fbpx

Un traficant de droguri din Cluj și-a ascuns aproape perfect urmele: A intrat pe darknet cu TorBrowser și a plătit cu Bitcoin

Un tânăr din Cluj a fost condamnat la 6 ani, 4 luni și 10 zile închisoare pentru trafic de droguri de risc și de mare risc. În motivarea deciziei se vede că inculpatul a făcut eforturi pentru a ascunde activitatea, comandând droguri prin darknet și plătind cu Bitcoin, dar a salvat pe calculator capturi de ecran (printscreen) cu comenzile, care l-au dat de gol.

Extrase din motivarea deciziei Curții de Apel Cluj:

”A fost identificată o primă fotografie (printscreen – f. 147 verso vol. V d.u.p.) care vizează achiziționarea cantității de 1000 pastile de MDMA (3,4-Methylenedioxymetamfetamine – drog de mare risc), având logo-ul PHILLIP PLEIN .

Din fotografia găsită în laptopul inculpatului reiese că un user „@noobminerxxx ” (Buyer) a comandat la data de 24.04.2019, ora 09.53 (rubrica Created at din comanda fotografiată) 1000 pastile de MDMA de la o persoană care utiliza userul „ @combi ”. Starea comenzii este „ completed ” (efectuată), iar starea expedierii ( shipping status ) este „ dispatch pending ” (expediere în așteptare). Aceste aspecte evidențiază că respectiva comandă a fost acceptată și, practic, cumpărarea celor 1000 pastile MDMA realizată. Expedierea drogurilor constituia un aspect ulterior care ținea de executarea înțelegerii de către vânzător. Mai mult, în fotografia cuprinzând comanda, apare un cont de monedă virtuală Bitcoin (BTC) și prețul celor 1.000 pastile.

Fotografia reprezentând comanda indică faptul că această tranzacție a avut loc prin intermediul „Tochka Market”, respectiv prin intermediul „Deep Onion Web”, pagină care a fost accesată folosind TorBrowser, nelăsând urme în mediul informatic care să poată fi descoperite. (….)

Alte aspecte care reflectă nesinceritatea inculpatului sunt următoarele:

Inculpatul a susținut că nu a utilizat niciodată browserul TOR, care practic făcea imposibilă identificarea IP utilizatorului și a căutărilor pe darknet, însă pe laptopul său a fost găsit acest „ motor de căutare ”, acesta fiind motivul pentru care nu apar pe laptopul Accer urme lăsate de inculpat în plasare și plata comenzii. De altfel, inculpatul s-a bazat pe acest aspect (că nu există urme ale modalității în care a realizat comanda pe darknet) când și-a construit apărarea, însă datele tehnice ale fotografiilor menționate indică nesinceritatea sa și probează faptul că doar utilizatorul laptopului Accer (doar inculpatul C.) a efectuat fotografiile la foarte puțin timp după expedierea comenzii și plata acesteia. De altfel, cel care a făcut fotografiile nu putea fi decât cel care avea acces la comandă, anume cel care a realizat-o, respectiv cel care avea acces la contul Bitcoin din care s-a făcut plata.

La fel ca în cazul comenzii de 4-MMC, realizarea fotografiei cu comanda de MDMA de către inculpat era o conduită prudentă, pentru a ține evidența comenzilor plătite de acesta care urmau să fie livrate. De altfel, realizarea fotografiei pe laptopul inculpatului după doar câteva ore de la momentul trimiterii comenzii evidențiază lipsa de realitate a susținerii sale că fotografia comenzii ar fi fost postată pe un forum de către alți traficanți de droguri, iar inculpatul ar fi captat fotografia pe laptopul său în scop de schimb de experiență.

Așa cum deja s-a arătat, chiar dacă respectivele droguri nu ar fi ajuns efectiv la inculpat, cumpărarea (în sensul de acțiune de trafic de droguri) era deja finalizată, câtă vreme plata a fost făcută, iar pachetul în curs de expediere. Transmiterea efectivă a bunurilor comandate și plătite, câtă vreme comanda era acceptată de destinatarul care realizase o ofertă publică de asemenea bunuri (ilicite), nu prezintă importanță sub aspectul realizării vânzării-cumpărării.

(…)

În perioada 27-28.02.2019, de la persoane neidentificate, C.D.G a cumpărat cantitatea de 5 grame de 4-metilmetcatinonă (4 MMC) – cuprinsă în Tabelul anexă I la Legea nr. 143/2000 (mefedronă; 4 MMC) – cu suma de 0.0164 bitcoin (la acea dată, echivalentul sumei de 54,95 euro sau cca. 65,6 dolari americani) .

După cum s-a arătat anterior, inculpatul nu a oferit organelor de anchetă parola de acces la datele infomatice existente pe laptopul Accer găsit în locuința sa. Cu toate acestea s-a reușit copierea și analiza datelor. Conduita inculpatului reflectă faptul că dorea sa ascundă existența unor probe care ar fi putut atrage lămurirea modalității în care inculpatul realiza acțiunile de trafic de droguri și efectuarea de operațiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive.

În susținerea faptului că nu ar fi făcut online comenzi de droguri de mare risc, inculpatul a evocat faptul că în perioada respectivă era supravegheat tehnic. Chiar dacă ipotetic inculpatul ar fi fost supravegheat tehnic, ar fi fost imposibilă identificarea acestei comenzi, câtă vreme, așa cum s-a arătat anterior folosea browserul TOR (care face imposibilă identificarea IP-ului) sau programe de genul WhatsApp, cu opțiunea de ștergere automată a oricărui fel de comunicare transmisă.

Din procesele-verbale de percheziție informatică din data de 29.07.2019 , respectiv din da ta de 08.08.2019 (f. 48 vol. IV d.u.p.), procesul-verbal de analiză a datelor informatice din data de 26.08.2019 , respectiv din datele informatice găsite pe laptop-ul marca Acer, aparținând inculpatului C.D.G , date aflate pe suporturi optice înaintate instanței (3 DVD-uri aflate în același plic, două cuprinzând datele informatice, altul raportul de constatare) rezultă următoarele:

În folderul cu denumirea „ comenzi” a fost identificată o fotografie care atestă achiziționarea a „ 5 gr de 4 MMC MEPHEDRONE HIGH QUALITY” . Comanda a fost plasată la data de 27.02.2019 ( order date – dată comandă) și onorată la data de 28.02.2019 ( package sent – pachet trimis), contra sumei de 0.0164 Bitcoin (54,95 euro), respectiv cca. 65,6 dolari americani, plata fiind efectiv realizată în momentul realizării fotografiei. Tot din datele comenzii care apar în fotografia menționată rezultă opțiunea de expediere ( Shipping option – Express Post 3-7 Bussiness Days ), …., în fotografie (f. 148 vol. V d.u.p.) apare mențiunea că operațiunea de cumpărare a fost finalizată.

Așa cum corect s-a arătat în raportul e ncase aflat pe suport informatic și în procesul-verbal de analiză a datelor informatice, Bitcoin (BTC) este un sistem de plată electronic descentralizat și o monedă digitală (criptomonedă) „ opensource ”. Bitcoin a fost creat pentru a asigura protecția investițiilor și finanțarea liberă a afacerilor, fără a face apel la instituții financiare și în afara oricărei constrângeri și reglementări. Valoarea unui bitcoin în luna februarie 2019 era de aproximativ 4.000 dolari americani, în luna martie 2019 aproximativ 4.000 dolari americani, în luna aprilie 2019 aproximativ 5.000 dolari americani, în luna mai 2019 între 5.800-8.000 dolari americani, în luna iunie 2019 între 8.000-10.000 dolari americani.

Prețul avut în vedere de instanță pentru bitcoin este cel din lun a februarie 2016 (1 Bitcoin = 4.000 dolari americani).

Pe de altă parte, printre datele informatice stocate pe laptopul Accer aparținând inculpatului C. au fost identificate mai multe fotografii ( printscreen ) care refectă mai multe conturi de bitcoin și tranzacții realizate prin asemenea conturi – pag.  148 verso – 149 față-verso vol. V d.u.p.

Mai mult, analizând datele informatice și raportul encase integral aflate pe suporturile optice atașate la dosar (în plicul menționat anterior) rezultă că fotografia (cu comanda finalizată menționată anterior) a fost realizată pe laptop (de nimeni altul decât inculpatul C. care a afirmat că laptopul îi aparține) la data de 01.03.2019, ora 04:12:37, deci după câteva ore din momentul în care comanda a fost finalizată, anume la data de 28.02.2019. Instanța reține că în mod eronat s-a reținut în rechizitoriu că ar fi fost finalizată comanda la data de 29.02.2019. În primul rând, acest aspect este contrazis de fotografia găsită în laptopul Accer (unde figurează dat a de 28.02.2019), iar în al doilea rând, anul 2019 nu este an bisect, neexistând data de 29.02.2019.

Inculpatul a susținut că a luat acele fotografii de pe o platformă de discuții online , un forum cu denumirea deepweb…. schimb de experiență, având discuții cu privire la comenzile făcute pe d arknet , privind în special droguri. Fotografiile cu comenzile erau postate pe acel forum.

Această susținere a inculpatului nu este reală. Astfel, datele tehnice ale fotografiei (care pot fi accesate pe CD-urile cuprinzând datele informatice de pe laptopul Accer – fiind probe obținute în cursul urmăririi penale) contrazic acest aspect, fotografia fiind creată direct pe laptop (iar nu pe alt sistem informatic cum susține implicit inculpatul) la câteva ore de la momentul finalizării comenzii, pachetul cu droguri fiind deja trimis ( package sent 28.03.2019). În acest context, realizarea fotografiei de către inculpat era o conduită prudentă, pentru a ține evidența comenzilor plătite de acesta care erau deja livrate sau urmau să fie livrate. Faptul că a rămas în laptop până în luna iunie este rezultatul neglijenței inculpatului care a permis organelor de urmărire penală să lămurească conduita sa infracțională. De altfel, realizarea fotografiei pe laptopul inculpatului după doar câteva ore de la momentul finalizării comenzii (anume al expedierii pachetului) evidențiază lipsa de realitate a susținerii sale că fotografia comenzii ar fi fost postată pe un forum de către alți traficanți de droguri, iar inculpatul ar fi captat fotografia pe laptopul său în scop de schimb de experiență. Oricum, este de necrezut susținerea inculpatului că un alt traficant de droguri ar fi făcut fotografia unei comezii (care nu îi fusese livrată) și să o posteze pe un site.

Nu se poate stabili cu exactitate momentul în care comanda a ajuns la inculpat, în cursul lunii martie sau în luna aprilie, fiind realizată în „eu” (aspect dedus de la rubrica Ships from din comandă) care înseamnă European Union (Uniunea Europeană), însă ajungerea drogurilor comandate este confirmată indirect de probele cauzei. Pe de altă parte, chiar dacă respectivele droguri nu ar fi ajuns efectiv la inculpat, cumpărarea (în sensul de acțiune de trafic de droguri) era deja finalizată, câtă vreme plata a fost realizată și, mai mult, pachetul trimis. Transmiterea efectivă a bunurilor comandate și plătite, câtă vreme comanda era acceptată de destinatarul care realizase o ofertă publică de asemenea bunuri, nu prezintă importanță sub aspectul realizării vânzării-cumpărării.

Pe de altă parte, după cum s-a arătat anterior, printre datele stocate pe suportul optic pus la dispoziție de V.V a fost identificată o fotografie (f. 220 vol. III d.u.p.), în care apare o convorbire purtată între utilizatorul cu ID-ul „bvb2431” și inculpatul C. (care se referă la efectuarea de operațiuni interzise cu „mmc”). Practic, este posibil ca mesajul din fotografia menționată să se refere fie la o substanță susceptibilă de a avea efecte psihoactive, care face parte din clasa catinonelor, anume 3-mmc (urme găsite pe câtarul electric ridicat de la inculpat), fie la drogul de mare risc cunoscut și cu denumirea de mefedronă, respectiv 4-mmc (menționat în comanda din 27.02.2019).

Inculpatul s-a mai apărat susținând că una dintre fotografiile reprezentând conturi de Bitcoin ar fi realizată cu un telefon cuplat la rețeau Digi.Mobil, iar acesta nu ar fi utilizat niciodată o cartelă în această rețea. Or, ceea ce invocă inculpatul constă într-un fapt negativ nedeterminat (nu am utilizat niciodată o cartelă a unei anumite rețele de telefonie), care nu poate fi probat în niciun fel, dar nici susținut ca reprezentând un adevăr.

Toate aceste probe reflectă, dincolo de orice îndoială rezonabilă, că inculpatul C. a cumpărat cantitatea d e 5 gr. 4-MMC, drog de mare risc.

La data 25.03.2019, inculpatul C.D.G. i-a vândut colaboratorului autorizat „ P.N. ” două comprimate cu inscripția „ D ” care conțineau 3,4-Methylenedioxymetamfetamine (MDMA) cu suma de 200 de lei , respectiv cantitatea de 2,1 grame de substanță cristalină de culoare roz, care conținea euthylone (bk-EBDB) cu suma de 500 lei.

Astfel, din procesul-verbal din data de 25.03.2019 întocmit de investigatorul sub acoperire cu nume de cod C.T.  reiese că P.N. , colaborator autorizat, a cumpărat la de la inculpatul C.D.G o substanță solidă cristalină de culoare roz și două comprimate de culoare alb cu portocaliu care au inscripția D. . Pentru aceste substanțe P.N. a achitat suma totală de 700 lei.

Cele două substanțe au fost ambalate și sigilate fiind predate organelor de cercetare penală din cadrul B.C.C.O. Cluj-Napoca – Serviciul Antidrog după cum reiese din procesul-verbal de la f. 19 vol. I d.u.p.

Din cuprinsul raportului de constatare tehnico-știintifică nr. …/29.03.2019 întocmit de Laboratorul de Analiză și Profil al Drogurilor din cadrul B.C.C.O. Cluj-Napoca  a reieșit că: proba nr. 1 reprezintă 2,1 grame de substanță cristalină de culoare roz care conține euthylone (bk-EBDB); proba nr. 2 reprezintă două comprimate care conțin, ca substanță activă, 3,4Methylenedioxymetamfetamine (MDMA) – Tabelul anexă II la Legea nr. 143/2000. Compusul euthylone (bk-EBDB) face parte din clasa catinonelor și este calificat, în Raportul anual al EMCDDA Europol 2014 privind implementarea Deciziei 2005/387/JHA a Consiliului Uniunii Europene, la poziția 20 din Anexa 1, ca făcând parte dintre cele 101 de substanțe psihoactive noi raportate pentru prima dată în anul 2014.”

Comments

comentarii

Alin Tișe a reacționat dur după ce Szilard Tasnadi a fost numit oficial în funcția de prefect al Clujului și a anunțat că va cere demisia lui Vakar Istvan, vicepreședintele Consiliului Județean.... Citește mai mult
Unii tineri din Cluj-Napoca încalcă restricțiile și nu poartă mască în autobuze. De asemenea, distanțarea fizică este altă măsură care nu le este „cunoscută”.... Citește mai mult
Clujul este al doilea oraș din țară care are cele mai multe contracte de muncă cu salarii de peste 10.000 de lei pe lună. Bucureștiul rămâne fruntaș la această categorie.... Citește mai mult
Procesul de vaccinare din România este unul foarte bun, ajungându-se la aproape la un milion de persoane vaccinate anti-COVID.... Citește mai mult

Lasă un răspuns