fbpx

Zilele porților deschise la Facultatea de Drept ”Dimitrie Cantemir”: Amfiteatru arhiplin. Proces simulat cu Ecstasy și Facebook

Elevi de la șase licee din Cluj au umplut un amfiteatru de la Facultatea de Drept ”Dimitrie Cantemir” Cluj pentru o lecție de educație juridică și un proces penal simulat cu infracțiuni actuale între tineri – trafic cu ecstasy și acces ilegal la un sistem informatic, mai exact sustragerea unor poze dintr-un telefon și postarea lor pe Facebook. Activitățile au avut loc în cadrul Zilelor porților deschise – 28-29 martie. Liceenii au făcut un tur al facultății însoțiți de profesori și studenți.

În prima zi a evenimentului ”Zilele porților deschise”, au vizitat Facultatea de Drept ”Dimitrie Cantemir” Cluj-Napoca elevi de la Liceele Nicolae Bălcescu, Onisifor Ghibu, George Barițiu, Tiberiu Popoviciu și Ortodox din Cluj-Napoca și de la Liceul Alexandru Papiu Ilarian din Dej. Cei circa 300 de elevi au umplut Amfiteatrul 1 din cadrul facultății. Adolescenții au fost însoțiți de profesori și de inspectorul școlar Amalia Gurzău.

”Mă bucur de o prezență atât de numeroasă. Sinceră să fiu nu mă așteptam la atât de mulți elevi, însoțiți de profesori, care să vină cu drag și cu deschidere la noi la facultate. Sper să vă placă. Cei care ați mai participat la acțiunea noastră sunt convinsă că ați revenit pentru că ați fost încântați. În fiecare an încercăm să fim mai buni pentru dvs. și încercăm să vă oferim o activitate plăcută și interesantă.”, le-a spus decanul facultății, Anca Georoceanu.

Masterandul Cristi Gândac a făcut o introducere în educația juridică pentru liceeni. Acesta le-a explicat elevilor  atribuții au judecătorii, procurorii, avocații, ca să înțeleagă procesul simulat ce urma să se desfășoare sub privirile lor curioase. ”Codul penal e destul de gros si ar trebui sa-l stiți”, le-a spus masterandul, care le-a dat exemple de cazuri celebre în care au fost implicați adolescenți, precum violul de la Vaslui, frauda la BAC din Maramureș și infracțiuni ce au legătură cu rețeaua de socializare Facebook, precum dacă vă logați în contul altei persoane, fără acordul acesteia.

 

Procesul simulat a fost pus în scenă de studenți de anul III, iar ”regizorul” a fost profesoara de drept procesual penal, Sorina Siserman, judecătoare la Curtea de Apel Cluj.

În procesul fictiv au fost judecați inculpații Petru Bozai și Ioana Berindean, care au fost trimiși în judecată, primul pentru trafic de droguri de mare risc (Ecstasy), iar ea pentru acces ilegal la un sistem informatic și transfer neautorizat de date. Potrivit rechizitoriului, cei doi inculpați și persoanele vătămate Petruț Tamaș și Raluca Băncescu au participat la banchetul de la finalizarea liceului, unde Bozai a consumat și le-a dat unor colegi pastile ecstasy, iar Berindean a sustras din telefonul acestuia fotografii cu ceilalți doi tineri dezbrăcați și le-a postat pe Facebook.

În roba judecătoarei a fost studenta Ioana Andreica, grefiera a fost Andreea Frasincar, procuroarea Adina Ciobra, iar avocații au fost interpretați de Andreea Marcu, Remus Pop și Călina Antal. După cum se poate vedea în imagini, studenții și-au luat foarte în serios rolurile din proces.

Martorii din proces, care au participat la petrecerea unde s-a consumat ecstasy și s-au făcut pozele compromițătoare, au fost Huang Yuying, Mădălin Avram si Flavius Bârlea.

Studenții au vrut să redea cât mai bine atmosfera din sala de judecată, astfel că judecătoarea a atras atenția de mai multe ori publicului să facă liniște, iar la un moment dat i-a sunat telefonul altui justițiabil care aștepta să se judece în alt caz.

La finalul procesului, după pledoariile acuzării și apărării, a venit și sentința: 3 ani și 4 luni de închisoare în regim de detenție pentru inculpatul acuzat de trafic de droguri și 1 an și 10 luni închisoare cu suspendare pentru inculpata acuzată de acces ilegal la un sistem informatic și transfer neautorizat de date. De asemenea, inculpata va presta 90 de zile de muncă în folosul comunității. Instanța a admis acțiunea civilă formulată de persoana vătămată Raluca Băncescu și a obligat-o pe Berindean la plata a 2.000 lei cu titlu de daune morale și a respins acțiunea celeilalte persoane vătămate.

”Dragi invitați, sper că v-a plăcut procesul nostru simulat. Am ales o temă care are legătură cu viața de liceu. Să știți că în pedeapsa ce a fost aplicată, sigur fictiv, nu există nicio exagerare. Limitele de pedeapsă, deci cel mai puțin ce poți primi pentru câteva pastile de droguri sunt 5 ani”, le-a spus liceenilor profesoara și judecătoarea Sorina Siserman, care a făcut scenariul procesului simulat. În cazul prezentat, s-au reținut circumstanțe atenuante pentru inculpatul condamnat pentru trafic cu ecstasy.

Galerie foto

După proces, a avut loc o tombolă, fiind exrase numele a zece elevi, care au primit premii constând în ochelari 3D. De asemeena, au fost premiați și studenții care au controbuit la proces.

La final, elevii au fost preluați pe grupuri de către profesori și studenți și au mers într-un tur al Facultății de Drept ”Dimitrie Cantemir” Cluj.

Comments

comentarii

Un bărbat de 50 de ani a murit la volan, luni seară, pe DN1, în apropiere de Dumbrava.... Citește mai mult
Patru bărbați din Huedin au fost prinși în flagrant în timp ce furau cablu din cupru de la infrastructura căii ferate.... Citește mai mult

Lasă un răspuns