Tupeu maxim. După ce primarii din județul Cluj s-au prins de șmecheria ”Programul pentru eficiență fiscală și disciplină bugetară”, care este de fapt un SRL, firma a dat în judecată primăriile de comune pentru a i se comunica informații.
Despre cum au fost fraieriți mai mulți primari din județul Cluj de către sătmăreanul Răzvan Micul cu ”Programul pentru eficiență fiscală și disciplină bugetară”, Ziar de Cluj a scris încă din toamna lui 2014.
Ulterior un primar din Buzău, care a fost vizitat de așa-zisul inspector guvernamental Răzvan Nicolae Micul, nu a căzut în plasa acestuia și a alertat poliția, care a deschis un dosar penal pentru uzurpare de calităţi oficiale, înşelăciune şi tentativă de înşelăciune.
„În unele situaţii, aceştia ar fi încercat intimidarea interlocutorilor, invocând nereguli ale documentelor ori ale modului de administrare a patrimoniului instituţiei, dar şi slaba colectare a creanţelor de către funcţionari cu atribuţii în domeniu.
Sub pretextul că sunt funcţionari ai statului, persoanele bănuite şi-ar fi oferit sprijinul pentru derularea unui program de colectare eficientă a taxelor şi impozitelor, dar şi a altor debite datorate de către contribuabili. Unii reprezentanţi ai instituţiilor publice ar fi semnat acorduri pentru implementarea unui sistem informatic unitar de recuperare a creanţelor bugetare, în care se prevedea plata a 600 de dolari anual pentru aceste servicii.” se arată în comunicatul IPJ Buzău.
În primăvara acestui an, primăriile de comune din județul Cluj au primit solicitări pe baza legii 544/2001 privind liberul acces la informații de interes public din partea Programului pentru eficiență fiscală și disciplină bugetară”.
Unele primării, precum cea din Țaga, s-a conformat și a trimis entității dubioase diverse informații despre funcționarea instituției și date financiare.
Unele primării i-au invitat pe cei care au solicitat informații să meargă la sediul instituției pentru a studia documentele, din cauza volumului mare solicitat.
Iar alți primari i-au trimis la plimbare pe reprezentanții așa-zisului program guvernamental și i-au anunțat că nu mai doresc să prelungească colaborarea ”care s-a dovedit a fi defectuoasă”. ”Vă notificam că denunţăm Acordul privind implementarea sistemului informatic unitar de recuperare a creante/or bugetare somatie.ro, încheiat la data de 19.08.2014, incepand cu data expirarii duratei acestuia.”, se arată în răspunsul primăriei Vultureni.
În urma răspunsurilor primite, Programul pentru eficiență fiscală și disciplină bugetară a înregistrat ca reclamant, în zilele de 25 și 26 aprilie, nu mai puțin de 71 de cereri de chemare în judecată, la Tribunalul Cluj.
Numai că reclamantul ”Programul pentru eficiență fiscală și disciplină bugetară”, așa cum apare pe portalul instanțelor de judecată, nici nu mai există. Încă din decembrie 2014, SC PROGRAMUL PENTRU EFICIENTA FISCALA SI DISCIPLINA BUGETARA SRL și-a chimbat denumirea în SC SISTEM INFORMATIC INTEGRAT E-ADMINISTTRATIE SRL. Asociații sunt Remda-Teichel LTD, un offshore din Uniunea Dominica, și Cătălin Catrinoiu Petrișor din Târgu Jiu.
De altfel, într-un proces intentat de același ”Program” primăriei Căianu, anul trecut, Tribunalul Cluj a pronunțat următoarea soluție: ”Admite excepţia lipsei capacităţii de folosinţă a reclamantului, ridicată din oficiu. Constată nulitatea cererii de chemare în judecată formulată de reclamant în contradictoriu cu pârâta, având ca obiect comunicare informaţii de interes public. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare, calea de atac urmând a fi depusă la Tribunalul Cluj, Secţia mixtă de contencios administrativ şi fiscal, de conflicte de muncă şi asigurări sociale. Pronunţată în şedinţa publică din data de 3 noiembrie”. Adică exact ce spuneam mai sus, că reclamantul practic nu există.
Asociaţie cu acelaşi nume
Am primit un drept la replică din partea unui reprezentant al asociaţiei “Programul pentru eficienţă fiscală şi disciplină bugetară”
De asemenea, Răzvan Micul ne-a trimis un drept la replică în care ne arată răspunsuri primite de el de la mai multe instituţii că nu a fost reţinut şi arestat.