Un cap din celebrul grup statuar reprezentând Justiția, ce apare în numeroase fotografii, de pe acoperișul de la intrarea în Curtea de Apel Cluj a căzut recent. Președintele Curții, Denisa Băldean, spune că se încearcă atragerea de fonduri europene pentru reabilitarea Palatului de Justiție din Cluj, monument istoric construit intre anii 1898-1902 in stil eclectic.
Capul uneia dintre cele trei statui cu balanța Justiției de pe acoperișul Palatului de Justiție s-a desprins și a căzut. Conducerea Cuții intenționează să restaureze clădirea monument istoric. ”Curtea de Apel este printre clădirile de patrimoniu. Mai avem câteva instanțe cu valoare de patrimoniu Sighetu Marmației, Șimleul Silveniei și cea din Dej. Se pare că șansa noastră va fi, dacă vom reuși, să atragem o linie de finanțare pe fonduri europene pentru că există o linie de genul acesta pentru clădirile de patrimoniu. Minusterul Justiției este titular. Am discutat cu secretarul adjunct Teodorescu această chestiune. Nu este ușor să găsești oameni care să aibă abilitatea și cunoștințele necesare să întocmească documentația pentru finanțare, dar este o intenție fermă în sensul acesta”, a declarat președintele Curții, judecător Denisa Băldean.
O prioritate pentru acest an este și găsirea unui sediu pentru Tribunalul Specializat (Comercial), înafara Palatului de Justiție. ”Vrem să obținem un spațiu în care o astfel de instanță să-și poată desfășura activitatea la nivel european. Am avut o discuție principială cu domnul ministru la vizita de la Sălaj. A spus că este foarte deschis și ne va ajuta să obținem un spațiu. Colegii de acolo nu au săli, birouri suficiente. ”, a spus Băldean.
”Putem confirma că s-au făcut pași inclusiv pe valoarea ofertelor ca sumă de bani la Ministerul Justiției”, a spus membrul CSM, Horațius Dumbravă.
De asemenea, conducerea Curții continuă discuțiile cu Autoritatea Națională a Penitenciarelor pentru a prelua aripa secției exterioare a Penitenciarului Gherla, ce se află în incinta Palatului de Justiție.
Ati putea sa aveti in vedere si spatiile Tribunalului Cluj: birourile inghesuite si supraaglomerate, salile de judecata, metrii patrati, cu greu la plural, destinati unui judecator. Si Tribunalul Cluj ar merita sa aiba un nivel european. Incercati?