemeiază pe Decizia Curții Constituționale nr. 405/2016 privind abuzul în serviciu. ”Inculpații erau acuzați că au încălcat OUG 34/2006 privind atribuirea contractelor de achiziție publică, deci legislație primară, astfel că decizia CCR nu se aplică. Era vorba de o licitație pentru servicii medicale într-un program național. Un cabinet medical pierzător la licitație a contestat și a câștigat de două ori în contencios, pe chestiuni procedurale. Însă oferta lui era mai slabă. Acesta a depus și plângerea penală. Când s-a reluat licitație, a fost declarat câștigător același cabinet care câștigase și prima dată.”, a explicat avocatul Timoce.

Acesta, cu o experiență de 12 ani, a făcut echipă în dosar cu avocatul stagiar George Badiu, care a intrat în Baroul Cluj în toamna lui 2016 și este colaborator în cadrul SCA Iordăchescu și Asociații. Pentru acesta, bucuria este cu atât mai mare, cu cât este primul dosar cu achitări în care a lucrat.

George Badiu

”Orice cauză e o nouă provocare, însă cele finalizate cu soluții de achitare reprezintă adevărata satisfacție în avocatură. Pentru un tânăr stagiar, responsabilitatea e mare, însă atunci când lucrezi alături de oameni cu o o pregătire și o experiență pe măsură, încrederea în sine crește.”, ne-a spus tânărul Badiu. Puteți citi AICI un interviu cu el după ce a depus jurământul de intrare în profesie.

Citește și

Analiză DNA: Abuzul în serviciu post Decizia CCR nr. 405/2016. În anul 2017 au fost închise 275 de dosare

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina