fbpx

Un vicepreședinte UNBR a dezvăluit cum membrii Comisiei Permanente și-au mărit indemnizațiile. Postarea lui a fost ștearsă de pe grupul Avocați

Avocatul ieșean Marius Sebastian Striblea, vicepreședinte UNBR, a dezvăluit recent că membrii Comisiei Permanente și-au votat majorarea indemnizațiilor. Clujust vă prezintă postarea lui, care nu mai există pe grupul Avocați de pe Facebook, controlat de membri ADSA-ului lui Fenechiu.

La propunerea decanului din Alba, Mihai Baco, vicepreședinte UNBR, membrii Comisiei Permanente au votat majorarea indemnizațiilor astfel:

– Președinte 10.000 lei/luna

– 4 Vicepreședinți 4 x 8.000 lei = 32.000 lei/luna

– 10 membri 10 x 5000 lei = 50.000 lei/ luna

Total 92.000 lei/lună pentru 15 oameni.

Numai că majorarea mai trebuie votată și în Congresul Avocaților din 25-26 iunie.

Postarea lui Striblea: ”Informare pentru toti colegii din UNBR Episodul I – Despre indemnizatii

Intr-una dintre sedintele Comisiei Permanente din primavara acestui an, convocata online si inregistrata, cu ocazia discutarii proiectului de buget pentru 2021, am propus colegilor mei abolirea indemnizatiilor pentru membrii CP.

Demersul meu avea in vedere situatia financiara creata de pandemie, dar si necesitatea unei mai bune gestionarii a resurselor, in speranta micsorarii cheltuielilor si a evitarii unei eventuale impovarari suplimentare a avocatilor prin majorarea taxei actuale. Indemnizatiile vizate sunt lunare si variaza intre 2.500 si 1.300 lei (net) in functie de pozitia ocupata (presedinte, vicepresedinte, membru al comisiei), sume la care se adauga taxele catre stat.

Propunerea a fost supusa votului si a primit un singur vot, al meu. Au existat si doua abtineri. Imediat dupa, un alt vicepresedinte a formulat o propunere de majorare a indemnizatiilor la cuantumuri cuprinse intre 10.000 si 5.000 lei (net). Aceasta initiativa a fost adoptata de comisie, urmand sa fie introdusa in buget dupa efectuarea tuturor calculelor.

Consecvent convingerilor mele, am votat impotriva majorarii. Din nou am fost singurul. Parca a existat si o abtinere, dar nu mai tin minte exact. Poate ar trebui revazuta inregistrarea sedintei.

In aceasta ordine de idei, cu titlu de exemplu, precizez ca membrii consiliului Baroului Iasi lucreaza fara indemnizatii din anul 2011, aceasta fiind una din primele masuri pe care le-am luat dupa ce am fost ales decan, ea aducand o economie de aproximativ 400.000 lei in opt ani. Dupa stiinta mea, situatia este similara in mai toate consiliile barourilor din tara. De asemenea, membrii Consiliului UNBR care nu fac parte din CP (in numar de 93) nu primesc indemnizatii. In final, sa vedem cifrele. In bugetul pe 2021, suma prevazuta pentru indemnizatiile membrilor CP este de 650.000 lei (aproximativ 130.000 euro). Cine ar avea curiozitatea sa faca un calcul simplu ar vedea ca aceasta cheltuiala inseamna incasarile din taxa platita de toti avocatii din tara timp de doua luni. VA URMA”

 

Avocatul Mihai Valentin Neagu a scris pe același grup, controlat de consilierul UNBR Racoviceanu și alții din ADSA:

”Stimati colegi, nu am avut acces la postarea Silvanei Racoviceanu pentru că, fie m-a sters din lista din lista de prieteni fie m-a blocat. Zău dacă înțeleg de ce… Eu când îmi iau jucăriile și plec, măcar anunț, să simtă nemernicul disprețul meu cu care îl strivesc. Dar, să revin. Am citit postarea Silvanei, de fapt răspunsul la ciolănia/necolegiala/nedemna/jenanta/rușinoasa problemă a indemnizațiilor votate cu capul în valiză, să nu se prindă fraierii, primită fiind ”pe surse”. Eu nu am sesizat o negare în acele explicații. Am sesizat doar că răspunsul a fost acela că nu s-au plătit indemnizațiile majorate. Nici nu era posibil nefiind, încă, prinse în buget. Și am mai sesizat că Striblea a încălcat omerta și că a devenit indezirabil pentru că a dat din casă. Nu știu dacă este așa, dar asta reiese.

Ca să nu o mai lungim stilistic, arăt și revin: Silvana nu a participat la acea ședință, dar a fost mandată/pusă/impulsionată să-l tragă de perciuni pe Striblea. Până aici de acord. Fiecare trebuie să-și asume un rol într-o organizație. Dar, soluția ca să stingem această dezbatere este mult mai simplă. Și constă în răspunsuri fără nuanțe.  S-a propus majorarea, dublarea, triplarea indemnizațiilor? DA sau NU?

Nici nu contează de către cine. S-a votat această majorare? DA sau NU? Nici nu contează de către cine. Și de aici lucrurile se simplifică. Dacă răspunsul este NU la ambele întrebări, îl punem pe Striblea la stâlpul infamiei, îl chemăm să vină tuns în fața ICCJ și ne punem toți la fotografia de profil o ramă cu ”Je ne suis Striblea”. Este simplu!

Dar dacă răspunsul este DA, ei…atunci avem cu adevărat o problemă. Înseamnă că cineva își bate joc de noi, de corpul avocaților, că ne ia de proști, și că privește conducerea profesiei ca pe moșia familiei. Nu e foarte grav. Există remedii. Cel mai simplu și ne dureros ar fi acela ca toți membrii CP să scoată o foaie de hârtie și un pix și să scrie o scurtă compunere, de maximum 3 rânduri, intitulată ”Demisie”. Așa măcar vom putea să considerăm că onoarea și demnitate nu sunt valori apuse în această profesiei. E complicat?”

Comments

comentarii

Alexandru Chipciu a fost exclus din lot de Marius Șumudică înainte de CFR Cluj - Young Boys Berna în Liga Campionilor.... Citește mai mult
Ploaia și vijelia de duminică seara au creat probleme în mai multe zone din județul Cluj. Vântul a „luat pe sus” acoperișul unei case din Mihai Viteazu, producând o avarie la rețeaua de gaze.... Citește mai mult
Luni au intrat în vigoare restricțiile de circulație pe Splaiul Independenței, după crearea unui culoar dedicat transportului în comun.... Citește mai mult
Municipiul Cluj-Napoca a fost din nou lovit de o ploaie puternică în după-amiaza zilei de luni.... Citește mai mult

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

error: Alert: Conținut protejat !!