fbpx
Sediul CSM

Un candidat la INM se plânge că reexaminarea psihologică s-a făcut prin videoconferință, deși nu erau interzise deplasările

Un candidat de la concursul pentru admiterea la INM se plânge că reexaminarea psihologică s-a făcut prin videoconferință, deși nu erau interzise deplasările. Candidații au mers la sediul CSM, unde au fost chemați, dar psihologii nu au venit, astfel că s-a ținut interviul prin sistem audio-video, ceea ce, susține candidatul, nu are același efect ca o discuția față în față și încalcă principiul egalității față de ceilalți candidați testați anterior.

Candidatul, căruia nu îi vom deconspira identitatea și care poate fi de sex feminim sau masculin, ne-a scris pe adresa de e-mail office@clujust.ro, ca urmare a articolului în care anunțam că patru candidați nu au trecut testul psihologic nici la reeexaminare.

”In continuarea articolului putea fi mentionat si faptul ca admiterea dureaza de vreo 6 luni si ca este cu adevarat frustrant si tragic sa vina CSM-ul la finalul testarilor sa iti spuna ca nu ai aptitudinile necesare si ca nu au nevoie de tine, implicit ca te ai chinuit ca un idiot sa treci de toate testarile, respectiv ca in prealabil ai renuntat degeaba la familie, prieteni, vacante, la tot ce inseamna a trai viata, pentru a studia mai mult de 6 luni, zilnic,  peste 12 ore pe zi!

Pentru cei 4 este o adevarata tragedie faptul ca pe niste pareri care se formeaza in 20 de minute, cat ai la dispozitie la interviu, si pe niste teste extrem de subiective, sa fii respins la finalul concursului. Este o anomalie sa lasi testarea psihologica la finalul concursului doar din comoditatea CSM-ului!!! Fiecare candidat plateste o taxa de inscriere… cu alte cuvinte, CSM-ul nu scoate un ban pentru organizarea acestui concurs!

E usor sa aratam cu degetul si greu de inteles stresul si presiunea imensa pe care le-au resimtit candidatii, mai ales in reexaminare!”, a scris candidatul.

Amintim că, în urma modificării legilor justiției, pe viitor testarea psihologică și verificarea bunei reputații vor avea loc înainte de probele scrise și interviu.

Testarea psihologică are o componentă srisă și un interviu. Pentru reexaminare, interviul a fost programat în 23 martie, deci cu o zi înainte de Ordonanța militară nr.3, iar candidații au fost chemați la sediul Consiliului Superior al Magistraturii din București. Acolo au fost audiați prin videoconferință, căci psihologii nu s-au deplasat.

”As adauga faptul ca interviul din reexaminare s-a facut prin conferinta video, chiar daca in acel moment nu exista vreo ordonanta care sa iti interzica sa te deplasezi. Candidatii erau din toata tara si au fost obligati sa se prezinte la sediul CSM, nepasand nimanui cu adevarat ca ei se expun in fata virusului, insa cel mai important fapt este ca pentru unii a avut un impact negativ. Cu totii stim ca o comunicare directa, fata in fata, nu poate avea acelasi efect cu o comunicare la distanta si ca multe din elementele dialogului se pierd. Fapt ce duce la incalcarea principiului egalitatii pe care il are la baza acest concurs, conform art. 1 din Regulament.”, ne-a scris candidatul.

Surse din CSM ne-au comunicatul următoarele legat de această situație: ”Datorită stării de urgență, membrii comisiei de reexaminare, psihologi la CA Timișoara, CA Iași și CA Pitești, nu s-au deplasat la București. Având în vedere situația dată, pentru a nu se bloca procedura, președintele comisiei de organizare în colaborare cu biroul concursuri și psihologul CSM au căutat o soluție legală pentru finalizarea verificărilor. In acest context a fost agreată varianta ca testul scris sa fie susținut de candidații reexaminați la sediul CSM, aplicarea testului fiind asigurată de către psihologul de la CA Pitești, membru în comisie, iar interviul sa se desfășoare online tot la CSM in sala de Plen.

Testele scrise au fost scanate și comunicate tuturor membrilor comisiei pentru a fi corectate. Interviul a fost susținut pe echipamentul asigurat de CSM și de curțile de apel unde funcționează psihologii desemnați în comisie. In cadrul interviului au fost prezenți toți membrii comisiei, aceștia adresând întrebări în ordinea stabilita in prealabil. De asemenea, rapoartele psihologice au fost redactate prin colaborarea tuturor membrilor comisiei. Dată fiind situția, s-au găsit soluții și candidații nu au fost prejudiciați. Interviul prin videoconferință este la fel ca și cum ar fi față în față.”

”La interviul psihologic e clar ca trebuie sa te duci cu raspunsuri prestabilite”

Candidatul a replicat: ”Imi dau seama ca la aceasta proba e musai sa pice cineva doar pentru a demonstra ca testarea lor functioneaza. Daca esti un om cu principii si idealuri, ceea ce din punctul meu de vedere este esential la accederea in profesie, ei vor constata ca nu ai aptitudinile necesare. Daca la a doua proba a concursului, interviul cu comisia de magistrati, profesor, psiholog, trebuie sa te duci sincer, la interviul psihologic e clar ca trebuie sa te duci cu raspunsuri prestabilite pentru a te incadra in sablonul lor, spre deosebire de interviul propiu-zis la care vor sa vada cu adevarat ce fel de om esti.”

Am solicitat și o poziție oficială din partea CSM.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina