Uioreanu ar fi primit aproape 1 milion de lei de la Bene și Pogăcean

Judecătorul de drepturi și libertăți reține în motivarea arestării preventive că Horea Uioreanu ar fi primit mită de la oamenii de afaceri Ioan Bene și Vasile Pogăcean aproape 1 milion de lei! De asemenea, instanța notează că ar mai fi primit bani și de la alți oameni de afaceri care încă nu sunt cercetați. Banii ar fi fost cheltuiți pe haine, covoare, jante de mașină, geamuri, betoane, credite, rate, o cabană, taxa de candidatură la Parlament a fost soții Elena Uioreanu.

”Punând la înaintare interesele partidului, în perioada octombrie 2012-mai 2014, inculpatul ar  primit de la cei doi inculpați, fapt recunoscut în parte de toți trei, suma totală de 971.224 lei. Admițând că această sumă este exagerată și că, pe parcursul cercetărilor se poate dovedi contrariul, cel puțin în acest moment al urmăririi penale, rezultă existența și a altor sume, pe care inculpatul le-ar fi primit de la alți oameni de afaceri, dar față de care încă nu au fost demarate cercetările”, se precizează în motivarea judecătorului de la Curtea de Apel Cluj.

Declarația lui Bene în fața judecătorului: „Este real că în mai multe tranşe am dat inculpatului Uioreanu suma de 278 000 de lei, însă arăt că am făcut acest lucru la cererea inculpatului de a folosi această sumă pentru partid, în scopuri electorale. Din această sumă personal i-am dat inculpatului în două rânduri, restul am trimis-o prin intermediul consilierului Pop Răzvan.(…) Mai vreau să precizez că după fiecare remitere de bani aveam o perioadă de linişte şi bună relaţie profesională după care era urmată de o nouă solicitare de remitere de bani şi eventuale boicoturi sau presiuni în derularea investiţiilor şi a contractelor ce le aveam cu instituţia judeţeană”.
Ioan Bene si Vasile Pogăcean în drum spre sala de judecată de la Curtea de Apel

”Inculpatul Bene descrie contextul în care i-a dat inculpatului suma de 100 000 de lei, pe care i-a remis-o prin intermediul unui tânăr angajat, căruia inculpatul Uioreanu i-a cerut să meargă cu el şi în maşină i-a dat banii respectivi, care erau introduşi într-o pungă sau într-un plic mare”, se precizează în motvarea instanței.

Pe ce a cheltuit banii Uioreanu

Răzvan Pop, cel care administra banii, a declarat că ”între aceste cheltuieli menţionez plata lunară a sumei de 4500 – 4800 lei către numitul C.M.L. (la care preşedintele avea o datorie, fără să cunosc originile acesteia), cheltuieli cu maşinile familiei – cauciucuri, jante, bani cash daţi lui Uioreanu Horea sau soţiei acestuia, câte 2000 – 3000 lei; pentru cabană am plătit taxele pentru proiectare, arhitect, materiale de construcţie, geamuri, betoane, am plătit de asemenea din acei bani taxa de candidatură a Elenei Uioreanu la alegerile parlamentare din toamna 2012, mai precis i-am dat acesteia în mână suma de 11 200 lei pentru a plăti taxa respectivă

”Sumele de bani primite de inculpat cu titlu de mită erau folosite personal, fie în scopul achitării unor rate bancare, cât şi pentru achiziţionarea de obiecte personale. Cele evidenţiate în scriptele respective contravin declaraţiilor date de inculpatul Uioreanu cum că ar fi folosit banii doar în interes electoral. Spre exemplificare, arătăm că la fila nr. 134 apare notat „H. buzunar – 29 aprilie – 2000 lei”, „H. buzunar – 30 aprilie – 3000 de lei”, „E. – 09.05.2013 -2000 lei”, precum şi alte cumpărături gen perne, calorifere, filtre, cabană, covoraşe electrice şi covoraşe cabană”, reține instanța

Un alt paragraf din moivare arată că ”în ceea ce priveşte destinaţia sumelor primite de inculpatul Uioreanu Horea Dorin, acestea au fost cheltuite în interes propriu pentru acoperirea unor credite contractate de mama sa, a unor rate la maşini sau pentru construirea unei cabane la munte, toate fiind expuse în detaliu la dosar”

Debutul infracțional

horea-uioreanu1”Probele administrate în cauză până în acest moment, conduc spre concluzia că inculpatul Uioreanu Horea și-ar fi făcut „debutul” în sfera infracționalității la scurt timp după numirea sa în funcția de președinte al Consiliului Județean Cluj, uitând de voturile cetățenilor care, acordându-i toată încrederea, l-au propulsat în această funcție”, notează judecătorul de drepturi și libertăți.

 

 

 

 

Comments

comentarii

Situație îngrijorătoare în sistemul medical românesc. Programele publice de promovare a sănătății sunt subfinanțate și slab dezvoltate, iar evaluarea riscului oncologic în asistența medicală primară este insuficientă, din cauza numărului mic de consultații preventive.... Citește mai mult
Donald Trump a anunțat, miercuri, că începând de la 2 aprilie va impune taxe vamale de 25% pentru „toate mașinile care nu sunt fabricate în Statele Unite”. Reacția Uniunii Europene.... Citește mai mult

Lasă un răspuns