Acasă » ȘTIRI » UNTOLD a învins definitiv ANAF în procesul cu taxa pentru cardurile speciale de la festival!

UNTOLD a învins definitiv ANAF în procesul cu taxa pentru cardurile speciale de la festival!

Victorie uriașă a celor de al UNTOLD împotriva ANAF: Tribunalul Cluj a anulat definitiv procesul verbal prin care se aplicase o amendă de 15.500 de lei și se confiscase peste 200.000 lei. Untold SRL a fost reprezentată de avocați de la SCPA Șomlea & Asociatii.

Litigiul a fost inițiat de către Untold SRL împotriva unui proces verbal, prin care Direcția Regională Antifraudă Oradea din cadrul ANAF a aplicat Untold SRL o amendă de 15.000 lei pentru o presupusă nerespectare a normelor de drept fiscal, pentru anumite operațiuni desfășurate în cadrul Festivalului UNTOLD 2016 și a confiscat o sumă importantă de bani de la societate, respectiv 207.450 lei. Inspectorii de la Antifraudă au imputat faptul că nu s-au emis bonuri fiscale pentru sumele de 5 lei reținute cu titlul de garanție până la restituirea cardurilor speciale ”festipay”, cu care se efectua plata în perimetrul festivalului.

Inițial, prima instață, Judecătoria Cluj-Napoca, a respins plângerea celor de la Untold, dar instanța de apel, Tribunalul Cluj, a întors situația.

Soluția Tribunalului pe scurt: ”Admite apelul declarat de apelanta SC Untold SRL în contradictoriu cu intimata DRAF 6 Oradea împotriva sentintei civile nr.1876/15.03.2017 pronuntata de Judecatoria Cluj Napoca în dosarul nr. 17227/211/2016, pe care o schimba în sensul admiterii plângerii contraventionale si a anularii PV seria DGAF nr. 0090575/12.08.2016. Cu cheltuieli de judecata în sarcina intimatei, în suma de 5040 lei. Definitiva.”

Prin plângerea contravențională înregistrată pe rolul Judecătoriei Cluj-Napoca, în septembrie 2016, formulată de către petenta Untold SRL în contradictoriu cu Agenția Națională de Administrare Fiscală s-a solicitat, in principal, anularea procesului verbal de contravenție încheiat la data de 12 august 2016, iar in subsidiar înlocuirea sancțiunii  amenzii cu cea a avertismentului.

In motivarea plângerii, reprezentanții Untold au susținut, in esență, că ”sumele reținute cu titlu de garanție nu reprezintă livrare de bunuri sau prestare de servicii, nefiind incident art. 10 lit. E si GG din OUG nr. 28/1999, natura juridica fiind similara unui contract de comodat. De asemenea, sancționarea sa s-a realizat cu incalcarea prezumției de nevinovatie. Sancțiunea complementara a confiscării sumei de 207.450 lei s-a realizat fara ca inspectorii financiari sa verifice in concret cați bani s-au obținut din perceperea taxei de emitere card pana la data efectuării controlului care a avut loc anterior finalizării festivalului iar cardurile RFID cu ajutorul cărora participanții la festival puteau efectua plați  au fost emise in tot acest interval de 4 zile, in care a avut loc evenimentul. In fine, tranzacționarea cardurilor reprezintă un serviciu financiar auxiliar pentru care nu era necesar utilizarea caselor de marcat electronice fiscale” Totodată, s-a mai susținut ca sancționarea sa s-a făcut cu incalcarea principiului proportionalitatii, iar măsura confiscării nu a fost legal impusa.

Echipa de avocați care a reprezentat UNTOLD în acest litigiu a fost formată din Radu Șomlea – avocat partener și Raluca Mihat – avocat senior colaborator. ȘOMLEA și ASOCIAȚII asigură asistența juridică permanentă pentru organizarea Festivalurilor UNTOLD și NEVERSEA.

„Ne bucurăm să adaugăm în palmaresul ȘOMLEA și ASOCIAȚII un rezultat importat pentru noi și o soluție benefică pentru clientul nostru. Soluția definitivă pronunțată de către Tribunalul Cluj reprezintă rodul unor acțiuni susținute pe parcursul unei perioade de aproximativ 2 ani din partea echipei noastre. Litigiul a fost unul complex, care a necesitat analizarea unor dispoziții legale din domeniul dreptului fiscal și convingerea instanțelor despre modul de interpretare a acestora”, a declarat avocatul Radu Șomlea.

„Suntem încântați de obţinerea acestei soluții pentru UNTOLD, care ne-a acordat încrederea sa pentru reprezentarea în acest litigiu. Cel mai mult, ne bucură faptul că am demonstrat că Festivalul UNTOLD se desfășoară în condiții de deplină legalitate”, a declarat avocatul Raluca Mihat.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns