foto gazetadecluj.ro

Un deputat de Cluj propune mai multe zile libere prin lege UPDATE

Deputatul PSD de Cluj, Cornel Itu, a depus un proiect de lege prin care propune ca dacă o sărbătoare cade într-o zi de joi sau marți, ziua de vineri sau luni să fie prin lege liberă pentru bugetari. Mai mult, deputatul spune că astfel românii vor avea suficiente zile libere, mai ales că se compensează  cazurile în care o sărbătoare legală este într-o zi de sâmbătă sau duminică și dă exemplu Paștile, Rusaliile și Sfântul Andrei de anul acesta.

Dacă până acum zilele dintre sărbători și week-end, declarate libere prin hotărâri de Guvern, erau recuperate în zile de sâmbătă de către angajații de la Stat, în cazul în care se adoptă proiectul de modificare a Codului Muncii, acestea vor fi libere de drept.

cornel ituCu toate că s-a statuat deja, ca practică, acordarea de zile libere legale ca punte pentru crearea unor mini-vacanţe în sectorul bugetar, iar stabilirea unui calendar de maximă predictibilitate este lipsită de costuri, există în continuare un vid legislativ în această materie. Având în vedere acest aspect, am propus crearea unui cadru legislativ cuprinzător, prin completarea Codului Muncii, care să reglementeze, la nivel general, pentru sectorul bugetar, acordarea zilelor libere care fac puntea între zilele de sărbătoare legală şi zilele de repaus săptămânal. Am propus prin iniţiativa mea legislativă, ca în cazurile în care intervalul de timp dintre zilele de sărbătoare legală, din timpul unei săptămâni, prevăzute în art. 139 alin. (1) şi zilele de repaus săptămânal este de 24 de ore, acestea să fie considerate de drept zile nelucrătoare”, a precizat deputatul Cornel Itu.

Deputatul susține că  stabilirea mini-vacanţelor prin lege va crea un calendar previzibil util operatorilor de turism.

Proiectul nu se oprește aici. Potrivit deputatului Itu, România se află la mijlocul clasamentului statelor UE în ceea ce priveşte zilele de sărbătoare legală, alături de Germania şi Belgia, cu 12 zile.

”În funcţie de anul calendaristic, nu rare sunt situaţiile în care un procent semnificativ din zilele de sărbătoare legală coincid cu zilele de repaus săptămânal,  astfel cetăţenii nu beneficiază de drepturile lor legale. Putem exemplifica cu anul în curs, când din cele 12 zile de sărbătoare legală, 3 coincid cu zilele de repaus săptămânal – prima zi de Paşti, 20 aprilie (duminica); prima zi de Rusalii, 8 iunie (duminica) şi Sfântul Apostol Andrei, 30 noiembrie (duminica). Prin adoptarea acestui proiect de lege, se vor compensa şi zilele de sărbătoare legală ce cad la sfârşitul săptămânii, sâmbăta sau duminica”, a menționat deputatul PSD.

Întrebat de CLUJUST.ro cum se înseamnă această compensare, deputatul Cornel Itu a răspuns că se compensează cu zilele libere din cadrul punților.

 

UPDATE

Din motivație: ”De regulă, la solicitările patronatelor din turism, precum şi în scopul unei organizări eficiente a activităţii în sectorul de stat, Guvernul României emite anual mai multe Hotărâri de Guvern, în baza art. 108 din Constituţia României, republicată, precum şi al art. 11, lit.a) din Legea 90/2001 privind organizarea şi funcţionarea Guvernului României şi a ministerelor, pentru acordarea unor zile libere legale care să creeze aşa-cunoscutele ”mini-vacanţe”, făcând o punte de legătură între ziua de sărbătoare legală şi zilele de repaus săptămânal.”

Din proiectul de lege pentru modificara Legii nr.53 din 24.01.2003 privind Codul muncii

”După articolul 139 se introduce un nou articol, art. 1391 care va avea următorul cuprins:

„Art.1391 – Dacă intervalul de timp, dintre zilele de sărbătoare legală, din timpul unei săptămâni, prevăzute în art. 139 alin. (1) şi zilele de repaus săptămânal prevăzute la art. 137 alin. (1), este de 24 de ore, acestea vor fi considerate de drept zile nelucrătoare. Pentru termenele mai mari de 24 de ore, acordarea de timp liber se stabileşte prin de hotărâre a guvernului.”

DESCARCĂ AICI PROIECTUL DE MODIFICARE A CODULUI MUNCII

 

Comments

comentarii

Hidrologii au emis avertizări de cod Galben de viituri şi inundaţii pentru mai multe județe din țară, inclusiv pentru Cluj.... Citește mai mult
68.000 de festivalieri au participat în a patra zi de Electric Castle.... Citește mai mult

Lasă un răspuns