Un inculpat condamnat inițial la executarea pedepsei, în apel a primit amendă penală ”din considerente umanitare”

”Deși inculpatul ar fi meritat pedepsele aplicate de judecătorie și executarea pedepsei rezultante de 1 an și 8 luni închisoare în regim de detenție, din considerente umanitare, Curtea va alege pentru acest inculpat să aplice pedepse cu amenda”, se arată într-o decizie recentă a Curții de Apel București.

Inculpatul a fost trimis în judecată pentru că punea în circulație un vehicul neînmatriculat, punere în circulație a unui vehicul cu număr fals de înmatriculare și încredințarea unui vehicul unei persoane care nu posedă permis.

”Faptele inculpatului A, care, la data de 26.10.2015, în jurul orelor 21.00 -21.30, a pus în circulație pe drumurile publice autoturismul marca Ford Ka neînmatriculat, nr. TM ..aplicat pe autoturismul marca Ford Ka fiind atribuit unui autoturism marca Chrysler la 03.07.2015 și expirat in 01.08.2015, și a încredințat autoturismul marca Ford Ka pentru conducerea pe drumurile publice lui B.  care nu poseda permis de conducere, acesta fiind depistat la volanul autoturismului în timp ce-l conducea pe __, întrunesc elementele constitutive ale infracțiunilor de punere în circulație a unui vehicul neînmatriculat, prev. de art. 334 alin.1 C.pen., punere în circulație a unui vehicul cu număr fals de înmatriculare, prev. de art.334 alin.2 C.pen., încredințarea unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere pentru conducerea pe drumurile publice unei persoane despre care știe că nu posedă permis de conducere, prev. de art. 335 alin. 3 C.pen., toate trei cu aplic. art.38 alin. 2 C.pen.”, se arată în decizie.

Judecătoriii CA București au fost indulgenți cu inculpatul pentru că este încadrat în grad de handicap, iar soția lui a născut recent.

”În ceea ce îl privește pe inculpatul A., acesta a săvârșit trei infracțiuni, respectiv de punere în circulație a unui vehicul neînmatriculat, punere în circulație a unui vehicul cu număr fals de înmatriculare și încredințarea unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere pentru conducerea pe drumurile publice unei persoane despre care știe că nu posedă permis de conducere, nu a recunoscut faptele, nu are antecedente penale și are probleme de sănătate.

Deși inculpatul ar fi meritat pedepsele aplicate de judecătorie și executarea pedepsei rezultante de 1 an și 8 luni închisoare în regim de detenție, din considerente umanitare, Curtea va alege pentru acest inculpat să aplice pedepse cu amenda. Inculpatul A. este încadrat în grad de handicap cu valabilitate permanentă și prezintă deficiență funcțională accentuată. Totodată, soția inculpatului a născut un copil la data de 11.01.2022. În condițiile în care soția inculpatului este casnică, privarea de libertate a inculpatului ar priva și familia acestuia de mijloace materiale și ar îngreuna creșterea și îngrijirea copilului.

În consecință, în baza art. 334 alin. 1 C.pen. Curtea îl va condamna pe inculpatul A la o pedeapsa de 210 de zile – amendă, pentru săvârșirea infracțiunii de punere în circulație a unui vehicul neînmatriculat, faptă comisă la data de 26.10.2015.

În baza art. 334 alin. 2 C.pen. îl va condamna pe inculpat la pedeapsa 250 zile – amendă pentru săvârșirea infracțiunii de punere în circulație a unui vehicul neînmatriculat (cu număr fals), faptă comisă la data de 26.10.2015.

În baza art. 335 alin. 3 C.pen. îl va condamna pe același inculpat la o pedeapsa de 210 de zile – amendă, pentru săvârșirea infracțiunii de încredințare a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere pentru conducerea pe drumurile publice unei persoane despre care știe că nu posedă permis de conducere, faptă comisă la data de 26.10.2015.

Conform art. 61 alin 2 si 3 C. pen. cuantumul sumei corespunzătoare unei zile amenda pentru fiecare pedeapsă va fi de 20 de lei.

În baza art. 38 alin. 2 C.pen. raportat la art. 39 alin. 1 lit. c din C.pen. va contopi pedepsele aplicate inculpatului, aplică pedeapsa cea mai grea, aceea de 250 de zile amendă, la care se adaugă 1/3 din totalul celorlalte două pedepse cu amenda, respectiv, 140 de zile – amendă (420 : 3), rezultând o pedeapsă de 390 de zile amendă.

Inculpatul A. va avea de achitat suma de 7800 de lei.”, se arată în motivare.

Comments

comentarii

Cel mai mare youtuber din lume, Mr.Beast, a filmat la Salina Turda.... Citește mai mult
Cea de-a treia zi de distracție și muzică pentru participanții la Electric Castle. La fel ca în celelalte două zile de festival, vineri, artiştii vor fi pregătiți să facă un mare show.... Citește mai mult

Lasă un răspuns