fbpx

8 ani și 11 luni de închisoare pentru avocatul, în vârstă de 97 de ani, care a dat consultanță băncii Vaticanului 

Fostul șef al băncii Vaticanului, Angelo Caloia, a fost condamnat la aceeași pedeapsă, de aproape nouă ani de închisoare, pentru spălare de bani și delapidare în formă agravată.

Fostul șef al băncii Vaticanului, Angelo Caloia, în vârstă de 81 de ani a fost condamnat la o pedeapsă de opt ani și 11 luni de închisoare, fiind astfel primul cel mai înalt oficial al Vaticanului care a fost condamnat pentru o infracțiune financiară. Avocatul său a declarat că va face apel la sentința de condamnare.

Caloia a fost președinte al băncii Vaticanului, cunoscută sub numele de Institutul de Lucrări de Religie (IOR) din 1999 până în 2009. El și doi avocați (tată și fiu), care au acordat consultanță băncii, au fost acuzați de delapidare în timp ce gestionau vânzarea imobilelor italiene deținute de IOR în perioada 2001-2008, presupunându-se că au declarat valori ale imobilelor  mai mici decât cele reale.

Curtea Vaticanului i-a condamnat și pe cei doi avocați. Gabriele Liuzzo, în vârstă de 97 de ani, care a primit aceeași pedeapsă ca și Caloia. Fiul lui Liuzzo, Lamberto Liuzzo, avocat la rândul său și în vârstă de 55 de ani, a primit un mandat de cinci ani și două luni de închisoare.

Cei trei vor trebui să plătească și amenzi, fiindu-le interzis perpetuu să ocupe funcții publice, potrivit unui comunicat de presă al Vaticanului.

În timpul procesului, care a început în 2018, niciunul dintre cei trei nu și-au recunoscut faptele, negând săvîrșirea infracțiunilor de care sunt acuzați.

Banca Vaticanului a fost mult timp afectată de scandaluri financiare.

În septembrie 2020, Giovanni Angelo Becciu, unul dintre cei mai puternici cardinali ai Vaticanului, și-a dat demisia din funcție pe fondul scandalului financiar.

La acea vreme, Becciu a spus că a fost acuzat de delapidare și și-a proclamat nevinovăția în timpul unei conferințe de presă, după ce a fost concediat efectiv de Papa Francisc.

În 2013, Papa Francisc a înființat un comitet de experți pentru a recomanda reforme la structurile economice și administrative ale Sfântului Scaun, pentru a combate problema.

Sursa.

Comments

comentarii

Guvernul a decis cine va fi noul prefect la Clujului. Este vorba despre tânărul avocat Tasnádi István Szilárd din UDMR.... Citește mai mult
UBB Cluj-Napoca susține Universitatea București pentru decizia de a exmatricula cei 45 de studenți care au fraudat mai multe examene.... Citește mai mult
Sinucidere șocantă! Un tânăr de doar 23 de ani a fugit gol pușcă prin cartier, iar apoi s-a aruncat de la etajul 6.... Citește mai mult
O nouă dezbatere CIIC va avea loc joi, 4 martie 2021, începând cu ora 17:00. Dezbaterea va fi în mediul online.... Citește mai mult

Lasă un răspuns