fbpx
Acasă » PROCESE » Un gigant IT din Cluj, obligat de instanță să plătească daune morale unui fost angajat

Un gigant IT din Cluj, obligat de instanță să plătească daune morale unui fost angajat

Gigantul IT NTT Data România, cu sediul central în Cluj, a fost obligat de o instanță să plătească daune morale de 5.000 de euro unui fost angajat.

Un fost angajat de la punctul de lucru NTT Data România din Iași a chemat în judecată compania, în mai 2017, contestând o decizie de sanctionare și cerând daune morale și materiale, plus dobânda legală.

După mai bine de un an de proces, instanța Tribunalului Iași s-a pronunțat în 4 iulie, admițând o parte din pretențiile reclamantului. Interesant este că în proces a fost implicat și Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, care va primi un exemplar din hotărârea motivată.

Soluția pe scurt: ”Respinge exceptia inadmisibilitatii invocata de catre pârâta. Admite în parte contestatia, astfel cum a fost precizata. Anuleaza decizia nr. 1932 din 18.04.2017 emisa de intimata. Obliga intimata sa achite contestatorului suma de 5000 euro, în echivalent în lei la data platii efective, cu titlu de daune morale.

Respinge cererile formulate de catre contestator având ca obiect obligarea intimatei la încetarea actiunilor de hartuire morala, la plata de despagubiri materiale în cuantum de 70000 euro si la plata drepturilor banesti (1728,25 euro si 15 tichete de masa) solicitate pentru 120 de ore suplimentare.

Obliga intimata sa achite contestatorului suma de 2000 lei, cu titlu de cheltuieli de judecata.

Un exemplar de pe prezenta hotarâre va fi comunicat si Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii, în calitate de expert în discriminare, cu sediul în Bucuresti, Piata Valter Maracineanu, nr. 1- 3, Sector 1.”

Sentința poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la comunicare. Urmează ca sentința să fie motivată de către judecător.

Fostul angajat NTT este acum technical leader la o altă companie de IT cu birouri în mai multe județe.

La solicitarea Clujust.ro, reprezentanții NTT Data România au emis următoarea poziție: “Dorim să menţionăm faptul că până la această dată nu ne-a fost comunicată sentinţa Tribunalului Iaşi pentru a putea analiza temeiurile legale şi starea de fapt care au stat la baza pronunţării sentinţei menţionate.

Cererea introductivă de instanţă formulată de către petentul B.C. cuprinde mai multe petite. În conformitate cu Încheierea de şedinţă care cuprinde hotărârea primei instanțe, publicată pe portalul instanţelor de judecată, capetele de cerere privind hărțuirea morală, discriminarea şi acordarea de drepturi băneşti pentru orele suplimentare efectuate au fost respinse, în totalitate, de către instanţă de judecată.

Menţiunea care se referă la Consiliului Naţional Pentru Combaterea Discriminării este făcută în virtutea prevederilor OG 137/2000 privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare, republicată, care menţionează obligativitatea citării acestei instituţii în calitate de expert în probleme de discriminare. Ca urmare a comunicării opiniei Consiliului Naţional Pentru Combaterea Discriminării, instanţa a considerat că nu sunt întrunite condiţiile săvârşirii unei fapte constând în orice formă de discriminare.

Daunele morale şi anularea avertismentului sunt admise sub egida unor prevederi care urmează a fi analizate după comunicarea sentinţei de către instanţa de fond.

Fiind o sentinţă pronunţată de către instanţa de fond, aceasta este susceptibilă căii de atac a apelului, urmând că instanţa de apel să se pronunţe asupra temeiniciei acordării acestor daune morale care, din punctul NTT DATA Romania de vedere nu sunt întemeiate.

În contextul prevederilor Codului Muncii, care pune în sarcina angajatorului sarcina probei lipsei de vinovăţie în respectarea obligaţiilor contractuale de muncă precum şi a jurisprudenţei în domeniu,  considerăm că această sentinţă dovedeşte, încă odată, faptul că NTT DATA Romania aplica o politică prin care îşi protejază angajaţii şi le oferă un mediu de lucru adecvat.”, a precizat departamentul legal din cadrul NTT DATA Romania.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina