Închisoarea din Shanghai

Cutremurător: Temnița roșie, varianta reală cu un clujean închis în China de 4 ani! Autoritățile române sunt apatice

Povestea cunoscutului film Temnița roșie (Red Corner), în care un american era încarcerat pe nedrept în China, este trăită în realitate de un clujean în vârstă de 37 de ani, care de mai bine de patru ani este închis pe nedrept. Doi ani și jumătate, cât a durat ancheta și procesul, a stat în arestul poliției, iar acum este în Penitenciarul de maximă siguranță din Shanghai, Republica Populară Chineză. Românul a reușit, în ianuarie 2017, să-i dea personal un memoriu cutremurător consulului României din Shanghai, pe care vi-l prezentăm integral. Condamnatul cere să fie transferat în România, dar de atunci nu s-a schimbat nimic.

Avocații de la societatea Iordăchescu și Asociații au făcute numeroase demersuri la Ministerul Justiției, iar recent au trimis cereri către președintele României, Ministerul Afacerilor Externe, Ambasada României în Republica Populară Chineză și Ambasada Republicii Populare Chineze în România pentru a interveni.

Precizăm de la început că românul încarcerat în Shanghai a transmis prin avocați că din motive personale nu dorește să i se facă public numele. Avem însă acordul pentru a face publică povestea, care sperăm să sensibilizeze cât mai multe lume și să mobilizeze autoritățile din România.

Clujeanul Marius, stabilit în China în 2010 și fost profesor la o prestigioasă universitate din Beijing, a fost arestat în martie 2014 și condamnat în martie 2016 la 8 ani de închisoare pentru că a primit 80 de dolari de la o persoană, fără să știe că banii ar proveni de la niște infractori. Prin sentință, românul a fost obligat și la plata unei amenzi în cuantum de 100.000 RMB – moneda chinezească Yuan, echivalent a peste 13.600 de euro.

Amendă a fost achitată de către unchiul condamnatului, după ce a vândut apartamentul din Cluj, ca urmare a răspunsului primit de la Ministerul Justiţiei din data de 11 aprilie 2017, în care erau informați că o eventuală cerere de transfer a unei persoane condamnate poate fi luată în considerare doar în condiţiile în care pedeapsa este una fixă şi cheltuielile judiciare/amenzile sunt achitate în totalitate.

Singurul care a fost în vizită la Marius este consulul României în Shanghai, Ioan Gheorghe Crișan, căruia condamnatul i-a înmânat un memoriu, datat 14 ianuarie 2017, adresat Ambasadei României în Republica Populară Chineză și Ministerului de Externe al României.

În memoriu, clujeanul arată că a fost încarcerat în arestul poliției districtuale timp de 2 ani și jumătate, pe întreaga desfășurare a anchetei și procesului, timp în care spune că i-au fost încălcate în totalitate toate drepturile.

Este de-a dreptul cutremurător faptul că în secolul 21 este încă posibil ca o ființă umană să fie dezbrăcată de orice drept, de orice putere de a se apăra și pur și simplu aruncată într-o cușcă ca un câine mort pentru ca într-un final apoteotic, după 2 ani și jumătate să fie scoasă din cușcă și târâtă în fața judecătorului pentru a i se determina vinovăția. ”, scrie Marius.

Potrivit acestuia, torționarii au făcut tot ce le-a stat în putere pentru a-i distruge psihicul și sufletul. A stat închis într-o cușcă de 16 mp cu alți 12 cetățeni chinezi, cu care nu a putut comunica căci aceștia nu știau engleză

”Ani în șir, izolat de alți străini, condamnat la o ”tăcere mută”, nu am vorbit cu nimeni, fără numai cu bunul Dumnezeu. Se adaugă multe alte torturi psihice de nesuportat, de care nu pot pomeni aici, însingurarea, frigul, hrana sărăcăcioasă.. toate menite să te distrugă psihic pentru a nu te putea apăra în timpul procesului.

De două ori pe lună eram scos din cușcă și dus într-o alta, legat fedeleș de mâini și de picioare într-un scaun de metal ce semăna izbitor cu un scaun electric în timp ce mi se repeta obsesiv că singura mea șansă este ca, odată ajuns în fața judecătorului, să îi implor mila cu lacrimi în ochi.”, scrie bărbatul.

Imagine din filmul Temnița roșie

Procesul a fost o șaradă. ”Din victimă a unor infractori chinezi, devenisem în ochii procurorului și ai judecătoruui, eu însumi unul din infractorii principali, în timp ce adevăraților infractori le-a fost înlesnită fuga din țară (3 la număr). Și mai de necrezut este faptul că nu am fost singura victimă a acestor infractori, împreună cu mine fiind interogat un cetățean britanic. Cu toate că faptele noastre fuseseră absolut identice, cetățeanul britanic a fost eliberat fără a petrece nici măcar o zi în închisoare, dovada supremă că faptele noastre nu constituiau o infracțiune”, povestește Marius.

Acesta nu a făcut apel pentru că ar fi însemnat să stea tot în arestul poliției și nu a mai suportat. Oricum, procurorul centrului de detenție i-a explicat că șansele în apel sunt nule.

”Sunt deplin convins că de nu aș fi avut sâmburele de credință în Dumnezeu, aș fi capitulat, fie pierzându-mi mințile, fie încercând să-mi iau viața. Exemple de astfel de capitulări primeam aproape zilnic, atunci când auzeam că vreunul dintre străini din cuștile alăturate încercase să-și ia viața. Unii reușeau, alții nu (…)

Transferul în România îmi este absolut necesar, deoarece condițiile de care am parte în prezent în penitenciar încalcă aproape în totalitate prevederile Convenției de la Geneva privind tratamentul deținuților de drept comun, reducerele de pedeapsă sunt ca și inexistente (spre exemplu la o pedeapsă de 8 ani mă pot aștepta doar la o reducere de 3-4 luni) și asta doar în cazul în care accept munca silnică ca parte a ”reeducării”, nu am dreptul să beneficiez de eliberarea condiționată (spre deosebire de deținuții chinezi cărora le este permisă), nu am dreptul la absolut nici un fel de asistență psihologică sau religioasă, mă aflu la mii de kilometri distanță de familie și de țară, diferențele de cultură și educație de aici, comparativ cu România, sunt colosale, scrisorile fiind singura modalitate de a comunica cu cei dragi se ”pierd” tot timpul; trăiesc în izolare și în frică din pricina gardienilor care urmăresc în continuu să te pedepsească pentru greșeli închipuite, petrec aproape 24 de ore pe zi închis, neavând dreptul decât la câteva minute de plimbare afară, în multe dintre zilea aceasta fiind anulată cu totul”, se arată în memoriu.

Marius a precizat că va scrie câte o scrisoare pe zi:  ”Voi scrie în fiecare zi până când cineva mă va auzi. Însă chiar dacă nu mă va auzi nimeni în toți acești 5 ani, nu îmi voi pierde nădejdea. Nu îmi voi pierde nădejdea că oamenii sunt buni, că există și va exista întotdeauna bine și adevăr în lume, că dragostea și compasiunea vor înfrânge întotdeauna și fără echivoc frica”

Memoriul integral

MJ: ”Nu există un tratat în materia transferării”

Din ianuarie 2017, avocații de la Iordăchescu și Asociații din Cluj au făcut demersuri pe lângă Ministerul Justiției.  Reprezentanții Ministerului au răspuns că între România și China nu există tratat în privința transferării persoanelor condamnate, dar că sunt consultări în desfășurare. De asemenea, cei de la minister spun că nu se justifică o audiență.

Ultimul răspuns de la MJ

 

Muncește pentru două linguri de orez pe zi

Avocatul Eugen Iordăchescu, coordonator al societăţii de avocatură SCA ”Iordăchescu şi Asociaţii”, a trimis recent cereri către președintele României Klaus Iohannis, Ministerul Afacerilor Externe, Ambasada României în Republica Populară Chineză și Ambasada Republicii Populare Chineze în România, prin care solicit acestora să facăe demersurile necesare la Ministerul Justiţiei- Direcţia Drept Internaţional şi Cooperare Judiciară pentru a afla informaţii cu privire la stadiul procedurilor de transfer  în vederea executării pedepsei în România. De precizat că în România clujeanul nici măcar nu ar fi trimis după gratii pentru fapta de care este acuzat.

”Printr-o hotărâre pronunțată la data de 24 martie 2016, rămasă definitivă, dl B. Marius a fost condamnat de către o instanță de judecată din Republica Populară Chineză la pedeapsa închisorii de 8 ani cu executare pentru săvarșirea infracțiunii de complicitate la fraudă contractuală pentru suma de 80 USD. Prin aceeași sentință penală, inculpatul B. Marius a fost obligat și la plata unei amenzi în cuantum de 100.000 RMB.

Această amendă a fost achitată de către unchiul condamnatului, ca urmare a răspunsului primit de la Ministerul Justiţiei în data de 11 aprilie 2017, în care ne-a informat că o eventuală cerere de transfer a unei persoane condamnate poate fi luată în considerare doar în condiţiile în care pedeapsa este una fixă şi cheltuielile judiciare/amenzile sunt achitate în totalitate.

Din informațiile pe care le-am primit de la Consulul României din Shanghai, dl. Marius B. a formulat și transmis către Consulat în cursul lunii septembrie 2016 o cerere de transfer pentru executarea restului de pedeapsa în România.

Cererea de transfer a fost înregistrată la Ministerul Justiţiei la data de 17 ianuarie 2017. De asemenea, la data de 8 martie 2017 societatea noastră a transmis pe email (dreptinternational@just.ro) solicitarea de transfer a domnului B. Marius întrucât SCA „Iordăchescu şi Asociaţii” a fost mandatată să reprezinte interesele dlui B. Marius, respectiv să efectueze demersurile necesare în vederea transferării sale în România.

Cererea transmisă pe email a fost înregistrată fizic la Ministerul Justiţiei în data de 16 martie 2017.

După achitarea amenzii, am transmis dovada plăţii către Consulul României din Shanghai domnul Ioan Gheorghe Crisan. Ulterior, am primit pe email de la d-nul consul nota verbală de răspuns a Judecătoriei din Shanghai şi documentul de înregistrare a banilor. Aceste date le-am transmis pe mail şi Ministerului Justiţiei-Direcţia drept internaţional şi cooperare judiciară, pentru a fi anexate la dosarul de transfer.

Având în vedere faptul că, de la achitarea amenzii la care a fost obligat condamnatul B. Marius, nu am mai primit niciun răspuns cu privire la stadiul procedurii de transfer, la data de 7 septembrie2017 respectiv 14 septembrie 2017 am transmis din nou solicitări de urgentare a procedurii de transfer. La aceste solicitări am primit un răspuns generic în sensul că, Ministerul Justiţiei desfăşoară consultări cu Ministerul Justiţiei chinez pentru identificarea unei soluţii care să permită iniţierea procedurii de transfer.

Din cunoştiinţele noastre, din Republica Populară Chineză au mai fost transferaţi cetăţeni români pentru executarea pedepsei pe teritoriul României.

Mai mult decât atât, în datele de 7 februarie 2018, 3 aprilie 2018 şi 2 mai 2018 am revenit cu adrese la Ministerul Justiţiei-Direcţia drept internaţional şi cooperare judiciară, pentru urgentarea procedurii de transfer şi pentru a afla stadiul procedurilor. La aceste adrese nu am primit însă niciu  răspuns.

Vă rog să aveţi în vedere faptul că cetăţeanul român Marius B. este supus unei torturi permanente în Penitenciarul de Maximă Siguranţă din Shanghai.  După cum rezultă inclusiv din memoriul acestuia pe care îl anexăm prezentei cereri, toate drepturile fundamentale i-au fost încălcate. Mai mult decât atât, cu ocazia ultimelor convorbiri telefonice avute cu clientul nostru, Marius B. a specificat faptul că este obligat să muncească 12 ore pe zi, doar pentru a-şi asigura hrana, respectiv două linguri de orez. Munca prestată nu se deduce în niciun caz din pedeapsa aplicată. Această muncă este doar pentru a-ţi câştiga hrana zilnică.

Având în vedere starea în care se află condamnatul Marius B., am încercat să mergem în audienţă la dir.adj. d-na Viviana Onacă în vederea urgentării procedurilor de transfer. Am trimis solicitarea de audienţă pe email la data de 13 octombrie 2017. La acest email nu am primit însă niciun răspuns, motiv pentru care în data de 3 noiembrie 2017 m-am prezentat la Ministerul Justiţiei-Serviciul de comunicare şi relaţii publice pentru a obţine informaţii în legătură cu stadiul procedurii de transfer.

În audienţă am fost primit de către doamna Dragomir care a procedat doar la trecerea în condica de audienţă a numelui în rest alte informaţii nu ne-a furnizat legat de solicitarea de transfer. În schimb, i-am comunicat acesteia faptul că am trimis pe email o solicitare de audienţă la d-na Viviana Onacă, despre care clientul Marius B. ne-a spus că la dânsa a ajuns cererea de transfer. Răspuns acesteia cu privire la solicitarea noastră de audienţă a fost că, nu vom obţine audienţa la d-na director Viviana Onacă întrucât, nimeni nu a intrat în audienţă la Direcţia de Drept Internaţional şi Cooperare Judiciară.

În data de 11.06.2017 am încercat din nou să obţin o audienţă de data aceasta la d-na secretar de stat Safta Marieta. Nici la acest email nu am primit însă niciun răspuns, motiv pentru care m-am prezentat din nou la Ministerul Justiţiei, pentru a obţine informaţii despre transferul d-nului B. Marius. Din păcate şi de această dată demersurile mele au rămas fără niciun rezultat în condiţiile în care, nu am trecut mai departe de punctul de acces al instituţiei fiind nevoit să port o conversaţie telefonică cu secretara d-nei director adjunct Viviana Onacă, care mi-a transmis că doamna director nu poate să vorbească.

Ulterior, la data de 23 mai 2018 am solicitat o audienţă la domnul ministru Tudorel Toader pentru a discuta aspectele legate de transferul condamnatului Marius B. La această solicitare am primit răspuns la data de 27 iunie 2018 prin care ni s-a comunicat că nu se justifică acordarea unei audienţe.

În aceste condiții, raportat și la starea în care se află condamnatul Marius B. în prezent (declarând că va intra în greva foamei), vă solicităm în mod respectuos, să faceţi demersuri la Ministerul Justiţiei pentru a afla stadiul procedurilor de transfer a condamnatului B. Marius.”, se arată în cererea avocaților.

Ministerul Afacerilor Externe a răspuns deja că cerera va fi analizată în termenul legal de 30 de zile. Asta în timp ce românul își poate pierde viața în fiecare zi petrecută în închisoarea chineză.

Comments

comentarii

Doliu în lumea cinematografiei. Actriţa Julieta Szönyi, cunoscută pentru rolurile din „Felix şi Otilia” şi „Toate pânzele sus”, a murit.... Citește mai mult
Instituţia Prefectului Cluj a oferit mai multe aparate casnice copiilor internaţi la Institutul Oncologic „Prof. dr. Ion Chiricuţă” din Cluj-Napoca... Citește mai mult

Lasă un răspuns