Un cunoscut personaj din lumea politică, dar și mondenă, fost candidat la președinția țării, actual deținut, a ajuns prin transfer la Penitenciarul Gherla. Pentru că are probleme de sănătate, a stat o perioadă și la Spitalul Penitenciar Dej. Este vorba de fostul deputat Nati Meir, care în 2006 făcea vâlvă în penitenciarele din toată țara cu un proiect legislativ de grațiere. Atunci, și unii deținuți de la Gherla au intrat în greva foamei pentru a susține proiectul. Nati Meir a depus la Tribunalul Cluj contestație la executarea pedepsei.

Angajații Penitenciarului Gherla au în grijă un nou VIP, pe lângă Sorin Apostu sau Konstantinos Passaris. Nati Meir a ajuns la Cluj spre sfârșitul anului trecut, când a fost internat în Spitalul Penitenciar Dej. În decembrie a depus la Tribunalul Cluj o cerere de contopire a pedepselor. Nati Meir a fost condamnat definitiv în mai multe dosare penale cu pedepse de până la 7 ani de închisoare cu executare, ultima din iunie 2014. Infracţiunile de care este acuzat sunt înşelăciune, trafic de influenţă, acordarea de împrumuturi, dar cu monedă falsă şi promisiunea de intervenţie pe lângă magistraţi pentru reducerea pedepsei unor inculpaţi. Meir a mai depus o cerere similară la o altă instanță din țară, care a fost soluționată, detenţia rezultantă fiind de 10 ani. Prin urmare, solicitarea de la Cluj a fost retrasă în faţa judecătorului în 19 martie. Dar Nati Meir are și o contestație la executarea pedepsei ce se judecă la Tribunalul Cluj. În 12 martie, instanța a amânat cauza ”în vederea efectuării unei adrese către Penitenciarul Gherla pentru a comunica copia de pe mandatul de executare a pedepsei închisorii, va dispune amânarea judecării cauzei”. Angajații de la penitenciar spun că s-au șocat când au văzut cum a ajuns fostul politician: ”A slăbit îngrozitor. E o mână de om”, ne-a spus un gardian.
În vara lui 2009, Nati Meir își făcea campanie pentru alegerile prezidențiale. Purtătorul lui de cuvânt era nimeni alta decât mondena Monica Columbeanu. De asemenea, vorbise cu cântărețul de manele Adi Minune să-i compună un imn de campanie, dar înțelegea a căzut. În cele din urmă, Nati Meir s-a retras din cursa pentru Cotroceni, motivând că este dezamăgit de clasa politică.
A provocat proteste în penitenciare cu un proiect
În 31 octombrie 2006, deputatul independent, fost PRM, Nati Meir, vroia ca Parlamentul să adopte o lege prin care 10.000 de deţinuţi să fie graţiaţi pe 1 ianuarie 2007. Nati Meir a depus în acest sens un proiect legislativ, care a obţinut pănă amai multe avize favorabile. Deputatul spunea că ar trebui să beneficieze de graţiere, deţinuţii aflaţi la prima condamnare şi care îşi ispăşesc pedeapsa pentru fapte mai puţin grave. “Vorbim numai de lucruri minore, care au făcut accidente, nu au plătit pensie alimentară, sunt lucruri mici pentru care oamenii stau degeaba în închisoare şi dacă am ajuns în UE să dăm şi noi o graţiere.(…) Am verificat şi în America, şi în Olanda, Germania, Israel, peste tot unde s-a întâmplat aşa, s-a dat o graţiere”, a declarat Nati Meir, deputat independent.
Proiectul a generat grevă în penitenciare. În noiembrie 2006, protestele din închisori au cuprins penitenciarul clujean. 45 de deţinuţi de la Gherla au refuzat să iasă la masă, în semn de solidaritate cu arestaţii care prin intermediul grevei foamei cer să fie graţiaţi. În Penitenciarul din Gherla există 1.338 de deţinuţi, dintre care 406 au condamnări de sub cinci ani. Ei s-ar încadra în prevederile proiectului de lege întocmit de deputatul Nati Meir, referitor la graţierea deţinuţilor cu pedepse mai mici de cinci ani.
În 10 decembrie 20006, inchisorile din tara au fost cuprinse, rand pe rand, de proteste. Dupa o noapte relativ linistita, detinutii au reluat protestele duminica dimineata. Detinutii si-au distrus camerele si au făcut greva foamei pentru a grabi adoptarea in parlament a proiectului unei legi de gratiere colectiva a detinutilor putin periculosi, initiat de deputatul independent Nati Meir. Ministrul justitiei de atunci, Monica Macovei, a cerut directorilor de penitenciare sa dialogheze permanent cu detinutii si sa nu le interzica accesul la activitatile zilnice si la informatiile furnizate de presa.In acelasi timp, ministrul Justitiei considera ca actiunea individuala a deputatului Nati Meir de a-si promova initiativa legislativa privind gratierea colectiva nu este cea potrivita. Monica Macovei precizeaza ca initiativele legislative se promoveaza si se sustin in parlament.