fbpx

Un fost angajat al unei instituții din Cluj a câștigat la CEDO. A fost dat afară după ce a sesizat nereguli

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a constatat în cauza Poienaru c. României încălcarea dreptului la liberă exprimare. Un fost angajat al APIA Cluj, care în 2010 a fost dat afară după ce a sesizat mai multe nereguli și le-a expus pe blogul său, a câștigat despăgubiri de 7.500 de euro.

CEDO a constatat încălcarea articolului 10 din Convenție i-a acordat lui Antonio Poienaru 7.500 de euro daune morale și 600 de euro cheltuieli de judecată.

”Reclamantul din cauză a fost funcţionar public în cadrul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură. Acesta a fost destituit din funcţie pentru prejudicierea imaginii instituţiei şi a directorului acesteia ca urmare a publicării unor articole pe blogul propriu prin care reclama comiterea unor nereguli în activitatea instituţiei.

CEDO a constat că instanţele naţionale sesizate de reclamant nu au analizat în ce măsură acesta poate beneficia de protecţia legală a avertizorilor de integritate. Curtea a reţinut că neregulile invocate de reclamant erau unele de interes public care vizau recrutarea funcţionarilor din cadrul APIA şi gestionarea fondurilor publice, nereguli pe care reclamantul le sesizase anterior superiorilor fără a primi răspuns. În plus, instanţa europeană a considerat că instanţele naţionale nu au analizat dacă afirmaţiile reclamantului au fost unele de fapt sau judecăţi de valoare şi că nu s-a stabilit care era prejudiciul suferit de directorul instituţiei.  În fine, Curtea a considerat că statul nu a asigurat un just echilibru între interesele aflate în balanţă prin aplicarea celei mai severe sancţiuni reclamantului.

Reclamantul a fost asistat în cursul procedurii în faţa CEDO de către o echipă din cadrul SCA Chiriţă şi asociaţii formată din Radu Chiriţă şi Bianca Pantea.”, a transmis societatea de avocatură Chiriță și Asociații.

În motivarea hotărârii CEDO se arată:

”Reclamantul, pe atunci funcționar public angajat în calitate de consilier principal al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (în continuare, „APIA”), instituție publică care gestiona fonduri publice, inclusiv fonduri de la bugetul Uniunea Europeană, a creat din 2008 un blog personal pe un portal de internet care aduna informații despre finanțarea companiilor private și publice.

Prin e-mailuri din 14 și 22 aprilie 2010 și alte cinci e-mailuri din iunie și iulie 2010, reclamantul a informat directorul APIA Cluj și alți membri ai ierarhiei sale cu privire la anumite practici administrative observate în cadrul departamentului său care , potrivit acestuia, erau contrare dreptului european și care ar fi putut face obiectul unor sancțiuni de către Comisia Europeană, conducând la o reducere a subvențiilor plătite fermierilor. Acesta a informat, de asemenea, conducerea că anumite nereguli în gestionarea datelor, care ar fi putut constitui un motiv de plângeri din partea fermierilor. În lipsa unor răspunsuri concrete date de superiorii săi la problemele administrative pe care le ridicase, la 1 iunie 2010, reclamantul a sesizat Oficiul European de Luptă Antifraudă. El a susținut că directorii APIA din Cluj erau suspectați că au mușamalizat persoane care au comis fraude pe fonduri europene.

În 6 și 7 iulie 2010, conturile de calculator profesionale ale reclamantului au fost blocate de către angajatorul său, ca represalii, potrivit acestuia.

În 3 august, 3 și 10 noiembrie 2010, reclamantul a publicat pe blogul său trei articole intitulate „Șefii APIA băgați în ședințe”; „Un dialog…balcanic” și „5-4. Ca la teatru!” în care a descris ceea ce el considera a fi nereguli în activitatea APIA. Primul dintre aceste articole, care facea referire la recomandările făcute de Direcția Generală Agricultură a Comisiei Europene cuprinse într-un raport de audit care acoperă mai multe nereguli în procedurile de plată la APIA, inclusiv cele semnalate de reclamant în e-mailurile sale din aprilie 2010. , a fost preluat de un ziar de specialitate. În articolele sale, reclamantul a criticat procedura de alocare a fondurilor fermierilor, numirea în funcția de director al APIA din Cluj și proasta gestionare a fondurilor europene în agricultură.

(…)

Curtea observă că declarațiile făcute de reclamant în articolul publicat la 10 noiembrie 2010 intitulat „5-4. Ca la teatru! menționate în raportul întocmit de Comisia de disciplină a APIA din 27 ianuarie 2011 (paragraful 6 de mai sus), precum și în cele două articole anterioare ale acesteia, se referă la nereguli în recrutarea anumitor funcționari publici, numirea în funcții de director precum și ca și în gestionarea de către APIA a fondurilor publice, inclusiv cea a bugetului Uniunii Europene (paragraful 4 de mai sus). Prin urmare, consideră că acestea sunt chestiuni de interes public (Aurelian Oprea, citată mai sus, §§ 61-64 și 69).

19. În ceea ce privește îndatorirea de loialitate și discreție ce revine funcționarilor publici, Curtea reține că, înainte de a trece la publicarea articolelor atacate, reclamantul și-a informat superiorii de practicile rele observate în serviciul său, dar fără a obține niciun fel de concret. răspuns din partea acestora (paragraful 2 de mai sus).

20. În sfârșit, este de necontestat că pedeapsa de concediere aplicată persoanei în cauză a fost cea mai severă dintre sancțiunile posibile în speță.

21. Având în vedere cele de mai sus, Curtea consideră că instanțele interne nu au echilibrat în mod corespunzător diferitele interese în joc în conformitate cu criteriile stabilite în jurisprudența sa și că nu au furnizat motive relevante și suficiente pentru a justifica ingerința în dreptul reclamantului la libertatea de exprimare.

În consecință, a existat o încălcare a articolului 10 din Convenție.”

Hotărârea este disponibilă în limba franceză

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [170.45 KB]

Comments

comentarii

La Cluj-Napoca a avut loc un fenomen atmosferic interesant - inversiunea termică. Astfel, am putut să vedem cum aerul rece coboară mai aproape de pământ.... Citește mai mult
Piața Avram Iancu se „îmbracă” în haine de sărbătoare. Pregătirile pentru 1 Decembrie, Ziua Națională a României, sunt în toi.... Citește mai mult

Lasă un răspuns

error: Alert: Conținut protejat !!