fbpx
DNA Cluj

VFU Pașcani a făcut același lucru ca și Remarul 16 Februarie, însă doar clujenii au ajuns la judecată

Diferență de tratament ciudată la DNA Cluj: În urmă cu patru ani erau anchetate în același dosar două companii concurente din domeniul feroviar: Remarul 16 Februarie din Cluj și Electroputere VFU Pașcani (fosta Remar SA). Firma clujeană și reprezentanși ai ei au fost propuși pentru arestare, trimiși în judecată în 2015 și de atunci sunt judecați, iar cu privire la cea din Pașcani s-a dispus disjungerea, iar dosarul este încă în lucru, potrivit unui răspuns oficial al DNA.

Culmea este că la Electroputere VFU Pașcani, parte din grupul Grampet deținut de oamenii de afaceri Vasile Didilă și Gruia Stoica, procurorii DNA Cluj au ajuns dintr-o confuzie. Ințial, au imputat o factura emisă de firma Tevpag Plan societății Remarul din Cluj, însă de fapt era căre Remar Pașcani, devenită între timp Electroputere VFU. Eroarea a fost corectată pe parcursul anchetei și s-a disjuns cauza cu privire la aceste aspecte. Remarul 16 Februarie este trimisă în judecată și acuzată că ar fi dat mită unui șef din cadrul CFR, Teodor Gavriș, prin plata unor facturi către Tevpag Plan, pe care, spun procurorii, o controla șeful din CFR Călători. Așadar, pentru același lucru – plata de facturi către Tevpag – unii sunt judecați, iar alții sunt anchetați de patru ani.

În actul de disjungere se arată: ”Apărându-se față de aceste acuzații și analizând probatoriul administrat în dosarul nr. 159/P/2013, care i-a fost pus la dispoziție, inculpatul Călin Mitică a precizat, în ceea ce privește actul material din data de 14.12.2012, că el nu a săvârșit acest act material, deoarece plătitorul sumei de 73.386,30 lei a fost REMAR SA CIF 1996928 (societate comercială care ulterior și-a schimbat denumirea în SC ELECTROPUTERE VFU PAȘCANI SA), nu SC Remarul 16 Februarie Cluj-Napoca. (…)

Ca atare, prin ”denunțul” și ”cererea de conexare” arătate anterior, Călin Mitică a susținut că nu el se face vinovat de remiterea sumei de 73.386 lei, la data de 14.12.2012, către firma controlată de către funcționarul mituit – Gavriș Tedoro Alexandru, ci reprezentanții SC Electroputere VFU Pașcani SA ar fi săvârșit faptele de dare de mită prev. de art. 290 alin.1 Cod penal și spălare de bani prev. de art. 29 alin. 1 lit. a din Legea nr.656/2002.

Văzând situația de fapt, actul material din data de 14.12.2012 (plata sumei de 73.386 lei în contul bancar al SC TEVPAG PLAN SRL) a fost înlăturat din conținutul infracțiunilor săvârșite în formă continuată, a căror comitere a fost imputată inculpaților Călin Mitică, SC Remarul 16 Februarie SA Cluj-Napoca și Gavriș Teodor și pentru care s-a dispus trimiterea în judecată a acestora (prin rechizitoriul din 05.08.2015).

În schimb, s-a dispus disjungerea cauzei și efectuarea cercetărilor într-un dosar penal separat, față de Gavriș Teodor Alexandru, persoana juridică SC ELECTROPUTERE VFU PAȘCANI SA și reprezentanții SC Electroputere VFU Pașcani, pentru faptele de luare de mită, dare de mită și spălare de bani (referitoare la plata sumei de 73.386 lei în contul bancar al SC Tevpag Plan SRL, la data de 14.12.2012).”

Ba mai mult, la procesul ”Remarul”, au fost audiați ca martori reprezentanți ai VFU Pașcani, care au arătat că au colaborat cu Tevpag și chiar au câștigat licitație în defavoarea companiei din Cluj-Napoca!

Cătălin Cornea, fost director general la VFU Pașcani în perioada 2005-2015, acum inginer la Rolling Stock Company SA București (deținută de Gruia Stoica), a arătat că VFU Pașcani a câștigat licitația lucrări de reparație de tipul celor R8 (reparație capitală) organizată de SNTFC CFR CĂLĂTORI SA în 2013, după ce a colaborat cu Tevpag.

”De societatea Tevpag Plan Srl am aflat din presă. Fiind întrebat de instanță, arăt că am avut o colaborare cu societatea Tev Pag Plan din anul 2012 și a durat un anumit timp, dar nu pot să indic momentul de final al acestei colaborări. Nu cunosc cine deținea această societate. Această societate a furnizat piese în favoarea VFU Pașcani. Nu știu cum s-a ajuns la colaborarea cu Tev Pag Plan Srl. Am purtat discuții cu Gavriș Teodor doar cu privire la aspectele de ordin tehnic care interesau societatea noastră care era implicată în procedura de omologare. (…) Unul din loturi a fost câștigat de VFU Pașcani la licitația organizată în anul 2013”, a declarat Cornea.

Claudiu Hîrbu, director general adjunct la Electroputere VFU Pașcani, a declarat la procesul de la Tribunalul Cluj: ”Pe domnul Gavriș Teodor l-am cunoscut în anul 2012, cu prilejul serviciilor de reparații la prototipul automotor Desiro care ne-a fost pus la dispoziție au fost organizate ședințe de lucru în cadru cărora a fost discutat stadiul executării lucrărilor. Îmi este cunoscută denumirea de Tevpag Plan Srl întrucât am achiziționat de la această societate trei parbrize care au fost montate pe automotorul Desiro pentru că acest automotor ne-a fost predat cu parbrizele sparte. Nu îmi amintesc care din angajații Electroputere VFU Pașcani au identificat firma Tevpag Plan ca posibil furnizor de piese și componente pentru repararea automotorului. La acea dată nu cunoșteam să existe vreo legătură între firma Tev Pag Plan Srl și Gavriș Alexandru”

Clujust a trimis biroului de presă al DNA următoarea solicitare: ”In baza legii 544/2001 si a Ghidului CSM, in calitate de jurnalist, va rog sa-mi comunicati in ce stadiu este dosarul de la DNA Cluj privitor la societatile Reloc Craiova si VFU Electroputere Pascani, dosar disjuns acum 4 ani din alt dosar (Remarul), trimis in judecata la Tribunalul Cluj”

Răspunsul DNA: ”Dosarul la care faceți referire este în lucru pe rolul DNA – Serviciul teritorial Cluj, în acest moment, alte informații referitoare la stadiul anchetei nu pot fi puse la dispoziție în conformitate cu prevederile art. 12, alin. 1, lit. e, din Legea 544/2001.”

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina