fbpx

Un medic a fost condamnat la 2 ani de închisoare și o  amendă de 6.700 de euro pentru adăugarea a două afecțiuni în istoricul medical al soției: personalitatea narcisistă și tulburarea de personalitate schizoidă

Curtea Provincială din Las Palmas a condamnat un medic, care practica în capitala Gran Canaria, la doi ani de închisoare pentru falsificarea istoricului medical al soției sale, în scopul a o decredibiliza în procesul de divorț și de a obține custodia fiicei sale.

În plus, medicul a fost obligat să-i achite soției o despăgubire de 10.000 euro, despăgubire de plata căreia răspunde în solidar și Serviciul de Sănătate din Gran Canaria.

De asemenea, Curtea a dispus ca istoricul medical al victimei să fie suprimat cu privire la diagnosticele de personalitate narcisică și tulburări schizoide introduse de fostul ei soț. Serviciul de sănătate din Insulele Canare va trebui să le suprime atunci când hotărârea va fi definitivă.

 FAPTELE

Potrivit instanței, la momentul la care se referă evenimentele, persoana condamnată era medic într-un centru de management al asistenței primare de sănătate din Gran Canaria, Serviciul de Sănătate din Insulele Canare și o avea printre pacienții săi și pe soția sa, încă înainte de căsătoria lor din iulie 2006.

La data de 16 ianuarie 2014, medicul a accesat istoricul medical al soției sale și la rubrica ,,Îngrijirea Primară”, a înregistrat diagnosticul de „cervicalgie” emițând un concediu din cauza incapacității temporare temporare, „cu cunoștința și consimțământul” soției sale.

La 5 februarie 2014, a reținut instanța, accesând istoricul de sănătate al soției sale a înregistrat externarea medicală pentru patologia menționată mai sus.

Judecătorul indică faptul că persoana condamnată și victima s-au despărțit în februarie 2014, fără ca soția să solicite oficial schimbarea medicului, rămânând ca pacient al soțului său.

Tot conform faptelor dovedite, pe 7 februarie 2014, medicul a fost condamnat ca autor al unei fapte de umilire a soției sale și i-a fost impusă o interdicție de a se apropia de aceasta și de a comunica cu ea, pe o perioadă de 4 luni.

Potrivit relatării Curții, în fața aceleiași instanțe privind violența împotriva femeilor, la cererea persoanei condamnate a fost inițiată procedura de divorț contencios de soția sa, în care atât medicul cât și femeia au cerut custodia fiicei lor.

În septembrie 2014, în procesul din fața Instanței de Violență asupra Femeilor numărul 1 din capitala Gran Canaria s-au dispus, ca măsuri preventive cautelare, interzicerea de a se apropia de domiciliul soției sale, de a se apropie de ea la 500 de metri și de a  comunica cu aceasta.

Pe 11 martie, a fost pronunțată achitarea în favoarea medicului, hotărâre care a rămas definitivă.

Tulburări mentale fără bază medicală

Instanța explică faptul că, fără știrea sau consimțământul părții afectate, în zilele de 9, 13 și 21 octombrie 2014, 25 iulie 2015, 25 august 2015, medicul, ca utilizator al bazei de date a Serviciului menționat, prin intermediul computerului „a accesat istoricul sănătății în îngrijirea primară” al soției sale.

Iar pe 9 octombrie 2014, „pentru a o prejudicia” pe femeia de care divorțase, „și în același timp să obțină o rezoluție favorabilă pentru el cu privire la custodia fiicei”, prin profilul său de Utilizator al Serviciului de Sănătate din Insulele Canare, a accesat istoria computerizată a sănătății victimei și a adăugat diagnosticul de „personalitate narcisică” și „tulburare de personalitate schizoidă”.

Instanța subliniază că, în a doua jumătate a anului 2015, medicul a fost intervievat de psihologul cabinetului psihosocial de pe lângă instanțele de familie din Las Palmas din Gran Canaria, înainte de emiterea unui raport convenit în procedura de divorț menționată anterior și acesta ” i-a dat psihologului un document, fără ștampilă sau semnătură și cu antetul șters, conținând un fragment legat de istoricul de sănătate „al afectatului, în care, pe lângă diverse patologii care existau pe parcursul vieții comune celor doi soți, a apărut în istoricul menționat și cele legate de „tulburarea de personalitate schizoidă” și „personalitatea narcisistă” pe care le-a adăugat.

Magistrații precizează că, conținutul documentului furnizat de acesta nu a fost încorporat în procedura de divorț și nici nu a fost luat în considerare pentru emiterea raportului psihologic criminalistic și nici în hotărârea de divorț, emisă în februarie 2016, prin care părinților li s-a atribuit custodia comună, precum și exercitarea în comun a autorității părintești, întrucât a fost considerată mai benefică pentru minor, rezoluție care a fost confirmată prin hotărârea pronunțată în apel.

Infracțiunea pentru care medicul a fost condamnat, este prevăzută de articolul 197.2 din Codul penal, fiind pedepsită orice persoană care „fără a fi autorizată, confiscă, folosește sau modifică, în detrimentul unui terț, datele personale sau de familie rezervate altei persoane care este înregistrată în fișiere sau suporturi informatice, electronice sau telematice, sau în orice alt tip de fișier sau registru public sau privat ”.

Curtea nu a impus persoanei condamnate o pedeapsă de descalificare din exercitarea profesiei medicale solicitată de acuzare.

„Nu se poate considera că a realizat faptele profitând de statutul său de funcționar public”, „dar, din testul efectuat, rezultatul este că și-a folosit condiția de medic pentru a accesa istoricul clinic al un pacient ”, spune instanța, citată de Confilegal.

Acesta subliniază că „dacă aceleași comportamente ale articolului 197.2 din Codul penal sunt efectuate de un medic, nu de sănătate publică, ci de sănătate privată, vătămarea bunului juridic protejat ar fi identică și, totuși, ar exista un tratament punitiv diferențiat și agravat pentru profesionistul din sănătatea publică ”.

Procesul a avut loc între 5 și 9 octombrie 2020, hotărârea fiind data în 12 martie 2021.

Parchetul a cerut ca medicul să fie condamnat la cinci ani și jumătate de închisoare și interzicerea absolută de a profesa timp de șase ani, plus o amendă de 10.800 de euro și interzicerea specială de a ocupa o funcție publică ca medic sau orice funcție publică în profesia și comerțul sanitar pentru cinci ani și jumătate. Parchetul a solicitat, de asemenea, ca inculpatul să despăgubească victima, în solidar cu Serviciul de Sănătate din Insulele Canare, cu 20.000 de euro.

Acuzarea privată a pretins șapte ani de închisoare,  amendă de 36.000 de euro, interdicții de a profesa și ocupa funcții publice, plus o despăgubire de 200.000 de euro pentru daunele morale, cu răspunderea civilă subsidiară a Serviciului de Sănătate din Insulele Canare și să fie convenit în sentință ca Serviciul de Sănătate din Insulele Canare să elimine și să suprime diagnosticele frauduloase introduse.

Apărarea, la rândul său, a cerut achitarea.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina