fbpx

Un procuror clujean, ultimul șef al DGPA (fosta SIPA), audiat în Parlament

Ultimul șef al DGPA (fosta SIPA), procurorul Doru Dobocan de la DIICOT Cluj, va fi audiat astăzi, de la ora 12,00, la Comisia parlamentară de anchetă privind această arhiva SIPA.

Începând cu ora 14,00, membrii acestui for vor efectua o nouă vizită la arhiva SIPA, depozitată la sediul central al Administrației Naționale a Penitenciarelor. Spre deosebire de prima vizită, efectuată pe 25 octombrie, membrii acestei comisii vor să aibă acces și în interiorul spațiilor de depozitare, potrivit Agerpres.

“Am întocmit un proiect de solicitare către ministrul Justiției. Aș vrea să refacem vizita la Arhiva SIPA, de data aceasta să solicităm acces și în interiorul spațiilor depozitare, fără acces la documente, că nu asta ne interesează, doar pentru a elimina orice fel de speculații și pentru a vedea noi, fără niciun fel de alte restricții, care erau spațiile depozitare, cum este organizată. (…) Vă propun ca după audieri (…) să facem o nouă deplasare la sediul ANP”, afirma președintele comisiei, senatorul Șerban Nicolae, în urmă cu o săptămână.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, face declaraţii surprinzătoare. Acesta a declarat recent, in fata comisiei de ancheta privind arhiva SIPA, ca a fost avertizat cand a fost numit in functie ca la minister exista o bomba cu ceas care ticaie si ca ea se numeste arhiva SIPA. Toader a mai spus ca in arhiva fostului serviciu secret al Ministerului Justitiei sunt mai multe tipuri de documente: carti de munca ale functionarilor cu statut special din Administratia Nationala a Penitenciarelor (ANP), documente privind viata privata, acte care tin de Arhivele Nationale si inscrisuri clasificate secret de serviciu.

“Când am venit la MJ cineva îmi spunea, printre altele, nu din minister, o persoanã publicã cunoscutã, îmi spunea urmãtorul lucru, într-o discuţie absolut informalã: Vedeţi cã la MJ existã o bombã care ticãie şi faţã de care trebuie sã aveţi grijã. Se numeşte arhiva SIPA. Ce am constatat: Faptul cã pe cine pe cine întrebai (…) despre arhiva SIPA parcã îi dãdeai foc (…) Sunt încã angajaţi în MJ care au fãcut parte din comisiile acelea care au avut acces în arhiva SIPA la un moment dat. “, a spus Tudorel Toader în faţa membrilor din comisia parlamentară de anchetă privind arhiva SIPA.

Ministrul a mai spus că în arhivă a descoperit şi informaţii care privesc viaţa privată. “Acele documente, sigur, respectând acest drept fundamental, s-a stabilit prin HG că nu le facem publice, dar că titularul, cel la care se referă respectivele informaţii, are acces să le vadă, mai în glumă, mai în serios, poate chiar are şansa să-şi aducă aminte ce a făcut, poate a mai uitat din ce a făcut, şi atunci revede şi rememorează”, a explicat ministrul.

Citește și

Ce spune ultimul șef al DGPA (fosta SIPA), clujeanul Doru Dobocan, despre arhivă

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina